Bryggerier forventer at brænde inde med julebryg
Den julebryg, som danskerne traditionelt skåler i på J-dag og ved andre hyggelige lejligheder årets sidste to måneder, bliver ofte brygget allerede om sommeren og efteråret. Derfor har de fleste bryggerier sat ild under kedlerne på et tidspunkt, da Corona-restriktionerne gradvist blev lempet. Halvdelen af dem var dog forsigtige og bryggede mindre julebryg end i sidste år, viser en medlemsundersøgelse fra Bryggeriforeningen.
Alligevel forventer halvdelen af de 28 deltagende bryggerier, at de ikke kan sælge al deres julebryg.
”De dystre udsigter til salget af julebryg er et tydeligt tegn på en branche i knæ. Med lukketid kl. 22 på serveringsstederne og maksimalt ti personer til festlige sammenkomster vil der desværre være mindre efterspørgsel på vores produkter”, siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen.
Hele 85% af bryggerierne forventer generelt et mindre salg i restauranter, caféer og barer i løbet af november og december, mens hvert tredje bryggeri regner med at miste mere end halvdelen af deres salg i perioden, viser undersøgelsen.
Undersøgelsen blev foretaget umiddelbart inden nedlukningen af Nordjylland og dermed de nordjyske restaurationer, hvilket forventes at medføre en markant yderligere salgsnedgang for især de nordjyske bryggerier, men også for andre bryggerier med salg i området.
De triste juleudsigter afslutter et år med store tab af salg til restauranter, caféer og barer.
”Vi håber, at indsatsen mod Corona-smitte efterhånden vil blive baseret på evidens, så indsatsen bliver rettet mod reelle smittekilder. Serveringsstederne bør eksempelvis snart får lov til at tillade gæster at blive siddende indtil kl. 24, hvis gæsterne allerede er til stede, når der skal lukkes kl. 22. Der er jo professionelt personale til stede, som hjælper med at begrænse smitterisikoen – til forskel fra de steder, hvor folk samles efter kl. 22”, siger Niels Hald.
For ejer og grundlægger af Amager Bryghus, Morten Valentin Lundsbak, vil to timers længere åbningstid redde lidt af et miserabelt øl-år.
”Den tidlige lukketid har desværre bidraget til at dræbe julefrokostsæsonen. Heldigvis nåede vi at skrue ned for produktionen af julebryg på fad, og jeg forventer at sælge alt det øl, vi har brygget, men det er da superærgerligt at gå glip af glæden og de gode stunder i fællesskab om godt øl.”, siger Morten Valentin Lundsbak.
Carlsberg har holdt lidt igen med brygning af sin klassiske Tuborg Julebryg, men er trods alt fortrøstningsfuld.
”Vi har brygget en smule mindre Tuborg Julebryg i forhold til sidste år, fordi vi forventer at sælge en smule mindre i første weekend, da den traditionelle fest og uddeling kl. 20:59 er aflyst. Selvom snestormen er aflyst, falder sneen alligevel, og vi vil slet ikke afvise, at salget bare sker over hele dagen frem til kl. 22 i stedet for efter kl. 20:59. I tiden efter J-dag tror vi, salget vil holde samme niveau som sidste år,” siger Michelle Lægdsgaard Larsen, Brand Manager, Tuborg Marketing.
Nøgleord
Vedhæftede filer
Information om Bryggeriforeningen

Faxehus, Gamle Carlsbergvej 16
1799 København V
7216 2424https://www.bryggeriforeningen.dk/
Bryggeriforeningen er brancheorganisation og fælles talerør for bryggerier og tapperier i Danmark. Vi varetager og formidler medlemmernes interesser over for Folketinget, myndighederne, medierne og den øvrige offentlighed. Blandt andet når det gælder erhvervs-, miljø-, fødevare- og sundhedspolitik.
Følg pressemeddelelser fra Bryggeriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Bryggeriforeningen
Fødevarebranchen bakker op om Influentnævnet7.4.2025 11:59:50 CEST | Pressemeddelelse
Forbundet for Influenter og Bloggere under Dansk Journalistforbund har i dag annonceret oprettelsen af et nævn med fokus på etiske retningslinjer blandt influenter. Fødevarebranchen støtter initiativet og er selv ved at afdække mulighederne for et influentcertifikat med særligt fokus på ansvarlig markedsføring.
Frygt for lukning af bryggerier stiger4.3.2025 09:37:53 CET | Pressemeddelelse
Kun en tredjedel af Bryggeriforeningens medlemmer udelukker risiko for at lukke.
Store regionale forskelle på øl-udbud22.1.2025 12:07:14 CET | Pressemeddelelse
Sønderjyske bryggerier brygger flest Portere og Stout-øl, de fynske bryggerier flest øl af typen Mørk Ale, og nordjyske bryggerier flest Pilsnere og Classic. Men IPA er den øl-type, som danske bryggerier tilbyder det største udvalg af.
Hvid Januar giver tørst efter alkoholfri øl16.1.2025 11:18:27 CET | Pressemeddelelse
Hvid Januar giver bryggerierne et mersalg af alkoholfri øl på omkring 30% til butikkerne. Men også i årets øvrige måneder stiger salget pænt. I 2024 solgte bryggerierne 8,7% mere alkoholfri øl end året før.
KORREKTION - Antallet af danske bryggerier falder9.1.2025 13:49:55 CET | Pressemeddelelse
I den tidligere udsendte version i dag fremgik det, at antallet af bryggerier i Østjylland er faldet. Det er ikke korrekt. Samtidig var der enkelte fejl i grafikken - den er nu opdateret. Antallet af danske bryggerier i 2024 er uændret 220. Der blev færre danske bryggerier i 2024. Høje omkostninger presser branchen, og 2025 kan byde på flere bryggerilukninger. Men samtidig har udvalget af øl næppe været større – og måske heller ikke bedre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum