Ny læreraftale for Gladsaxes folkeskoler gør en god aftale bedre

Gladsaxes borgmester Trine Græse glæder sig over den nye arbejdstidsaftale mellem Gladsaxe Kommune og Gladsaxe Lærerforening. Aftalen fastholder en enkel administration og en retfærdig fordeling af undervisning og andre opgaver mellem lærerne.
- Den her aftale er et rigtig godt eksempel på det gode samarbejde vi har med lærerforeningen. Og så det er en fortsættelse af den tidligere aftale, hvor vi gør op med al timetælleriet, giver mere fleksibilitet til lærerne og lederne og bedre forhold for nyansatte. Det nye er, at der var lavet en ny national aftale, som ganske vist var bedre end den gamle, men som stadig gjorde det svært for os at fortsætte med vores gladsaxemodel på skoleområdet. Nu er vi så lykkedes med at lave vores egen aftale, hvor vi bevarer nogle af de gode ting, som vi havde opnået, og samtidig gør det endnu bedre at være nyansat lærer i Gladsaxe Kommune. Og det er vigtigt i en tid, hvor det er svært at rekruttere og fastholde unge lærere i faget, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.
Forenkling af arbejdstidsregler
Med den nye aftale er det lykkedes at afbureaukratisere reglerne for lærernes arbejdstid, så administrationen bliver markant mindre for både lærere og ledelse. Fremover skal Gladsaxes lærere fortsat kun forholde sig til fire tillæg: et særligt Gladsaxetillæg for at arbejde i Gladsaxe Kommune, et tillæg for at være færdiguddannet, et kontaktlærertillæg og et tillæg, der dækker de dage, hvor man arbejder lidt forskudt. Samtidig er der lagt et loft over antallet af undervisningstimer på 760 timer, så undervisning og forberedelse og de øvrige opgaver bliver bedre fordelt mellem lærerne på den enkelte skole.
-For os er det vigtigt, at det samarbejde, vi har om hele folkeskolen er præget af tillid og samarbejde. Den her aftale er ubureaukratisk og et endeligt skridt væk fra det morads, vi var havnet i med timetælleriet. Med den nye nationale aftale ville vi få en dårligere aftale her i Gladsaxe. Men med den nye, lokale aftale synes jeg, vi er lykkedes at gøre en god aftale endnu bedre, siger Johan Rønne, som er formand for Skolelederforeningen i Gladsaxe Kommune.
Vi har lært af coronaen
- Med den nye aftale ønsker vi at frigøre energi ved at forenkle arbejdstidsreglerne, så vi fremover kan tale mindre om tid og tilstedeværelse, og mere om læring. Vi ønsker, at det skal være attraktivt at være lærer i Gladsaxe. Aftalen tager også udgangspunkt i de praktiske erfaringer, man har lært af coronaen det seneste år. Coronaen har lært os, at vores lærere sagtens kan løse opgaverne med høj kvalitet i folkeskolen i Gladsaxe – også hjemme fra stuerne. Så nu siger vi ikke længere, at lærerne skal være på skolen i det meste af deres arbejdstid. Nu er vi mere optaget af kvaliteten af lærernes arbejde, i stedet for hvor den udføres, siger borgmester Trine Græse.
God, enkel og retfærdig aftale
Også formanden for Gladsaxe Lærerforening Thomas Agerskov, er glad for den nye aftale.
- Den her aftale er resultatet af et langt og godt samarbejde, og vigtigst af alt så giver aftalen gode muligheder for at lave god undervisning. Jeg synes, vi har fået en god, enkel og retfærdig aftale, som der er bred enighed om. Og jeg kan godt lide, at der er en jævn fordeling af opgaver, fordi skolen er en kollektiv opgave. Aftalen indeholder en mentorordning og gode vilkår i det første år for nyuddannede lærere. Det er slut med en mekanisk tilgang til tilstedeværelse, ligesom antallet af arbejdsdage fremover vil være 210 dage. Endelig er arbejdsforholdene for tillidsrepræsentanterne også blevet forbedret. Jeg ser frem til at få aftalen ud at leve blandt vores medlemmer. Vi har holdt to virtuelle præsentationsmøder, udsendt nyhedsbrev og aftalen bliver et væsentligt emne på foreningens generalforsamling den 16. juni, fortæller Thomas Agerskov, formand for Gladsaxe Lærerforening.
Kontakter
Kommunikationschef Ulla Baden, mobil: 22 76 56 22 eller mail: ulla.baden@gladsaxe.dk
Billeder

Information om Gladsaxe Kommune
Gladsaxe er den første kommune i Danmark, der indarbejdede FN’s verdensmål i sin kommunestrategi. Med verdensmålene som ramme arbejder Gladsaxe for social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed samt en grøn omstilling. Det gør vi, fordi vi ønsker at gøre en forskel lokalt, der bidrager til en bæredygtig udvikling globalt. Gladsaxe Kommune har ca. 69.000 indbyggere og grænser op til København, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Furesø og Herlev kommuner.
Du kan læse mere om Gladsaxe Kommune på gladsaxe.dk.
Følg pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune
Gladsaxe laver særlig indsats for gravide med højt BMI23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Gladsaxe er blandt de første kommuner, hvor gravide borgere får hjælp til at stabilisere deres vægt, hvis de har et BMI over 30.
Gladsaxe ansætter en socialsygeplejerske22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Gladsaxe Kommune ansætter en socialsygeplejerske for at styrke indsatsen i forhold til socialt udsatte borgere ved at tilbyde sygeplejefaglig støtte og brobygning mellem de forskellige aktører på sundheds- og socialområdet.
Gladsaxe sætter nye retningslinjer for brug af skærme i skolerne10.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye retningslinjer for Gladsaxes skoler brug af iPads og computere i undervisningen tager udgangspunkt i anbefalinger fra lærere, elever og forældre.
Gladsaxe hylder valg af bæredygtig transport28.2.2025 08:37:39 CET | Pressemeddelelse
Gladsaxe Kommune har netop skudt en kampagne i gang, som hylder alle, der vælger at transportere sig bæredygtigt til gavn for klima, trængsel og sundhed.
Gladsaxe indfører straksforbud mod turbokyllinger27.2.2025 08:53:06 CET | Pressemeddelelse
Fremover vil Gladsaxe Kommune kun købe økologiske kyllinger eller kyllinger med dyrevelfærdsmærket tre hjerter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum