Skov på Østfalster er et hotspot for flagermus
Lige nu er flagermus over hele landet gået i hi for vinteren, men når foråret kommer, kan du igen opleve det fascinerende dyr. Chancerne er ekstra store i Halskov Vænge på Østfalster, hvor der er konstateret særligt mange flagermus – faktisk hele 10 af Danmarks i alt 17 flagermusarter i den seneste nationale overvågning (NOVANA).
- Halskov Vænge er noget særligt, da den har ligget urørt i mange år. Skoven er mest kendt for sine mange fortidsminder, men der er også mange gamle hule træer, som er gode levesteder for flagermus. Det er dog lidt overraskende og meget glædeligt, at der er fundet hele 10 forskellige arter af flagermus netop her, siger naturvejleder Marie Roland.
To af disse er de sjældne arter bredøret flagermus og frynseflagermus, der er ekstraordinært aktive i Halskov Vænge.
Bredøret flagermus er sjælden og særligt udbredt på Lolland Falster. Den er knyttet til godslandskaber, hvor den jager i alléer af gamle løvtræer og overvintrer mest under jorden, men også i gamle bygninger med gammelt træværk og i hule træer. Den er særligt hårdfør og kan i vinterdvalen overleve temperaturer helt ned til frysepunktet.
- De danske flagermus er højt specialiserede insektædere, og insekter er der mange af i gamle og væltede træstammer som her i Halskov Vænge. De orienterer sig og fanger byttedyr ved ekkolokalisering. Det betyder, at flagermusen udsender nogle ultralydsskrig, der, når de rammer for eksempel byttedyr, en gren eller en bygning, bliver kastet tilbage som et ekko. På den måde danner flagermusen et lydbillede både af omgivelserne og de insekter den jager. Ret smart, siger Marie Roland.
-Vi har i øvrigt investeret i nyt lytteudstyr så vi til foråret, når Flagermusene er kommet ud af deres hi, kan invitere til nogle ture, hvor man får mulighed for at lytte til den rige flagermusefauna, der er i Halskov Vænge og høre hvordan de kommunikerer.
Fakta: Om Halskov Vænge
Træerne i Halskov Vænge har stået urørt i flere hundrede år. Skoven har været fredskov siden 1796 og har været brugt som lystskov. I 1974 blev skoven fredet, og staten overtog skoven. Siden har skoven været urørt græsningsskov og plejes af hensyn til fortidsminderne, og så er det kun en fordel, hvis det samtidig også kan gavne biodiversiteten. I skoven er der derfor mange gamle træer og henfaldne træruiner og selvsåede træer og buske i alle aldre. De gamle træer er værdifulde for andre levende væsener, der er afhængige af dem. Enten som mad for insekter i deres larvetid, og for pattedyr og fugle som levesteder i de mange store og små huller i træerne.
Hvordan får jeg et glimt af en flagermus?
Det bedste tidspunkt at spotte flagermus er om sommeren og efteråret. De kommer frem, når solen er gået ned og flyver lydløst mellem træerne. Kig især efter dem ved søer og vandløb. Man kan ved hjælp af en såkaldt flagermusdetektor opfange dyrenes skrig ved hjælp af ultralyd og herved artsbestemme dem.
Flagermus må ikke forstyrres under deres vintersøvn, da det kan koste dem dyrt i energiforbrug at varme op for at kunne flyve i sikkerhed. Gentagne forstyrrelser kan koste flagermusenes liv, da der ikke er føde at skaffe om vinteren, og de derfor tager af fedtdepoterne.
Kontakter
Marie Roland
Naturvejleder i Naturstyrelsen
marro@nst.dk
+45 22 49 65 92
Billeder
Information om Naturstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Støtte til fornyelse af Opalsø-området på Bornholm16.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 8 millioner kroner vil det blive en bedre oplevelse at besøge en af Bornholms største turistattraktioner: Opalsøen.
Danmarks største klima-lavbundsprojekt på vej i Ribe: 2.700 hektar landbrugsjord kan blive våd natur9.12.2024 09:42:02 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden skal området øst for Ribe danne rammen om et storstilet projekt, der har enorme miljø-, natur- og klimagevinster. I dag besøger minister for grøn trepart området.
Presseinvitation: Farligt træ i Dyrehaven sprænges væk med dynamit19.9.2024 15:01:20 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag den 24. september sprænger Naturstyrelsen trækronen væk på en af de gamle bøge nær Ulvedalen af sikkerhedsmæssige årsager.
Flertal i den lokale bestyrelse ønsker elge i Naturnationalpark Gribskov19.6.2024 21:14:39 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i den nyudnævnte lokale bestyrelse har på et netop afholdt bestyrelsesmøde stemt for elge i den kommende Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland.
Fynske Hindsholm får ny statsskov3.5.2024 14:01:52 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har sammen med Kerteminde Kommune og to lokale vandværker erhvervet 60 hektar jord til en ny skov. Det markeres ved et pressearrangement med parternes underskrift af samarbejdsaftale om skovrejsning tirsdag den 7. maj kl. 14.00, hvor også skovens navn vil blive offentliggjort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum