Neandertaler udstilling åbner på Moesgaard

Homo stupidus er neandertalerne blevet kaldt. Men ny forskning viser, at de var både kloge og kompetente. Stor særudstilling på Moesgaard Museum giver et nyt og nuanceret blik på neandertalerne.
Det bliver igen en af de helt store verdenshistoriske fortællinger, som Moesgaard præsenterer for publikum, når museet tirsdag 17. november åbner sin næste store særudstilling. Denne gang træder museet et meget stort skridt tilbage i tiden og tager udgangspunkt i menneskets dybe udviklingshistorie.
I særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land kan besøgende blive klogere på neandertalernes liv, på mødet mellem neandertalere og Homo sapiens - det moderne menneske, og på, hvad dette møde har betydet for menneskets kulturelle og genetiske udvikling. Neandertalerne er vores nærmeste uddøde slægtninge, som levede i Eurasien i det lange tidsrum fra mellem 300.000 og 40.000 år siden.
”Det bliver en helt anden verden end den, vi kender, vi kommer til at møde i udstillingen. En udstilling befolket med en anden slags mennesker og for længst uddøde dyr, og i et landskab, der forandrede sig voldsomt fra mellemistid til istid. Selv om det hele er fremmed er noget af det væsentligste nye, som forskningen har vist i de seneste år, at neandertalerne og vi, det moderne menneske, har langt mere til fælles end vi før har troet. Med udstillingen vil vi sætte fokus på det helt grundlæggende spørgsmål om, hvad mennesket egentlig er,” siger direktør for Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst.
Projektleder Trine Kellberg Nielsen, der er arkæolog, ph.d. og forsker i neandertalere, er ansvarlig for udstillingen og hun glæder sig til, at publikum skal møde neandertalerne, som hun selv er så fascineret af.
”Neandertalerne har fået en nærmest ikonisk rolle i menneskets udviklingshistorie, og den nyeste forskning bringer os hele tiden tættere på, hvem de var. Vi bærer rundt på spor i vores DNA efter forhistoriske møder mellem neandertalerne og homo sapiens. Derfor spiller neandertaleren sammen med vores andre evolutionære slægtninge en vigtig rolle i placeringen af os selv i det helt store og tidsmæssigt dybe verdensbillede,” siger Trine Kellberg Nielsen.
Hun mærker en stor interesse for neandertalere både blandt forskere og i den brede befolkning.
“Den fascination vil vi gerne imødekomme med særudstillingen, hvor vi kommer helt tæt på, hvem neandertalerne var, og hvad de egentlig betyder for os og vores egen menneskeform. I udstillingen fokuserer vi på de sidste 120.000 år. Det er en tid, der er kendetegnet af den sidste istids begyndelse, og fortæller historien om neandertalernes liv og tilpasningsevne i en tid med store klimaudfordringer. Deres snarrådighed er et emne, der ofte overrasker, og forskningen viser, at vi er langt fra det gængse billede af et primitivt hulemenneske, som de fleste kender. I udstillingen fortæller vi også historien om neandertalernes møde med andre menneskeformer som Homo sapiens og det nyopdagede Denisova-menneske, og hvilke spor det har sat i vores eget DNA i dag. Vi følger også neandertalernes uddøen og dykker ned i teorierne om, hvorfor neandertalerne forsvandt, og Homo sapiens overlevede,” siger Trine Kellberg Nielsen.
Særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land åbner 17. november og er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Spar Nord Fonden, Knud Højgaards Fond, KrogagerFonden og Beckett-Fonden. Udstillingen vises fra 17. november 2020 - 1. august 2021.
Fakta
Særudstilling på Moesgaard Museum
Titel: Neandertaler – I mammutjægernes land
Udstillingsperiode: 17. november 2020 – 1. august 2021.
Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Spar Nord Fonden, Knud Højgaards Fond, KrogagerFonden og Beckett-Fonden.
Særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land produceres af Moesgaard Museum i samarbejde med Neanderthal Museum i Tyskland.
Projektleder: Trine Kellberg Nielsen
Om Trine Kellberg Nielsen
Trine Kellberg Nielsen er tildelt en Sapere Aude forskningsbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forske i neandertalernes nordligste grænseland for at få en dybere forståelse af, hvordan neandertalerne tilpassede sig ekstreme klimaforandringer, og især hvordan overgangen til en istid påvirkede deres udbredelse og forsvinden i tid og rum. Forskningsprojektet har også et ambitiøst mål om at komme nærmere en besvarelse af, hvorvidt neandertalerne var til stede i det område vi i dag kalder Danmark.
Sapere Aude bevillingen gives til excellente, yngre forskere, der har præsteret forskning i toppen inden for deres felt og giver dem mulighed for at udvikle og styrke egne forskningsidéer.
Læs mere om Trine Kellbergs forskningsprojekt om neandertalere på Danmarks frie Forskningsfonds hjemmeside:
https://dff.dk/forskningsprojekter/forskningsleder/trine-kellberg-nielsen
Yderligere information om særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land kan fås hos:
Projektleder, arkæolog og Ph.d. Trine Kellberg Nielsen, mobil 23365729 eller mail tkn@moesgaardmuseum.dk.
Direktør for Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst, mobil 22 99 49 15 eller mail mkh@moesgaardmuseum.dk
Nøgleord
Kontakter
Yderligere information om særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land kan fås hos:
Projektleder, arkæolog og Ph.d. Trine Kellberg Nielsen, mobil 23365729 eller mail tkn@moesgaardmuseum.dk.
Direktør for Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst, mobil 22 99 49 15 eller mail mkh@moesgaardmuseum.dk
Billeder








Vedhæftede filer
Information om Moesgaard
Moesgaard er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.
Følg pressemeddelelser fra Moesgaard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Moesgaard
Moesgaard løfter sløret for de kommende særudstillinger8.5.2025 11:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Gæster på Moesgaard kan se frem til tre år med fokus på tre fascinerende verdenshistoriske temaer, som geografisk strækker sig fra Europa til Centralamerika, og som dækker et tidsspænd på mere end tusind år.
Moesgaard modtager stor fondsbevilling til at formidle verdenshistorien31.3.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden har netop bevilliget sammenlagt 24 millioner kroner til at støtte udviklingen af Moesgaards indhold igennem de næste tre år.
Ny dansk dokumentarfilm viser, hvordan ukrainsk kultur er blevet et militært mål19.2.2025 08:42:54 CET | Pressemeddelelse
Dokumentaren vises på DR1 og DR2 i forbindelse med treårsdagen for den russiske invasion af Ukraine den 24. februar 2025.
Moesgaard kåret som Danmarks bedste attraktion3.10.2024 11:57:39 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 3000 danskere har peget på Moesgaard Museum som vinder af den årlige Danish Travel Awards, som netop er blevet uddelt.
Oplev fortællingen om det største vendepunkt i menneskets historie2.10.2024 07:49:47 CEST | Pressemeddelelse
Moesgaards kommende særudstilling tager os 10.000 år tilbage i tid til dengang mennesket begyndte at dyrke jorden. På det tidspunkt opstår en helt ny og betagende gudeverden, som viser os, at menneskets måde at tænke, tro og leve på er radikalt forandret.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum