Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring

Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen en lang række danskere, der har forsikringsrelaterede spørgsmål eller brug for hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser vi får, samler vi hver måned en brevkasse, som landets redaktioner frit kan benytte ved angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen. Landets redaktioner er også velkomne til at anvende pressebilledet ved angivelse af fotograf.
Ønsker du at modtage den månedlige brevkasse direkte i din mailindbakke, kan du skrive en mail med besked herom til Anja Lintrup Sørensen, als@forsikringogpension.dk.
Fakta om Forsikringsoplysningen:
Forsikringsoplysningen har i mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 tirsdag til torsdag mellem kl. 9-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/
Brevkasse for juni:
Spørgsmål: Hvornår skal jeg udvide min ulykkesforsikring med "farlig sport"?
Hej
Jeg har for nylig læst, at man kan komme i problemer med forsikringen, hvis man fx skal ud at klatre eller hoppe i trampolinpark i sin ferie (selvom det er i Danmark).
Passer det, og hvad er i givet fald konsekvensen, hvis man kommer til skade?
Med venlig hilsen
Læseren
Svar:
Hej læser
Hvis man kaster sig ud i fysiske aktiviteter af farlig karakter, er det rigtigt, at man kan have behov for at udvide sin ulykkesforsikring.Tilskadekomst i forbindelse med farlig sport eller farlige aktiviteter kan være undtaget eller kræve en udvidelse af forsikringen. - Tjek også lige, hvordan din indboforsikring dækker, hvis du skulle komme til at lave skader på andre.
Ulykkesforsikring
”Farlig sport/aktiviteter” kan fx være kampsport, bjergbestigning, faldskærmsudspring, riverrafting, motorsport m.v. Det skyldes, at der er en øget risiko for at komme til skade, og skadernes omfang er ofte voldsommere end ved mere almindelige sportsaktiviteter.
En klatrevæg eller trampolinspring bliver typisk ikke betragtet som ”Farlig sport”. Du vil normalt ikke have brug for at udvide forsikringen her, men de enkelte forsikringsselskabers definition af, hvad der er farligt, kan godt variere.
Derfor er det vigtigt, at du tjekker med dit eget forsikringsselskab, hvilke aktiviteter de definerer som farlige. Og om du har brug for at udvide din ulykkesforsikring, inden du kaster dig ud i vilde aktiviteter.
Du kan miste erstatningen, hvis du ikke har udvidet din ulykkesforsikring, og du kommer til skade ved en aktivitet, som kræver en udvidelse. I nogle forsikringsselskaber er det dog tilladt at deltage i en aktivitet en enkelt gang - fx i forbindelse med et firmaarrangement, en polterabend eller en fødselsdag og under professionel instruktion, uden at du skal købe en udvidelse. Det fremgår normalt af din forsikringsaftale.
Indboforsikring – og dit ansvar
Din indboforsikring indeholder også en ansvarsdækning. Skal du deltage i aktiviteter til vejrs eller vands, kan der være situationer, hvor din forsikring ikke dækker, hvis du gør skade på andre personer eller deres ting. Det gælder ved skader, hvor du fx bruger vandscooter eller speedbåd, flyver i luftballon eller med drone. Det betyder, at hvis det går galt, kan du komme til at betale erstatning til andre af egen lomme.
Derfor er det vigtigt, at du tjekker, hvornår din egen indboforsikring dækker, og fx om en evt. udlejer har en ansvarsforsikring, hvis der sker skader i forbindelse med aktiviteten.
Rejseforsikring
Går sommerferien til udlandet, kan du også have brug for at udvide din rejseforsikring i forbindelse med deltagelse i farlige aktiviteter. Ellers kan du selv komme til at betale udgifter til sygebehandling, som ikke er dækket af det blå kort, eller hjemtransport. Og det kan hurtigt løbe op i mange penge, hvis du fx skal transporteres hjem med et særligt ambulancefly.
Jeg håber, at det har givet dig et bedre indblik i reglerne, og hvad du skal gøre.
Bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål - Hvilke forsikringer har vi brug for som grundejerforening?
Til Forsikringsoplysningen
Jeg er bestyrelsesmedlem i en lille grundejerforening. Vi har ofte drøftet, om vi som forening bør have forsikringer eller ej. Det er jo en udgift.
Vi vedligeholder løbende veje og stier i grundejerforeningens område. Herudover afholder vi en årlig ”vejdag”, hvor medlemmerne hjælper med diverse opgaver. Det kan fx være beskæring af træer og buske, opførelse af små broer over våde områder og grus på veje i området. Medlemmerne medbringer selv værktøj, men ofte lejer vi specialværktøjer og større maskiner (fx flisknuser m.m.).
Spørgsmål:
- Skal grundejerforeningen have en forsikring, som dækker, hvis nogen kommer til skade ved arbejde med vedligeholdelse i området?
- Skal der være en forsikring,der dækker, hvis der sker personskade på foreningens område, fx hvis nogen falder på stier eller broer i området? Der er adgang for andre end foreningen medlemmer.
Håber I kan hjælpe os.
Med venlig hilsen
Bestyrelsesmedlemmet
Svar:
Hej bestyrelsesmedlem
Som forening har I pligt til at købe en arbejdsskadeforsikring, hvis jeres medlemmer udfører arbejde, der ikke er sædvanligt eller normalt i henhold til foreningens vedtægter. Det gælder naturligvis også, hvis I ansætter fremmede personer til at udføre arbejde for jer. Hvis I har brug for en konkret vurdering, må vi henvise dig til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Det er en god ide at købe en erhvervsansvarsforsikring, som dækker, hvis andre kommer til skade på fællesområder på grund af fejl eller forsømmelser fra jeres side. Forsikringen er ikke lovpligtig. Men har foreningen ikke en forsikring, kan den tilskadekomne kræve erstatning af foreningen, som så må betale erstatning af ”egen kasse”. Samtidig skal I være opmærksomme på, at man kan kræve erstatning personligt af dem, som tegner foreningen, fx bestyrelsen, hvis foreningen ikke har råd til at betale.
Vi har lavet en pjece om foreningers forsikringsbehov, som finder på vores hjemmeside.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål - Har videoovervågning en reel virkning?
Hej
Jeg skal have udskiftet en del vinduer i mit hus. Og da vi har været plaget af flere indbrud i vores nabolag, er jeg generelt ved at se på, hvordan jeg kan sikre mit hus bedre mod indbrud. Derfor har jeg et par spørgsmål til jer.
- Bliver min forsikring billigere, hvis jeg installerer videoovervågning?
- Har videoovervågning reelt en virkning, eller er det bare falsk tryghed?
Vh.
Den indbrudsplagede
Svar:
Hej indbrudsplagede
Videoovervågning giver typisk ikke rabat på din indboforsikring. Videoovervågning kan blive stillet som et ekstra sikringskrav i specielle situationer og særligt for erhvervsdrivende. Derimod kan fx en tyverialarm godt give rabat på en privat indboforsikring i nogle forsikringsselskaber. Du må kontakte dit eget forsikringsselskab for at høre om mulighederne.
Hverken en indbrudsalarm eller videoovervågning kan forhindre et indbrud. Men videoovervågning kan være medvirkende til opklaringen af det. Du skal gøre op med dig selv, hvorfor du ønsker overvågning, og dermed om det er den rette løsning for dig. Flere oplysninger om den præventive effekt, kan du fx få hos Sikkerhedsbranchen.
Der findes mange muligheder for at sikre dit hjem, som du kan læse mere om på vores hjemmeside Stopindbrud.dk. Her kan du også finde gode råd om, hvad du skal være opmærksom på. Og hvilke regler, du skal overholde, hvis du installerer videoovervågning.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Forsikring & Pension
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Rekord: 80.000 danskere arbejder efter folkepensionsalderen21.4.2025 12:58:07 CEST | Pressemeddelelse
I morgen tirsdag skal Folketinget igen træffe beslutning om velfærdsaftalen, som denne gang hæver folkepensionsalderen til 70 år fra 2040. De seneste års udvikling viser da også en markant stigning i danskere, der arbejder frem til – og efter – folkepensionsalderen.
Nye tal: Region Syddanmark har flest skader efter skybrud i 202411.4.2025 11:12:16 CEST | Pressemeddelelse
2023 var det vådeste år nogensinde, og 2024 følger lige efter. Nu viser nye tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at Region Syddanmark indtager en tvivlsom førsteplads blandt alle regioner i antal skybrudsskader.
Regeringens psykiatriplan – en nødvendig plan for et nødlidende område8.4.2025 11:36:39 CEST | Pressemeddelelse
Godt at der er politisk fokus på at styrke psykiatrien. Det mener forsikrings- og pensionsbranchen, der længe har mærket, at den offentlige psykiatri er under alvorligt pres og gennem de seneste år, har hjulpet tusindvis af danskere.
Forsikringsbranchen: Konkurrencen på forsikringsmarkedet er stærk og velfungerende1.4.2025 08:59:22 CEST | Pressemeddelelse
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop offentliggjort sin rapport om konkurrencen inden for private skadesforsikringer. Næsten 500.000 danskere skifter forsikring hvert år, og efter tre års analysearbejde har styrelsen da heller ikke identificeret nogen barrierer for konkurrencen. Forsikringsmarkedet er i høj grad også kendetegnet ved at være velfungerende og mangfoldigt, understreger Forsikring & Pension. Branchen arbejder samtidig for, at endnu flere danskere løbende tjekker op på deres forsikringer og dækning
Finanssektoren efterspørger finansieringen til efteruddannelse i den nye uddannelsesreform26.3.2025 13:16:27 CET | Pressemeddelelse
Reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser er efter et meget langt tilløb nu landet, men mangler afgørende finansiering til efteruddannelse. Det mener organisationer på tværs af den finansielle sektor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum