Videoen siger alt: Dit hegn kan være en dødsfælde for dyr

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 hjælper dyr i nød i mange forskellige situationer. Nogle gange kommer dyrene så galt afsted, at den eneste mulighed, der er for at hjælpe, er at foretage en nødaflivning. Det er blandt andet ofte resultatet, når dyrene kommer i klemme i hegn.
For nogle uger siden kom to hjorte så galt afsted, at skytte Morten Richter-Hansen måtte rykke ud på sagen.
- Jeg fik besked fra 1812 om, at der var to hjorte på samme ejendom, der sad fast i hegn. Jeg pakkede derfor mit udstyr og ringede til henvender for at oplyse, hvornår jeg var fremme. Herefter fik jeg fat i politiet for at advisere dem om, at der formentlig ville blive afgivet skud, når jeg var fremme på adressen. Jeg var klar over, at hjortene sad fast i hegnet, men de her to viste sig at sidde virkelig slemt fast, fortæller skytte Morten Richter-Hansen, der rykker ud for Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.
Da Morten kom frem, sad den ene hjort fast under et trådhegn, mens den anden var klemt fast ved bækkenet i et forsøg på at kravle imellem tremmerne på et smedejernshegn. Begge dyr havde kæmpet i længere tid for at komme fri og var derfor særdeles ilde tilredt med skader. De skulle uden tvivl nødaflives, da deres tilstand var så kritisk, at de ikke kunne reddes. Morten knipsede hurtigt nogle billeder og få sekunders video for at dokumentere problemet. Særligt videoen af den fastklemte hjort taler da også sit tydelige sprog om, hvor meget dyrene lider.
Tjek hegn og andre menneskeskabte forhindringer
De to hjorte blev heldigvis opdaget af ejerne af ejendommen, der ansvarligt ringede efter hjælp på 1812. Hvis man skulle opdage dyr, der sidder fast i hegn eller lignende på ens grund, er det vigtigt altid at ringe efter hjælp hurtigt, lyder rådet fra Dyrenes Beskyttelse.
- Undgå at nærme dig, så du ikke skræmmer dyret, så det vrider sig løs og render væk med en alvorlig og potentielt dødelig skade eller gør endnu mere skade på sig selv, forklarer Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.
Det skete blandt andet på Høvelte Kaserne, hvor en råbuk havde forsøgt at springe over et hegn, men i forsøget blev den fanget med foden i trådhegnets masker og brækkede benet. Der blev ringet til 1812, men i god mening befriede nogle soldater på kasernen bukken, men den var så skræmt, at den stak af med et brækket ben, før Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral kunne rykke ud og hjælpe den.
- Folk bliver selvfølgelig enormt berørte, når de opdager et dyr, der sidder fast på deres grund, men det bedste og mest ansvarlige er straks at ringe 1812 og få hjælp til at håndtere situationen.
I de ovenstående eksempler blev dyrene opdaget, men særligt på store grunde er det ikke sjældent, at de når at dø af deres langvarige lidelser. Derfor lyder det bedste råd fra såvel jæger som biolog at holde løbende holde øje med hegn og andre konstruktioner, man har på sin grund.
Kontakter
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
Tlf:22799436mc@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder
Links
Information om Dyrenes Beskyttelse
Om 1812
Vagtcentralen 1812 er en landsdækkende service, som vejleder i sager om dyr i nød. Den er en del af Dyrenes Beskyttelse og finansieres hovedsageligt af foreningens støtter. Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral modtager årligt mere end 118.000 opkald fra bekymrede og observante borgere, som står med et dyr i nød, kender til en vanrøgtssag eller på anden vis har brug for råd om hold og håndtering af dyr. Fordelingen af disse kan dagligt variere mellem 200-800 opkald afhængigt af sæsonen, hvoraf maj til september er årets travleste måneder.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
Lange liv i mistrivsel: Forskning afslører voldsomme problemer hos papegøjer i fangenskab15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De er ensomme, lever i for små bure og har ingen mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Et nyt studie viser, at livet i fangenskab har store konsekvenser for papegøjer.
Fyldt til bristepunktet: Internater vrimler med kaniner på kritisk tidspunkt3.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På Dyrenes Beskyttelses internater bliver der i øjeblikket indleveret mange kaniner. Det er en bekymrende tendens, da højsæsonen for kaniner nærmer sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum