Dansk Vegetarisk Forening

Danish Crown stævnet for vildledning: Danmarks første klimaretssag er en realitet

Del
Dansk Vegetarisk Forening har i samarbejde med Klimabevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse, stævnet fødevarekoncernen Danish Crown for vildledning af forbrugerne. Retssagen er støttet økonomisk af næsten 1.000 borgere.

Dansk Vegetarisk Forening har fredag, i samarbejde med Klimabevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse, stævnet fødevarekoncernen Danish Crown for vildledning af forbrugerne. 

Sagen handler om, hvorvidt Danish Crown A/S har overtrådt markedsføringsloven ved at markedsføre dansk svinekød som ”mere klimavenlig, end du tror” og ved at anvende betegnelsen ”klimakontrolleret gris”. En kampagne, som tidligere er blevet kritiseret af både Forbrugerrådet og Concito, men som Danish Crown alligevel er fortsat med at føre.  

Det er Sirius Advokater, der fører sagen for de to organisationer. Advokat Marc Malmbak Stounberg mener, at sagen kan få stor betydning for, idet det er første gang, at en dansk domstol skal tage stilling til, hvorvidt et selskab har gjort sig skyldig i ulovlig klima-greenwashing - altså på vildledende vis at markedsføre et produkt som mere klimavenligt, end det egentlig er.

Advokat Marc Malmbak Stounberg udtaler:

”Når produkter med et højt klimaaftryk bliver markedsført som klimavenlige, er det vanskeligt for den almindelige forbruger at skelne mellem produkter, der belaster klimaet i høj grad, og produkter, der reelt er klimavenlige. Forbrugeren får derved sværere ved at træffe klimavenlige valg. Det er et alvorligt problem. Det er vores vurdering, at Danish Crown ikke har belæg for at kalde dansk grisekød ”mere klimavenligt end du tror” og ”klimakontrolleret”, og det er det, vi nu beder domstolene tage stilling til.”   

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening har forud for stævningen bedt Danish Crown om at stoppe kampagnerne og anerkende, at der var tale om vildledning af forbrugerne, hvilket Danish Crown ikke har ønsket at imødekomme. Forbrugerne kan derfor stadig få den opfattelse, at det er godt for klimaet at spise dansk svinekød, og at det svinekød, der er klimakontrolleret, har særlige klimamæssige egenskaber, hvilket ikke er korrekt.

Danmarks første deciderede klimaretssag for at sikre gennemskuelighed for forbrugerne er derfor blevet en nødvendighed. 

Markedsføring ved brug af udsagn om et produkts klimamæssige egenskaber har været stærkt stigende, og det må forventes, at en stor del af forbrugerne også i fremtiden vil lægge vægt på, hvordan deres indkøb påvirker klimaet. 

“Udfaldet af denne sag vil derfor uanset udfaldet være med til at fastlægge retstilstanden på dette vigtige område,” lyder det bl.a. i stævningen.

Retssagen er blevet en realitet, ikke mindst fordi op mod 1.000 privatpersoner har valgt at støtte sagen økonomisk via hjemmesiden klimaretssag.dk. På under en uge er der blevet støttet med over 200.000 kr., som var målet for at kunne dække sagens omkostninger, og beløbet er stadigt stigende. 

"Vi er virkelig glade for den massive og rekordhurtige opbakning til indsamlingen. Det er fantastisk, at så mange borgere siger klart fra overfor greenwashing. Intensiv produktion af f.eks. grise, som spiser enorme mængder foder, kan aldrig blive en brugbar klimaløsning, og det må Danish Crown anerkende", siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

For organisationerne er det vigtigt at slå fast, at man på ingen måde kæmper imod dansk landbrug generelt. Det handler udelukkende om, at de danske forbrugere i det mindste har ret til at kende sandheden – hele sandheden – om de produkter, vi sætter på middagsbordet. Og at de danske svineproducenter ikke indirekte sætter deres troværdighed på spil som andelshavere i Danish Crown.

 

For yderligere kommentarer kontakt: 

Advokat Marc Malmbak Stounberg: (+45) 27 14 63 97

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i DVF: (+45) 50 56 18 17 

Nøgleord

Kontakter

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17


Advokat Marc Malmbak Stounberg, Sirius Advokater: (+45) 27 14 63 97

Links

Information om Dansk Vegetarisk Forening

Dansk Vegetarisk Forening
Vesterbrogade 15, 2. sal
1620 København V

50 56 18 17https://vegetarisk.dk

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye