DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Ny analyse: Unge er topengagerede i demokratiet, men mangler demokratisk selvtillid

Del
På trods af corona-krisen er unges demokratiske deltagelse fortsat høj – og klimaet står stadig højest på de unges dagsorden. Men manglende tid, viden og demokratisk selvtillid skaber også udfordringer for engagementet. Det viser ny Demokratianalyse fra DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd

Nogle har måske den opfattelse, at ungdommen blot sidder derhjemme og swiper på tinder eller danser løs ved soundboxen og sjældent forholder sig til det samfund, der omgiver dem. Men det er langt fra virkeligheden.

Ifølge en dugfrisk udgave af Demokratianalysen 2020, som DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd udgiver årligt i samarbejde med Epinion, er unge aktive deltagere i samfundet – og den deltagelse er mangeartet, også i 2020. Eksempelvis er det hele 64% af de unge mellem 16 og 25 år, som har diskuteret politik med venner og familie, 41% har skrevet under på en underskriftindsamling og 32% har købt eller fravalgt at købe bestemte varer af politiske årsager.

Klimaet er fortsat højt på dagsordenen

”For mig er det tydeligt, at unge er yderst samfundsbevidste – og er stærke demokrater, som er med til at skabe vigtige politiske forandringer. Jeg tror eksempelvis ikke, at klimakrisen havde fået så stor bevågenhed, hvis ikke ungdommen havde råbt vagt i gevær” udtaler Chris Preuss, formand for DUF.

Og netop klimakrisen står fortsat højest på de unges dagsorden. Knap halvdelen af de unge angiver klima og grøn energi, som en af de vigtigste politiske emner. På en solid andenplads kommer sundhed og sygehuse, som knap en tredjedel af de unge angiver som et af de vigtigste politiske emner.

Unge mangler tid, viden og demokratisk selvtillid

Hele 76% af de unge svarer, at de har en holdning til i hvilken retning Danmark og Verden skal udvikle sig.

Men desværre oplever en del unge også en række barrierer for at engagere sig yderligere i demokratiet. Knap halvdelen af de unge siger, at de ikke føler, at de har tid eller overskud. Over en tredjedel mener ikke, at de ved nok til at kunne være med. Endelig er det over en femtedel som ikke føler, at deres engagement vil gøre en reel forskel.

”En høj politisk selvtillid og tro på egne muligheder for at påvirke samfundet, er et grundlag for at engagere sig i demokratiet. Derfor er det dybt bekymrende, at så stor en del af ungdommen ikke tror på, at de kan gøre en forskel – for det kan de! I DUF arbejder vi derfor aktivt med at klæde unge på til at blive gode demokrater i vores projekter som Skolevalget og Demokratiets Dag” siger Chris Preuss.

Om Demokratianalysen

Siden 2011 har DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd gennemført en årlig Demokratianalyse, hvor de via en spørgeskemaundersøgelse gør status over danskernes – og særligt ungdommens - holdninger og deltagelse i demokratiet.

 
 

Kontakter

Information om DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Scherfigsvej 5
2100 København Ø

+45 3929 8888https://duf.dk/

DUF er en paraplyorganisation for 78 demokratiske, samfundsengagerende og landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. Spejdere, rollespillere, studenterorganisationer, kirkelige foreninger, miljøorganisationer og de politiske ungdomsorganisationer er blandt medlemmerne.

 
 
 
 
 

Følg pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye