3 skarpe fra advokaten: Kan du blive fyret, hvis du nægter vaccination
Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Advokatfuldmægtig i Krifa Charlotte Krogh kommer med tre skarpe om Coronavaccinen.
- Kan min arbejdsgiver tvinge mig til at blive vaccineret?
- Det korte svar er nej. Din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du bliver vaccineret – hverken ud fra ledelsesretten eller på grundlag af arbejdsmiljøloven.
Din arbejdsgiver skal sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø ifølge arbejdsmiljøloven – og det indebærer fx en pligt til at sikre dig og dine kolleger mod Coronavirus – men som det ser ud lige nu, er midler som hjemmearbejde, afstand, mundbind og god hygiejne tilstrækkeligt.
I forbindelse med den nye epidemilov blev det af Folketinget også besluttet, at staten ikke vil tvinge danskerne til at blive vaccineret. Du har dit frie valg og bestemmer selv, om du vil vaccineres. Det betyder, at du gerne må takke nej, hvis din arbejdsgiver ønsker, du bliver vaccineret. - Kan jeg blive fyret, hvis jeg ikke bliver vaccineret?
- Nej, det kan du ikke. Din arbejdsgiver kan ikke fyre dig, fordi du fravælger vaccinen eller af helbredsmæssige årsager ikke kan få den.
Men det kan ikke afvises, at en manglende vaccination på et tidspunkt, når landet ikke længere er i en form for undtagelsestilstand, kan koste dig jobbet, hvis det betyder, at du ikke kan udføre dit arbejde. Det kan fx være tilfældet, hvis dit job indebærer forretningsrejser, og rejserne forudsætter bevis for vaccination. Hvis du ikke vil vaccineres og dermed ikke kan tage på disse forretningsrejser, kan det muligvis betragtes som selvforskyldt fravær og berettige en afskedigelse. - Kan jeg blive valgt fra til et job, hvis jeg ikke kan bevise med et coronapas, at jeg er blevet vaccineret?
- Nej. Ikke som det ser ud lige nu. Det er dog endnu uvist, hvad Coronapasset vil indebære, men på nuværende tidspunkt kan du ikke blive valgt fra til et job pga. manglende vaccine.
Din arbejdsgiver må kun spørge til dit helbred – og herunder hvorvidt du er vaccineret mod Coronavirus – hvis det har væsentlig betydning for udførelsen af arbejdet. Det kan derfor ikke udelukkes, at en vaccination på sigt kan blive en forudsætning inden for nogle brancher. Der er selvfølgelig ingen retspraksis på området endnu, men hvis jobbet fx indebærer rejseaktiviteter, som du ikke ville kunne udføre uden vaccine, kan det risikere at få den konsekvens, du vil blive valgt fra.
Er du det mindste i tvivl om, hvordan du er stillet som lønmodtager eller har brug for at vende din specifikke situation, så tøv ikke med at kontakte din fagforening for råd, sparring og juridisk hjælp. Det er en usædvanlig tid med usædvanlige problemstillinger på jobbet, og det kan være en god ting at vende det med fagspecialister.
Nøgleord
Kontakter
Mette ChristiansenPressekontakt
Tlf:28344319mech@krifa.dkBilleder

Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse
Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.
Betalt frihed til fertilitetsbehandling er nybrud i ny overenskomst19.2.2025 11:07:00 CET | Pressemeddelelse
Ny overenskomst indeholder familiemæssigt nybrud på arbejdsmarkedet med betalt frihed til fertilitetsbehandling.
Krifa: Obligatoriske samtaler giver underskud – ny reform må sikre individuelt kontaktforløb og metodefrihed til a-kasserne18.2.2025 06:07:00 CET | Pressemeddelelse
Fundamentet i den danske beskæftigelsesindsats har været samtaler. Under mantraet ”samtaler virker” har jobcentre og a-kasser i årtier holdt millioner af obligatoriske samtaler med ledige. Men hovedparten af samtalerne har været en decideret underskudsforretning for samfundet, viser ny Krifa-analyse, baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriet gældende for alle a-kasser.
Regeringen sætter en halv million lønmodtagere uden for indflydelse19.12.2024 13:46:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget sendt den danske model mod sit endeligt. Med vedtagelsen af et nyt magtfuldt Arbejdsmarkedsråd, der skal rådgive regeringen om beskæftigelsespolitikken generelt, sættes en halv million organiserede lønmodtagere i strid med intentionerne bag den danske model uden for indflydelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum