Udenrigsministeriet

Eksportinitiativer bærer frugt: Dansk virksomhed vinder opgave på over 100 mio. kr.

Del
Internationale partnerskaber er både med til at sætte skub i den bæredygtige udvikling, styrke eksporten og skabe gode danske arbejdspladser. Det er en amerikansk opgave til danske Rambøll et rigtig godt eksempel på.

De næste fem år skal Rambøll kortlægge grundvandet i et område i Californien, der er halvandet gange større end Danmark. Rambøll og århusianske SkyTEM skal sammen med Aarhus Universitet og en amerikansk partner hjælpe med at gøre vandforsyningen i det tørkeprægede Californien mere bæredygtig.

”Dansk vandteknologi og ekspertise er med i front, når der skal handles på de bæredygtige ambitioner rundt om i verden. Det viser Rambøll med denne ordre. Eksporten skal genstartes efter coronakrisen. Her er videndeling og partnerskaber essentielt. Det gavner både økonomien, miljøet og gode danske arbejdspladser. Her er Water Technology Alliance et glimrende eksempel på en succesfuld eksportindsats, som er bundet sammen på tværs af myndigheder, forsyninger og erhvervslivet,” siger udenrigsminister, Jeppe Kofod.

Projektet er en foreløbig milepæl for den danske eksportindsats på vandområdet. Siden 2016 har det offentligt-private eksportsamarbejde Water Technology Alliance (WTA), der blandt andet består af Udenrigsministeriet, Miljøministeriet, 3Vand og en række danske virksomheder, arbejdet målrettet for at fremme dansk vandteknologi og ekspertise -  blandt andet gennem en samarbejdsaftale med Californien. Eksportsamarbejdet har indtil nu banet vejen for flere mindre ordrer, og oplever nu en foreløbig kulmination med den aktuelle opgave, der har en samlet pris på over 100 mio. kr.  

Det er et meget spændende og vigtigt projekt, som vi er rigtig stolte af at have vundet. Selv i et moderne samfund som det californiske er en sikker vandforsyning ikke længere en selvfølge, og myndighederne derover sætter derfor stor pris på, at vi kan bidrage med vores store viden og erfaring om geofysik og grundvandsforhold,” siger Søren Hvilshøj, direktør for Rambølls internationale enhed for rådgivning om vandressourcer.

Alle øjne er rettet mod USA

Ordren kommer på et tidspunkt, hvor alles øjne er rettet mod det amerikanske marked. Biden har igen meldt USA på banen inden for klima og miljø, og danske virksomheder har en unik chance for at hjælpe USA med at løse de store udfordringer. Derfor er samarbejdet med USA om den bæredygtige dagsorden en top-prioritet for regeringen, som lige nu arbejder på en eksportstrategi for vand i samarbejde med den danske vandsektor.

”I Danmark har vi noget af verdens bedste drikkevand, og vi tager det direkte fra undergrunden uden at rense det. Det er helt unikt. Danske virksomheder er eksperter i at udvikle holdbare og bæredygtige vandløsninger. Den viden kan vi bruge rundt omkring i verden, hvor den gør en grøn forskel. Det er det konkrete projekt i Californien et godt eksempel på. Jeg er glad for, at et frugtbart myndighedssamarbejde mellem landene også kan være med til at bane vejen for eksport af danske løsninger og nye grønne arbejdspladser,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Den 9. marts skrev Lea Wermelin under på en ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Californien, der forhåbentligt vil give den danske eksport af miljøteknologi endnu et solidt rygstød. Sammen skal Danmark og Californien nemlig finde konkrete svar på, hvordan vandsektoren kan bidrage til partnernes ambitiøse målsætninger om klimaneutralitet.

For yderligere presseinformation: Kontakt pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Joint statement by the Nordic-Baltic-Weimar Ministers of Foreign Affairs29.4.2025 15:29:31 CEST | Nyhed

We, the Ministers of Foreign Affairs of Denmark, Estonia, Germany, Iceland, Finland, Latvia, Lithuania, Norway, Poland, Sweden, and the Minister Delegate for Europe of France, have met today on the island of Bornholm to address Russia’s continued illegal aggression against Ukraine, including its implications for European security. We reaffirm that a sovereign, independent, and democratic Ukraine is integral to Euro-Atlantic and global security. Respect for territorial integrity is a fundamental principle of international law. We welcome progress made at the London meeting between the E3, Ukraine, and the United States. We deem it important that this process continues. Since the beginning of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, supported and facilitated by some third countries, we have been among the strongest supporters of Ukraine and have provided more than EUR 53 billion in military support and more than EUR 47 billion in civilian support. We will continue our political, military

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye