Danmark opnår massiv økonomisk gevinst ved EU-medlemskab

Et EU-medlemskab medfører både øget handelsaktivitet, større udbud af kvalificeret arbejdskraft, flere udenlandske investeringer og en lang række andre økonomiske goder. Omregnet til kroner og øre er gevinsten for Danmark massiv.
Således viser ny analyse fra Kraka-Deloitte-samarbejdet, Small Great Nation, at Danmarks BNP er 140 mia. kroner større, end hvis vi stod udenfor EU. Dette svarer til en ekstra indkomst på 47.500 kr. årligt pr. beskæftiget. Danmarks årlige nettobetaling på 9 mia. kr. er dermed en beskeden pris for at være medlem af EU.
”Vores analyse vidner om en markant økonomisk fordel ved at være medlem af EU, og der er ingen tvivl om, at vores virksomheder nyder særdeles godt af den ramme, EU tilbyder. Dertil muliggør samarbejdet, at vi finder fælles løsninger på internationale problemstillinger såsom global opvarmning,” siger Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte.
EU løfter produktiviteten
Ifølge analysen har reducerede handelsbarrierer og fordelagtige handelsaftaler medført et stort aftagermarked for danske virksomheder, hvilket giver stordriftsfordele og dermed øget produktivitet.
Samhandlen kan desuden medføre, at udenlandsk viden og teknologi smitter positivt af på danske virksomheder, ligesom EU-medlemskabet også kan tiltrække flere udenlandske investeringer, som giver produktivitetsgevinster.
EU-medlemskab øger danske virksomheders adgang til kvalificeret arbejdskraft. De seneste 15 år har der været en positiv nettoindvandring af arbejdskraft, hvor hver udlændig giver en økonomisk gevinst til den danske statskasse på ca. 180.000 kr., ligesom den udenlandske arbejdskraft kan øge produktiviteten gennem spredning af viden og stabiliserer økonomien under skiftende konjunkturer, fx ved afhjælpning af flaskehalse på arbejdsmarkedet.
Disse faktorer bidrager til en markant økonomisk gevinst. Samlet set viser analysen, at lande, der trådte ind i EU før år 2000, har fået et produktivitetsløft på 7 pct., mens gevinsten for de nye EU-lande er endnu større.
”Et centralt formål med EU er at sikre økonomisk velstand, hvilket er lykkedes. Spørgsmålet er nu, om EU blot skal være et udvidet frihandelsområde, eller om samarbejdet rummer et uindfriet potentiale, hvor EU som global nøglespiller kan levere svarene på verdens udfordringer, som fx klimakrisen og sundhedskriser, og om vi er villige til at afgive suverænitet for at få det til at ske,” siger Peter Mogensen, direktør i Kraka.
NB: Den fulde analyse er vedhæftet
Nøgleord
Kontakter
Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte: 40367622 / adons@deloitte.dk
Peter Mogensen, direktør i Kraka: 31321169 / pem@kraka.org
Johannes NørgaardPresseansvarlig
Tlf:60863444jonoergaard@deloitte.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
Danske topledere investerer heftigt i AI – men interesserer sig ikke synderligt for teknologien13.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder udtrykker høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er interessen høj hos hele 63 procent af toplederne i resten af verden. Kløften kan sætte Danmark tilbage i AI-kapløbet, konkluderer Deloitte i ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum