Udenrigsministeriet

Danmark sætter ind mod seksuel vold og overgreb på kvinder og piger i Etiopien

Del
Konflikten i Etiopiens nordlige Tigray-region rammer kvinder og piger særligt hårdt. Væbnede aktører fra flere sider i konflikten begår omfattende og voldsomme menneskerettighedskrænkelser og systematiske seksuelle overgreb. Danmark bidrager nu til FN’s arbejde med at forebygge og bekæmpe seksuel vold mod kvinder og piger i Etiopien.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler:

”Jeg er fuldstændig rystet over at læse de beretninger, der kommer fra konflikten i Tigray. Forfærdelige og grufulde historier der tyder på, at voldtægt og seksuelle overgreb mod kvinder systematisk anvendes som et våben i den væbnede konflikt i Etiopien. Det strider imod al international og humanitær lov og er et alvorligt brud på menneskerettighederne, og Danmark deler FN’s og EU’s fordømmelse af disse modbydelige forbrydelser.”

Han tilføjer: ”Derfor er jeg glad for, at vi nu giver yderligere 10 mio. kr. til FN’s arbejde med at bekæmpe og forebygge seksuel vold og overgreb rettet mod kvinder og piger i Etiopien. Danmark har i år formandskabet for et globalt initiativ, der skal bekæmpe kønsbaseret vold i humanitære kriser. Derfor har vi en særlig forpligtelse til at gå foran og vise vejen. Det gør vi med denne støtte”.

”Jeg følger situationen i Tigray tæt, ikke mindst i samarbejde med vores ambassade i landet og med vores partnere. Det er fuldstændig afgørende, at den humanitære adgang opretholdes og udvides. Det vil vi holde den etiopiske regering fast på sammen med EU, FN og USA.”

Baggrund

Etiopien er præget af en stadigt mere alvorlig humanitær krise, og de humanitære behov er massive. Over 4,5 millioner mennesker vurderes at have behov for fødevarehjælp, og omkring 1,7 millioner er internt fordrevne som følge af konflikten. Den civile befolkning har et kæmpe behov for beskyttelsesindsatser og bistand til at imødekomme basale behov.

I Tigray fortsætter den væbnede konflikt, og der rapporteres om meget omfattende ødelæggelser på sundhedssystemet, drab på civile og menneskerettighedsovergreb, ikke mindst på piger og kvinder. Sikkerhedssituationen og væbnede kampe er fortsat en stor barriere for at nå ud til alle berørte områder Internationale humanitære organisationer har dog fået forbedret adgang til byerne i regionen, og livreddende indsatser er igangsat. I lyset af de massive behov giver Danmark nu 10 mio. kr. til FN’s Befolkningsfond, UNFPA, som har særligt fokus på piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og indsatser relateret til kønsbaseret vold.

UNFPA er en vigtig partner i det internationale initiativ om bekæmpelse af kønsbaseret vold i humanitære kriser, “Call to Action on Protection from Gender-Based Violence in Emergencies”, som Danmark er formand for i 2021-2022. Initiativet er globalt og samler pt.  87 partnere, stater, donorer, FN organisationer og civilsamfundsorganisationer. Målsætningen er at sikre, at bekæmpelse af kønsbaseret vold prioriteres og tænkes ind i alle humanitære indsatser.

Med COVID 19 er den kønsbaserede vold steget eksplosivt. Kønsbaseret vold finder sted i alle samfundslag, i alle lande – men stigningen er særlig stor i humanitære kriser. FN vurderer, at op mod 243 mio. kvinder og piger er udsat for kønsbaseret vold globalt.

For øvrige informationer, kontakt presserådgiver Julie Hannibal: +45 2945 3768

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse

We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye