Dansk Kiropraktor Forening

Ny dansk forskning: Ondt i ryggen øger risikoen for overvægt hos skolebørn markant

Del
Får du ondt i ryggen som barn er risikoen for at udvikle overvægt 3½ gang større end hvis du ikke har rygsmerter

Overvægt og fedme blandt børn og unge er steget betydeligt i løbet af de sidste fire årtier. Faktisk så meget at WHO betragter det som en global sundhedskrise. Mere end 20% af børn og unge i højindkomstlande og ca. 13% i lav- og mellemindkomstlande er overvægtige.

At være overvægtig i ungdomsårene kan sættes i relation med hjertesygdom, diabetes og en række kræftformer såvel som med for tidlig død. Det er også tydeligt at overvægt i barndommen er en stærk risikofaktor for overvægt i voksenlivet.

Men hvor stammer overvægten fra? Det er meget komplekst, og mange faktorer spiller ind, men som noget nyt har danske forskere set på indflydelsen af rygsmerter.

- Vi fulgte 1080 normalt-vægtige børn i alderen 11-13 år over en 2-årig periode. Af de børn der i begyndelsen af perioden led af smerter i ryggen, udviklede 5,3 % overvægt, mens kun 1,6 % af de der ikke havde ondt i ryggen blev overvægtige i løbet af de to år vi fulgte børnene. Det betyder at børn med rygsmerter har ca 3½ gange større risiko for at blive overvægtige, fortæller Lise Hestbæk, kiropraktor og professor ved Syddansk Universitet.

- Undersøgelsen giver ikke svar på hvorfor børne med ondt i ryggen bliver overvægtige, men det er naturligvis nærliggende at overveje faktorer som nedsat aktivitet og afståelse fra at deltage i sport og idræt, siger Lise Hestbæk og fortsætter:

- Resultaterne af undersøgelsen giver en klar indikation af at rygsmerter hos børn ikke bare er ubehageligt, men også har stor betydning på den længere bane. Hvordan og hvorledes børnene klarer sig efterfølgende leverer undersøgelsen af gode grunde ikke noget svar på, men erfaring og andre undersøgelser viser, at er man først sluttet med sport kan det være svært at komme i gang igen, slutter Lise Hestbæk.

Se hele undersøgelsen her: https://www.nature.com/articles/s41598-021-89595-5 

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Dansk Kiropraktor Forening

Dansk Kiropraktor Forening
Dansk Kiropraktor Forening
Peter Bangs Vej 30
2000 Frederiksberg

+45 3393 0400https://www.danskkiropraktorforening.dk/

Kiropraktorer har i alt 6 års uddannelse i klinisk biomekanik på SDU, og Dansk Kiropraktor Forening er organisationen for alle danske kiropraktorer og kiropraktorstuderende.

Foreningen blev grundlagt i 1925 og tæller idag over 1000 medlemmer. 

Dansk Kiropraktor Forening er en fagforening, der taler kiropraktorernes sag og forhandler vilkår, og er en brancheorganisation, der værner om og udvikler kiropraktorernes faglighed.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Kiropraktor Forening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Kiropraktor Forening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye