Ny forskning fra AAU: Efteruddannelse af medarbejdere øger virksomheders konkurrencedygtighed

Hvis en virksomhed vil forblive konkurrencedygtig, kræver det, at den innoverer, dvs. introducerer en ny vare eller service til et marked eller nye eller væsentligt ændrede produktionsprocesser, arbejdsgange eller distributionsmetoder. Men hvordan sikrer virksomheden denne innovation bedst muligt? Ph.d.-studerende ved Aalborg University Business School (AAU) Jesper Eriksen er en af forskerne bag et nyt studie, som viser, at virksomheder oftere innoverer, hvis deres medarbejdere deltager i efteruddannelse.
- Vores studie viser, at virksomheder har større sandsynlighed for at være innovative, hvis de sender deres medarbejdere på efteruddannelse på master- eller diplomniveau, end hvis de ikke gør. Og succesfuld innovation kan være en betydelig faktor, når en virksomhed vil øge sin konkurrencedygtighed, forklarer Jesper Eriksen.
Klar statistisk tendens
Studiet bygger på registerdata på danske virksomheder og individer samt et større innovationssurvey, udsendt til virksomheder i Danmark i perioden 2007-2015. På baggrund af disse kilder har Jesper Eriksen og hans kollega lektor Jakob Rubæk Holm undersøgt, hvorvidt virksomheder med medarbejdere, der har deltaget i efteruddannelse på master- og diplomniveau, har større sandsynlighed for at innovere. Ud fra en definition i spørgeskemaundersøgelsen har virksomhederne selv angivet, om de innoverer. Studiet anvender et pointsystem (0-100), som angiver sandsynligheden for succesfuldt at innovere, og ifølge Jesper Eriksen er der en tydelig tendens.
- Sandsynligheden for, at en virksomhed succesfuldt innoverer, er 14 procentpoint højere, hvis dens ansatte efteruddanner sig på dette niveau. Det ser vi, selv når vi statistisk kontrollerer for andre virksomhedskarakteristika, som kunne påvirke sandsynligheden for at innovere, fx andelen af medarbejdere, der arbejder med forskning og udvikling, virksomhedens størrelse og mulighed for at trække på viden fra andre virksomheder i lokalområdet. Vi bruger herudover statistiske redskaber og information om åbninger af nye master- og diplomuddannelser til at underbygge, at det lader til at være en kausal sammenhæng mellem efteruddannelse og succesfuld innovation, fortæller han.
Vigtig viden for virksomheder
Ifølge professor i forretningsmodeller og leder af AAU Business School Christian Nielsen bør Jesper Eriksen og Jakob Rubæk Holms studie være en vigtig markør for dansk erhvervsliv.
- Danske virksomheder skal klædes bedst muligt på til at tænke i nye innovative baner, så de styrker deres konkurrenceevne – ikke mindst i krisetider. Denne styrkelse handler ikke blot om ny teknologi, men også om ny viden og nye måder at lave forretning på. Her spiller efteruddannelse en afgørende rolle, forklarer Christian Nielsen.
Nøgleord
Kontakter
Jesper Eriksen, ph.d.-studerende, AAU Business School, tlf.: 28298557, e-mail: jeri@business.aau.dk
Christian Nielsen, leder af AAU Business School, tlf.: 99402702, e-mail: chn@business.aau.dk
Torben Haugaard Jensen, kommunikationsmedarbejder og pressekontakt, AAU Business School, tlf.: 99403072, e-mail: thj@business.aau.dk
Billeder

Links
Information om Aalborg Universitet
Jesper Eriksen og Jakob Rubæk Holms studie publiceres som en del af en bog, skrevet af forskere i IKE-forskningsgruppen ved AAU Business School, om det danske innovationssystem i forandring. Bogen udgives sidst på foråret 2021 på forlaget Routledge. Resultaterne kan dog allerede nu læses via Aalborg Universitets forskningsportal.
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum