Alle dyr tæller

2021 byder på en meget vigtig mulighed for dyrevelfærden i EU:
Som led i EU-Kommissionens ”Jord til Bord strategi” vil Europa-Kommissionen gennemgå dyrevelfærdslovgivningen i EU for at vurdere, om den lever op til formålet, eller om den skal revideres. Den længe ventede revision er den første af sin art inden for dyrevelfærdslovgivningen.
Undersøgelser foretaget af Eurogroup for Animals’ medlemmer har gang på gang vist, at dyrevelfærdslovgivningen ikke yder beskyttelse for milliarder dyr i fødevareproduktionen. Dyrene er sultne, underernærede, fysisk begrænsede og indespærrede, berøvet naturligt lys eller frisk luft, og lever i smerte, der kan forebygges. Listen over overtrædelser af dyrevelfærdslovgivningen er lang.
Der er også alvorlige huller i lovgivningen. For flere dyrearter findes ikke en specifik lovgivning, hvilket efterlader husdyr og opdrættede fisk uden beskyttelse. Det gælder for malkekvæg og kødkvæg (over seks måneder), opdrættede og vildtfangede fisk, får og geder, forældredyr til slagtekyllinger og æglæggende høns, hønniker, kalkuner, ænder, gæs og vagtler samt opdrættede kaniner.
Alle dyr er levende og sansende væsener
”Alle dyr i fødevareproduktionen er levende og sansende væsener, og de skal selvfølgelig behandles som sådan. Derfor har vi i forbindelse med den nye dyrevelfærdslov i Danmark opfordret fødevareministeren til også at fastsætte specifikke regler for blandt andet fisk, voksne kødkvæg, ænder, gæs samt får og geder. Regler, der beskytter og skaber bedre forhold for dyrene, og hvor der tages hensyn til deres naturlige adfærd og behov” siger Lena Rohn, Fødevare- og miljøpolitisk chef i Dyrenes Beskyttelse og bestyrelsesmedlem i Eurogroup for Animals.
Hvert år transporteres millioner af levende dyr inden for EU og til tredjelande. Transporten kan vare flere dage, sågar uger, og kan udsætte dyrene for udmattelse, dehydrering, skader, sygdom og død. Undersøgelser har gentagne gange afsløret alvorlige overtrædelser af EU’s transportforordning. Fra Danmark blev der i 2019 sendt over 40.000 spædekalve ud på lange transporter (over 8 timer), og årligt mere end 15 mio. grise til opfedning.
Nye love skal beskytte alle dyr
Eurogroup for Animals, Dyrenes Beskyttelse og de andre medlemmer går med borgere fra hele Europa sammen om en opfordring til Kommissionen om at foretage en ambitiøs og gennemgribende revision og om at sikre, at alle dyr får beskyttelse af loven.
"Vores nuværende dyrevelfærdslove svigter i kolossalt omfang, og som følge heraf lider milliarder af dyr i hele Europa hver eneste dag. Det er på tide, at Kommissionen handler og forpligter sig på en ambitiøs revision af sin dyrevelfærdslovgivning og sikrer, at der ikke lades noget dyr i stikken undervejs", kommenterer Reineke Hameleers, direktør i Eurogroup for Animals.
Kampagnen vil vise de alvorlige mangler i og ringe håndhævelse af den nuværende lovgivning og understrege, at den bør gøre mere end at beskytte dyr mod forsømmelse og lidelse. Den bør også aktivt fremme dyrenes trivsel, et godt helbred og gode oplevelser.
Man kan læse mere om kampagnen her
Nøgleord
Kontakter
Lena RohnFødevare- og miljøpolitisk chef
Tlf:21363486lro@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse: Kortlæg de mange ulykker med grisetransporter18.9.2023 09:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Efter seks forulykkede grisetransporter i år, efterlyser Dyrenes Beskyttelse en kortlægning og analyse af ulykkerne med de høje og tungt lastede dyretransporter
Flade snuder forbydes nu i Holland18.9.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Holland er en ny lov trådt i kraft, hvilket betyder, at det ikke længere er tilladt at avle på hunde med flade snuder. Det kan vi lære noget af herhjemme, mener Dyrenes Beskyttelse.
Video: Se den sjældne ræveredning15.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dyrereddere har fanget usædvanligt redningsarbejde på video. For selv om danskerne ofte ringer til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral om ræve, er der sjældent behov for udrykning. Denne gang skulle en ræveunge dog have hjælp til at komme fri af plastiknet
Dyrenes Beskyttelse søger kæmpe dyreven til vildt job7.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse søger en dyreven til at drive en vildtplejestation for Storkøbenhavn og Nordsjælland. Personen skal som frivillig pleje og genudsætte alt fra egern til musvåger
17 katte dumpet ved shelter i Jylland7.9.2023 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hele 17 katte, fordelt i tre transportkasser, er blevet dumpet på en shelterplads i Nordjylland. Kattene blev fordelt mellem internatet i Nordjylland og i Århus, da der i forvejen var godt fyldt op på Dyrenes Beskyttelses internater.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum