DeloitteDeloitte

Danmark opnår massiv økonomisk gevinst ved EU-medlemskab

Del
Som medlem af Den Europæiske Union er det danske BNP 140 mia. kroner større, end hvis vi stod udenfor. Det viser ny analyse fra Deloitte og Kraka.
Logo small great nation
Logo small great nation

Et EU-medlemskab medfører både øget handelsaktivitet, større udbud af kvalificeret arbejdskraft, flere udenlandske investeringer og en lang række andre økonomiske goder. Omregnet til kroner og øre er gevinsten for Danmark massiv.

Således viser ny analyse fra Kraka-Deloitte-samarbejdet, Small Great Nation, at Danmarks BNP er 140 mia. kroner større, end hvis vi stod udenfor EU. Dette svarer til en ekstra indkomst på 47.500 kr. årligt pr. beskæftiget. Danmarks årlige nettobetaling på 9 mia. kr. er dermed en beskeden pris for at være medlem af EU.

”Vores analyse vidner om en markant økonomisk fordel ved at være medlem af EU, og der er ingen tvivl om, at vores virksomheder nyder særdeles godt af den ramme, EU tilbyder. Dertil muliggør samarbejdet, at vi finder fælles løsninger på internationale problemstillinger såsom global opvarmning,” siger Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte.

EU løfter produktiviteten

Ifølge analysen har reducerede handelsbarrierer og fordelagtige handelsaftaler medført et stort aftagermarked for danske virksomheder, hvilket giver stordriftsfordele og dermed øget produktivitet.

Samhandlen kan desuden medføre, at udenlandsk viden og teknologi smitter positivt af på danske virksomheder, ligesom EU-medlemskabet også kan tiltrække flere udenlandske investeringer, som giver produktivitetsgevinster.

EU-medlemskab øger danske virksomheders adgang til kvalificeret arbejdskraft. De seneste 15 år har der været en positiv nettoindvandring af arbejdskraft, hvor hver udlændig giver en økonomisk gevinst til den danske statskasse på ca. 180.000 kr., ligesom den udenlandske arbejdskraft kan øge produktiviteten gennem spredning af viden og stabiliserer økonomien under skiftende konjunkturer, fx ved afhjælpning af flaskehalse på arbejdsmarkedet.

Disse faktorer bidrager til en markant økonomisk gevinst. Samlet set viser analysen, at lande, der trådte ind i EU før år 2000, har fået et produktivitetsløft på 7 pct., mens gevinsten for de nye EU-lande er endnu større.

”Et centralt formål med EU er at sikre økonomisk velstand, hvilket er lykkedes. Spørgsmålet er nu, om EU blot skal være et udvidet frihandelsområde, eller om samarbejdet rummer et uindfriet potentiale, hvor EU som global nøglespiller kan levere svarene på verdens udfordringer, som fx klimakrisen og sundhedskriser, og om vi er villige til at afgive suverænitet for at få det til at ske,” siger Peter Mogensen, direktør i Kraka.

NB: Den fulde analyse er vedhæftet

Nøgleord

Kontakter

Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte: 40367622 / adons@deloitte.dk
Peter Mogensen, direktør i Kraka: 31321169 / pem@kraka.org

Billeder

Logo small great nation
Logo small great nation
Download
Anders Dons, Deloitte
Anders Dons, Deloitte
Download
Peter Mogensen, Kraka
Peter Mogensen, Kraka
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum