Krifa: Flere medlemmer henvender sig efter krænkelsesfokus i medierne

Bølge to af #MeToo-bevægelsen i Danmark buldrer løs i medierne, efter tv-værten Sofie Linde delte sin historie og inspirerede mange kvinder i mediebranchen til at gøre det samme. Hurtigt spredte oprøret sig til andre brancher, og HR-afdelinger på landets virksomheder har fået mere end almindeligt travlt.
Nu tyder det også i Krifa på, at det store mediefokus har fået flere medlemmer til at ringe til fagforeningen for at søge råd, vejledning eller måske starte en sag på baggrund af en krænkelse på jobbet.
- Jeg håber, at det store mediefokus og de mange historier kan fjerne noget skyld og skam, som ofte præger kvinderne i de her sager. De kan måske se, at de ikke er alene og blive mindet om, at det ikke er i orden, siger Jane Kjær Klausen, der er advokat i Krifa.
Aldrig deres skyld
Fagforeningen har typisk få henvendelser om sexchikane, og i september sidste år var der kun én enkelt henvendelse om krænkende adfærd. I år er der 16 henvendelser kun i september, hvor debatten har fyldt meget i medierne.
- Det er et sårbart emne, og de færreste har lyst til at blive sat i bås eller hænge nogen ud. Men nu kan flere kvinder se, at det aldrig er deres skyld, og at en krænkelse skal have konsekvenser for krænkeren og ikke kun for offeret. Ellers stopper vi jo aldrig den dårlige kultur, siger advokaten, der sagtens forstår de kvinder, der har tøvet med at ringe.
Svære gråzoner
Ifølge Jane Kjær Klausen er det gråzonerne, der er de sværeste. Der, hvor man føler sig krænket, men hvor det er svært at gengive og forklare.
- Det er ikke svært i sager som Sofie Lindes at vurdere, at det er forkert på mange niveauer. Det kan være svært for offeret at reagere af mange årsager, men de færreste er uenige i, at det er magtmisbrug og helt uacceptabelt, siger advokaten og fortsætter:
- Ofte er det ikke handlingen eller ordene i sig selv, men konteksten og intentionen, og den kan være svær for kvinderne at bevise. Og så lader de det bare ligge eller finder sig i det.
Kontakt fagforeningen
Jane Kjær Klausen opfordrer danskerne til at gå til deres fagforening, hvis de er det mindste i tvivl. Det er ikke sikkert, at der kan køres en sag på baggrund af henvendelsen, men det kan hjælpe at sparre med andre om hændelsen og ens handlemuligheder og i det hele taget sige det højt.
- Forhåbentlig har den her bølge også fået HR-afdelingerne til at blive bedre rustet til at komme dårlig og krænkende kultur til livs og gøre medarbejderne det klart, hvor de kan gå hen, hvis de har brug for råd, sparring eller handling, siger Jane Kjær Klausen.
Det er endnu uvist, hvor mange af henvendelserne der bliver til egentlige sager.
Nøgleord
Kontakter
Fie Rødkjær MøllerPressekontakt
Tlf:21642021frn@krifa.dkBilleder
Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse
Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.
Betalt frihed til fertilitetsbehandling er nybrud i ny overenskomst19.2.2025 11:07:00 CET | Pressemeddelelse
Ny overenskomst indeholder familiemæssigt nybrud på arbejdsmarkedet med betalt frihed til fertilitetsbehandling.
Krifa: Obligatoriske samtaler giver underskud – ny reform må sikre individuelt kontaktforløb og metodefrihed til a-kasserne18.2.2025 06:07:00 CET | Pressemeddelelse
Fundamentet i den danske beskæftigelsesindsats har været samtaler. Under mantraet ”samtaler virker” har jobcentre og a-kasser i årtier holdt millioner af obligatoriske samtaler med ledige. Men hovedparten af samtalerne har været en decideret underskudsforretning for samfundet, viser ny Krifa-analyse, baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriet gældende for alle a-kasser.
Regeringen sætter en halv million lønmodtagere uden for indflydelse19.12.2024 13:46:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget sendt den danske model mod sit endeligt. Med vedtagelsen af et nyt magtfuldt Arbejdsmarkedsråd, der skal rådgive regeringen om beskæftigelsespolitikken generelt, sættes en halv million organiserede lønmodtagere i strid med intentionerne bag den danske model uden for indflydelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum