Forsker vil forvandle tørt brød til emballering
Er det muligt at bekæmpe madspild og samtidig skabe et bæredygtigt materiale til emballering?
Adjunkt Mario M. Martinez fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet tager udfordringen op.
Han har netop modtaget 2,9 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt, hvor formålet er at skabe kemo-mekaniske metoder til at omdanne tørt brød til et biologisk nedbrydeligt materiale, der kan modstå fugt og dermed anvendes til emballering af fødevarer.
- Brødaffald kommer ind på en andenplads over de typer af madspild, der påvirker miljøet mest negativt. Brødaffald har allerede været anvendt til foder og som kilde til fermenterbare sukkerarter, men brødets komponenter har potentiale til at skabe endnu højere værdi, nemlig som byggesten i fremtidige biobaserede og biologisk nedbrydelige materialer. Derfor ville det være en meget mere effektiv udnyttelse af ressourcer, hvis vi drog fordel af brødkomponenternes polymere egenskaber i stedet for at nedbryde det hele til sukker, siger han.
En grøn kemisk reaktion
Brødaffald består hovedsageligt af stivelse, gluten og arabynoxylaner - en slags polysakkarider, der findes i planters cellevægge, for eksempel i korn. Disse komponenter har et kæmpe potentiale til at blive brugt i fremtidens biologisk nedbrydelige materialer, men det er nødvendigt at forstå deres kemi og tværbindingspotentiale med passende katalysatorer, donorer og behandlingsmiljøer for at være i stand til at skabe tilfredsstillende mekaniske og barriereegenskaber - og forarbejdningen skal være miljøvenlig:
- Dette projekt vil ikke alene omdanne brødaffald direkte til emballeringsmateriale for første gang, det vil også være banebrydende ved at gøre dette ved hjælp af grønne kemo-mekaniske metoder, der anvender naturligt forekommende organiske syrer og organokatalysatorer, som begge indgår i fødevarer - organiske syrer kan findes i frugt. Derfor er alt i dette projekt fuldt biologisk nedbrydeligt og lavet af spiselige forbindelser, understreger Mario M. Martinez.
Hans målsætning inden for de næste tre år er at få skabt prototyper, der kan fungere som højtydende og fuldt biologisk nedbrydelige emballeringsmaterialer - og at få en forståelse af strukturen og de fysisk-kemiske egenskaber af disse prototyper.
- Med dette nye og innovative projekt vil vi være i stand til at udfylde et hul i videnskaben ved at forklare den direkte omdannelse af brødets matrix til 100% biologisk nedbrydelige film, der både har gode vandafvisende og mekaniske egenskaber - og derved skabe et videnskabeligt gennembrud, konkluderer Mario M. Martinez.
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Supplerende oplysninger |
|
Finansiering |
Projektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond med 2,9 millioner kroner. |
Samarbejdspartnere |
Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet |
Læs mere |
Læs mere om Mario M. Martinez’ arbejde i disse artikler: Nyansættelser skal styrke forskning i bæredygtig emballering |
Kontakt |
Mario Martinez-Martinez, adjunkt, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, e-mail: mm@food.au.dk - mobil: 22406595. |
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Nyt notat: Eksperter anbefaler at give ko og kalv ”mest mulig ro i længst mulig tid”18.8.2025 13:46:37 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt notat er forskere fra Aarhus Universitet blevet bedt om at vurdere, hvor lang tid ko og kalv skal tilbringe sammen inden fravænning for at balancere fordelene ved samværet med mindst mulig stress ved adskillelse. AU’s eksperter blev udelukkende bedt om at vurdere perioden indtil tidlig adskillelse, altså fra 12 timer til en uge.
Horisontalt dyrket Limfjords-tang giver rekordudbytte13.8.2025 08:21:41 CEST | Pressemeddelelse
Sukkertang kan dyrkes effektivt i stor skala på netstrukturer i Limfjorden. Det viser resultaterne fra et stort dansk forskningsprojekt, som giver stort biomasseudbytte og samtidig viser potentiale for at reducere kvælstof og fosfor i havmiljøet.
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum