Ny rapport gør os ikke meget klogere på løngab
I 2017 var forskellen på kvinder og mænds løn 14,4 procent - det såkaldte ’løngab’. Halvdelen af ’gabet’ kan forklares med, at mænd og kvinder uddanner sig og finder job inden for forskellige sektorer, brancher, fag og placering i stillingshierarkiet. Den anden halvdel er ’uforklaret’ og udtryk for forskelsbehandling mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked.
“Rapporten bidrager desværre ikke med ny viden om, årsagen til, at der er forskel på mænd og kvinders løn. Det er virkelig ærgerligt, at vi ikke bliver klogere på den diskrimination, der er en væsentlig del af forklaringen på løngabet”, siger Majbrit Berlau.
Rapport kan blive kilde til misforståelser
FH er til gengæld bekymret for, at VIVE’s rapport kan blive en kilde til misforståelser og vil mudre billedet af, hvad der er årsagen til løngabet. Rapporten viser en statistisk sammenhæng mellem kvindeandel og lavere løn, men det skaber mere forvirring end klarhed at kalde det ’en forklaring’, for det forklarer hverken, hvorfor eller hvordan kvindeandelen fører til en lavere løn.
I stedet er der i rapporten angivet en række forslag til, hvad der kan være forklaringer på sammenhængen mellem kvindeandel og løn. Men der er ingen dokumentation for sammenhængen mellem resultaterne af analysen og de mulige forklaringer som oplistes.
“De er derfor ikke særlig brugbare, og man kan tilmed frygte, at forklaringerne kan bruges til at få introduceret gamle forestillinger om forskelle på mænd og kvinder”, siger Majbrit Berlau.
Puster til gamle myter
FH’s næstformand finder det bl.a. problematisk, at der står i rapporten, at kvinder er mindre konkurrenceorienterede og mindre tilbøjelige til at forhandle løn.
”Det er en gammel myte, at kvinder skulle være dårligere til at forhandle løn, det har danske studier blankt afvist. Og det er i øvrigt slet ikke det, VIVE har undersøgt i rapporten”, siger Majbrit Berlau.
Nøgleord
Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum