
Kan EU løse flygtninge- og migrantkrisen?

I september 2020 offentliggjorde EU sin længe ventede migrationspagt, der én gang for alle skulle skabe et fælles og bæredygtigt asylsystem som erstatning for den kuldsejlede Dublinforordning. Der er fortsat tusinder, der hvert år kæmper for at nå ind i EU, mens medlemslandene stort set ignorerer Dublin-forordningen og i vidt omfang håndterer situationen med nationale tiltag.
EU beskriver selv den nye strategi, den såkaldte migrationspagt, som et hus med tre etager: Udfordringen skal både håndteres i medlemslandene, ved EU’s ydre grænser og i afsender- og transitlande. For eksempel har EU gennem de senere år investeret massivt i en fremskudt indsats i blandt andet Vestafrika, hvor partnerskabsaftaler med lande som Mali skal forebygge migrationen mod EU. Indsatser som disse er en blanding af udviklingsprojekter, grænsekontrol og regionale antiterror-tiltag, så hvordan finder EU en passende balance mellem migrations- og sikkerhedspolitik langt fra EU’s grænser? Og hvorvidt vil indsatsen bidrage til at mindske flygtninge- og migrantkrisen?
Internt i EU vil man desuden indføre begrebet ’obligatorisk solidaritet’, som vil give medlemslandene mulighed for selv at vælge om de i fremtiden vil tage imod asylansøgere eller bidrage økonomisk til tvangshjemsendelser og grænsebevogtning. Planen blev dog straks afvist af Polen og Ungarn, mens Danmark ihærdigt arbejder på at skabe et helt parallelt system i form af modtagecentre i tredjelande.
Udfordringerne er mange. Er der en vej frem for EU’s store satsning på flygtninge- og migrationsområdet? Dette spørgsmål danner udgangspunkt for en debat med Signe Marie Cold-Ravnkilde, seniorforsker ved DIIS.
Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO). Den foregår online tirsdag den 23. februar 2021, 13.00-14.00.
Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link fredag morgen. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.
For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:
Undervisningschef Kasper Tonsberg Schlie
42 63 04 16 eller kasper@deo.dk
Nøgleord
Kontakter
Kasper Tonsberg SchlieUndervisningschef
Ansvarlig for DEO’s undervisningsprojekter om EU, der består af alt fra rollespil til videoer og e-bøger.
Kasper er cand.soc. i historie og samfundsfag og har været gymnasielærer og freelancejournalist i en årrække, før han kom til DEO.
DEO’s undervisningsmaterialer kan downloades frit fra www.undervisning.deo.dk
Billeder
Links
Information om DEO
DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat.
DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.
Følg pressemeddelelser fra DEO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DEO
Værsgo’: Ekspertcitater om 50-året for dansk EU-medlemskab30.9.2022 15:51:31 CEST | Pressemeddelelse
På søndag den 2. oktober er det præcis 50 år siden, danskerne var til folkeafstemning om optagelse i det daværende EF. Debatten op til folkeafstemningen var benhård og ja- og nej-fløjen er siden stødt sammen ved otte yderligere folkeafstemninger. Læs mere fra EU-eksperterne bag ny bogudgivelse om 50-året her.
Prisuddeling: Mickey Gjerris* modtager Demokratistafetten på Grundlovsdag [klausuleret til 5/6]5.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sanger og komiker Annika Aakjær modtog Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet i 2021. På grundlovsdag giver hun stafetten videre til bioetiker og teolog Mickey Gjerris*, der får pligt til at løfte den demokratiske debat i det kommende år. Modtageren afsløres på grundlovsmødet i Vartov den 5. juni.
I dag afgøres forsvarsforbeholdets skæbne1.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter tre årtier ser Danmark ud til at skifte EU-politisk kurs. Op til 4,25 millioner vælgere har mulighed for at stemme enten ja eller nej til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet i dag. Valgdeltagelsen og de mange tvivlere er de to jokere i forhold til meningsmålingerne, der peger på et solidt ja.
DEO indtager Christiansborg med heldagskonference om Europas fremtid6.5.2022 11:04:08 CEST | Pressemeddelelse
Den 10. maj debatterer vi Europas fremtid med politikere og landets skarpeste eksperter
Største oplysningsprojekt om forsvarsforbeholdet går i luften i dag5.5.2022 11:40:29 CEST | Pressemeddelelse
I dag den 4. maj lanceres oplysningsavisen om forsvarsforbeholdet på hjemmesiden www.eu-forbeholdet.dk. Avisen er politisk neutral og med en bevilling på 1,85 mio. kr. det absolut største oplysningsprojekt forud for folkeafstemningen. Bag projektet står OLFI, DEO, RIKO og Atlantsammenslutningen.