Kommuner må ikke blive en stopklods for flere elbiler
Elementer som intelligent strømforbrug, roadpricing og kommunerne som centrale aktører er gode elementer i Eldrupkommissionen anden delrapport om ladeinfrastruktur. Men netop også kommunernes rolle vækker bekymring hos Ingeniørforeningen, IDA. Her savner vi flere konkrete anvisninger fra kommissionens side.
”Vi er rigtig glade for, at kommunerne spiller en central rolle. Men jeg savner en smule skarphed i, præcis hvordan vi får det rullet ud på kommunalt niveau. Vi har at gøre med 98 forskellige kommuner, alle skal lave udbud og der kan komme nogle tvists omkring kommunegrænser. Her kunne jeg godt tænke mig lidt flere konkrete forslag fra Eldrupkommissionens hånd,” siger Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA.
For når det er kommunerne, der skal sørge for kloge strategiske placeringer af ladestandere, så det bliver naturligt og let at få opladet sin bil, så havde IDA gerne set, at der ikke er nogle bremseklodser for deres arbejde.
”Det lyder lidt langsommeligt for mig, jeg havde gerne set, der lå et lovkatalog, så kommunerne kan komme i gang med et udbud med det samme. Min største bekymring er, at der ikke ruller nok elbiler ud af carportene. Speederen skal simpelthen trædes i bund nu for, at vi kan nå målet om at få 1 mio. elbiler på de danske veje i 2030,” siger Thomas Damkjær Petersen.
Kommissionen anbefaler desuden, at man går videre med at undersøge muligheden for en trængselsafgift i miljøzonen i København og Frederiksberg. Det skal ske, før der træffes beslutning om eventuelt at indføre afgiften. En trængselsafgift kan potentielt fungere som en trædesten til en national kilometerbaseret vejafgiftsordning, skriver kommissionen.
”Nu peger Eldrupkommissionen så også på muligheden for en trængselsafgift. Det var ellers noget, de ikke havde med i deres første delrapport, men jeg er glad for, de har lyttet til blandt andet vores forslag om at indføre roadpricing. Det har vi i IDA peget på i mange år, at man skal flytte afgifter fra bilkøb til kørsel. Teknologierne er klar, så mangler vi bare den politiske opbakning for at få gang i de mange muligheder, der ligger lige om hjørnet,” siger Thomas Damkjær Petersen.
Nøgleord
Kontakter
Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA - tlf. 2108784
Tina Splidsboel, presserådgiver - tlf. 60 666 700
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Organisationer i opråb mod ny PET-lov7.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
25 organisationer er gået sammen om at stoppe regeringens lovforslag, der giver PET hidtil usete beføjelser til at masseovervåge borgerne. Der er brug for en privatlivskommission.
Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA5.5.2025 14:23:35 CEST | Pressemeddelelse
39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA.
Flere vil beskytte deres privatliv på nettet21.4.2025 09:23:59 CEST | Pressemeddelelse
Frygten for at blive narret af it-kriminelle får syv ud af ti danskere til at ønske sig større beskyttelse, når de færdes på nettet.
IDA: Skrot forslag om øget PET-overvågning10.4.2025 09:41:48 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil give Politiets Efterretningstjeneste uhindret adgang til at overvåge danskerne. ”Det er opskriften på et overvågningssamfund, når PET ved alt om den enkelte borger”, mener IDA.
Erhvervslivets bidrag sikrer at forskningsmål bliver indfriet1.4.2025 08:43:10 CEST | Pressemeddelelse
De private midler til forskning og udvikling er med til, at Danmark lever op til egne og europæiske målsætninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum