Overborgmesteren: Private ungdomsboliger skal øremærkes til unge
Hvert år flytter tusindvis af unge til København for at studere, hvilket skaber en stor efterspørgsel på studieboliger til overkommelige lejepriser. Derfor har kommunen sat ekstra gang i opførelsen af almene ungdomsboliger og samtidigt lempet kravene til byggebranchen, så der kan opføres flere private ungdomsboliger.
Men der er ingen garanti for, at de private ungdomsboliger lejes ud til studerende. Det står nemlig bygherre frit for, hvem de vil leje ud til. Derfor udbydes meget små boliger i dag til tårnhøje priser. Et eksempel er fx Gefion Groups projekt på Store Kongensgade 100, hvor man har konverteret den gamle politistation til 72 studieboliger. Her udlejes en bolig med et nettoareal på ca. 20 m2 til ca. 10.000 kr. om måneden.
Det skal der nu laves om på. Derfor ønsker overborgmesteren i København, Lars Weiss, en lovændring, som sikrer, at kommunen kan stille krav om, at det kun er unge studerende, som bor i de private ungdomsboliger –.
”Det er hjerteblod for os socialdemokrater, at unge mennesker, der flytter hjemmefra eller flytter til København for at studere, kan få en bolig, som de kan betale” siger overborgmester Lars Weiss (S):
”Vi har en målsætning om, at der skal bygges 12.000 nye ungdomsboliger over de kommende år – 1.000 om året. Derfor er vi afhængige af, at der også bygges private ungdomsboliger. Men det er afgørende, at boligerne rent faktisk lejes ud til studerende og ikke udlejes som små luksusboliger til en tårnhøj leje”, siger overborgmesteren.
Københavns Kommune efterspørger en ændring af lovgivningen, som gør det muligt at regulere, hvem der bor i de private, ustøttede ungdomsboliger – ganske som man i dag gør for de almene ungdomsboliger. Det kan ske ved, at kommunen får lov at stille krav om, at boligerne kun kan udlejes til unge studerende, fx ved en ændring af planloven.
Lovændringen skal sikre flere boliger til studerende og unge i København, og at priserne holdes nede, men initiativet kan udbredes til hele landet.
Planloven ligger under erhvervsminister Simon Kollerup (S):
”Vi skal give de studerende de bedste forudsætninger under studietiden, for det er deres viden, som skal sikre fremtidens arbejdspladser. I øjeblikket kigger regeringen på planloven, og her har vi brug for alle gode ideer, som kan udvikle vores byer og skabe boliger til alle - også for vores mange flittige studerende. Den problemstilling som Københavns Kommune peger på, vil vi tage med i det videre arbejde,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Ønsket om flere boliger til de studerende møder også opbakning fra boligministeren.
”I regeringen arbejder vi målrettet med at skabe en blandet by, hvor også studerende får mulighed for at bo til en husleje, de kan betale. I København er efterspørgslen på disse studieboliger særlig stor, og vi bakker derfor op om at sikre, at byens private ungdomsboliger udlejes til studieaktive unge,”siger boligminister Kaare Dybvad (S)
Yderligere oplysninger
- Overborgmester Lars Weiss (S) via pressekonsulent Simon Kærup tlf. 2492 6298 eller el1u@kk.dk
- Erhvervsminister Simon Kollerup via presserådgiver Camilla Christensen Weigel tlf. 9133 7097 ellercachwe@em.dk
- Boligminister Kaare Dybvad via pressechef Poul Aarøe Pedersen tlf. 2932 9847 eller poa@trm.dk
Fakta
- Fra 2019-2031 skal der i alt opføres 12.000 nye ungdomsboliger i København, heraf 4.500 private ungdomsboliger.
- De seneste 12 år er der netto flyttet ca. 10.000 unge og studerende mellem 20-24 år til København hvert år. Det skaber en stor efterspørgsel på ungdomsboliger.
- Københavns Kommune ønsker at sætte fart i opførelsen af ungdomsboliger og har derfor indført en række lempelser for ungdomsboligbyggeriet:
o Mulighed for at lempe krav til friarealer og parkeringsnormer (da studerende typisk har færre biler end andre københavnere). De specifikke krav bliver fastlagt ved en vurdering af de konkrete projekter.
o Der gælder særlige boligstørrelsesbestemmelser for ungdomsboliger. De skal være mellem 25-50 m2 (brutto), men det er muligt at opføre ungdomsboliger helt ned til 13 m2, hvis det resterende areal placeres i fællesarealer.
- Københavns Kommune reviderede i 2019 boligstørrelsesbestemmelserne, så det bliver muligt at bygge flere små boliger. Med de nye boligstørrelsesbestemmelser kan man bygge familieboliger helt ned til 40 m2 (brutto).
Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Rådhus
1599 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Klar, parat, cykelstart: Her er festivalprogrammet for Copenhagen Sprint13.5.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når de første cykeldæk ruller i gang den 21. og 22. juni 2025, er det ikke kun rytterne, der har noget at se frem til ved målstregen i København. I målområdet ved Statens Museum for Kunst (SMK) venter cykelfest og festival spækket med musik, underholdning og aktiviteter for hele familien.
En samlet Borgerrepræsentation indgår aftale om ny organisering af Københavns Kommune7.5.2025 11:01:28 CEST | Pressemeddelelse
Samtlige partier og løsgængere på Københavns Rådhus er blevet enige om en række ændringer af ressortopdelingen i Københavns Kommune. Aftalen sikrer blandt andet én samlet indgang til Københavns Kommune, så kommunen bliver lettere at gå til for københavnerne.
Ny undersøgelse: Fortsat høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne i Københavns Kommune6.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den generelle trivsel og motivation for medarbejdere i Københavns Kommune scorer 5,7 ud af 7 mulige point, som er på niveau med tidligere år. Det viser en ny trivselsundersøgelse, som overordnet vidner om en høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne. Samtidig peger undersøgelsen på nogle vigtige områder, hvor der er behov for opmærksomhed og handling.
Supplerende miljøkonsekvensvurdering af metrolinje M5 kan snart sendes i offentlig høring30.4.2025 15:27:43 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune sender snart supplerende miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 i offentlig høring hos københavnerne. Metrolinjen skal gå fra Københavns Hovedbanegård til flere stop på Amager og senere også Refshaleøen og Lynetteholm.
For første gang: Københavns Kommune kortlægger biodiversiteten i byen23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangfoldigheden af natur og dyreliv er for første gang blevet kortlagt i København. En ny rapport viser, hvor der er potentiale for at bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet i Københavns Kommune.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum