Science-efterårsferie om stjerner, maskiner og sære superkræfter på Steno Museet

Ikke bare emnet er ”mærkeligt”, når Steno Museet slår dørene op for efterårsferien ”Mærkelige maskiner og sære superkræfter”. For efterårsferien bliver ikke, som den plejer. Risikoen for spredning af corona betyder, at museet drosler ned på de populære involverende aktiviteter, hvor man skal pille, eksperimentere og røre, og hvor en formidler fortæller om naturvidenskabelige emner i børnehøjde. I stedet skruer museet op for ”gå-selv-aktiviteter” og pladshensyn.
”Vores efterårsferie er bl.a. meget populær blandt bedsteforældre og deres børnebørn. Vi vil sikre, at alle trygt kan komme på vores museer,” siger Bent Lorenzen, direktør ved Science Museerne, Aarhus Universitet. ”Så det er klart, at vi er nødt til at justere i forhold til den alvorlige situation, vi befinder os i. Derfor har vi tilpasset vores efterårsferie, så der er mindst mulig smitterisiko. Vi har fx udvidet åbningstiden en time fra kl. 9, så de besøgende kan sprede sig ud over et længere tidsrum, ligesom der vil være begrænsning på antallet af gæster. Så vi skruer op for pladsen og ned for besøgstallet denne gang. På den måde kan vi fastholde, at den gode oplevelse er i centrum, uanset kontekst.”
Få axolotlens superkræfter, og tag ud under stjernerne i Planetariet
Hele familien kan dermed trygt gå på opdagelse på museet og få masser af spændende viden om maskiner og superkræfter. Man kan få et indblik i dyrs fantastiske evner, og hvilke maskiner vi mennesker bruger for at forsøge at opnå det samme. Proteser, stjernekikkerter og rumdragter er nogle af de ting, som har givet os evner og muligheder, vi ikke har naturligt, og som man kan se på museet i ferien.
Ét af de dyr, der nok vil vække størst forundring, er en lille vandlevende padde; en levende axolotl. Den har en fantastisk evne til at regenerere sig selv, fx dele af hjertet, øje, indvolde, lever og hele lemmer som ben og hale. Det forsker de bl.a. i på Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
”Axolotlen har meget imponerende regenerative egenskaber, som er interessante fra et medicinsk synspunkt,” fortæller lektor Henrik Lauridsen, der bl.a. forsker i axolotlens evne til at regenerere hjerte og rygmarv. ”Men det er endnu ikke lykkedes nogen forskere rigtigt at aflure, hvordan den gør.”
Lidt af fornemmelsen kan man dog få på Steno Museet. For udover at man kan opleve levende axolotler, kan man også hænge ud med en kæmpeaxolotl og gro nye lemmer ved én af de mærkelige selfie-opportunities, som museet har i efterårsferien. Og afspritte hænder med fx bjørnedyrssnot, axolotl-slim eller sommerfuglestøv.
I efterårsferien er der 6 daglige planetarieforestillinger med særlig god plads. Museet sælger nemlig kun halvdelen af billetterne til hver forestilling. Her handler det om sære skabninger på nattehimlen, og hvad man kan se på stjernehimlen i efteråret.
Man kan også stadig opleve den højaktuelle udstilling ”Corona set med unge øjne”, hvor 45 børn og unge har tegnet deres oplevelse af corona, se film og tegne med StineStregen: https://sciencemuseerne.dk/steno-museet/udstillinger/corona-med-unge-oejne/
Cafeen har åben for salg af lette måltider alle dage kl. 9-16. Det er påbudt at bære mundbind i cafeområdet.
Stjerneoplevelser på Ole Rømer-Observatoriet
På Ole Rømer-Observatoriet er der to daglige forevisninger i efterårsferien kl. 18 og kl. 20, og også kun med halvdelen af billetterne sat til salg.
Læs mere om stjerneforevisninger på Ole Rømer-Observatoriet: https://sciencemuseerne.dk/ole-roemer-observatoriet/planlaeg-besoeg/
Bliv væksthus-ekspert i Væksthusene
I Væksthusene vil der i efterårsferien være fokus på spændende planter fra hele verden. Kom og find vores formidlere, som fortæller historier fra verdens klimazoner hver dag. Prøv vores opgave-ark for hele familien – kan du gennemføre og blive væksthus-ekspert?
Åbningstiderne i Væksthusene i efterårsferien er man-fredag kl. 9-17 og lør-søndag 10-17
Fakta om efterårsferie på Steno Museet
Med undtagelse af planetarieforestillinger (30 kr. for alle) er alle aktiviteter gratis, når entréen til museet er betalt.
- Gratis adgang for alle under 18 år
- Gratis adgang for presse og ansatte og studerende på Aarhus Universitet
- Billetpris 30 kr. for voksne
- Åbningstiden i efterårsferien 2020 er udvidet alle dage kl. 9-16 fra lørdag 10.10-søndag 18.10
Læs mere om efterårsferien på Steno Museet: https://sciencemuseerne.dk/steno-museet/oplevelser-paa-museet/efteraarsferie-paa-steno-museet/
Program
FÅ SUPERKRÆFTER FOR EN DAG
Dyr har superkræfter og egenskaber, vi mennesker kun kan drømme om eller må opfinde maskiner for at opnå. Find ud af, hvilke mærkelige maskiner og apparater der giver dig (næsten) de samme superkræfter.
HÆNG UD MED ET KÆMPEDYR
Snup en selfie, og få lige så mange kræfter som dyrene.
OPLEV SUPERKRÆFTERNE I MØRKET
Forsvind ind i mørket – hvad møder du der?
PLANETARIET
I Planetariet ser vi på sære skabninger og efterårets stjernehimmel. Entré 30 kr.
Anbefales fra 6 år. Alle dage kl. 10, 11, 12, 13, 14 og 15. Billetter kan ikke forudbestilles
Ret til ændringer forbeholdes.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikationskonsulent ved Science Museerne Trine Bjerre Mikkelsen
mobil: +4593508248, tbm@sm.au.dk
Billeder







Links
Information om Aarhus Universitet Science Museerne
C. F. Møllers Allé 2
8000 Aarhus C
87155415https://sciencemuseerne.dk/
Science Museerne er en del af Faculty of Natural Sciences ved Aarhus Universitet. Science Museerne omfatter Steno Museet og Herbariet i Universitetsparken, Væksthusene i Botanisk Have samt Ole Rømer-Observatoriet i Højbjerg.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Oplev den delvise solformørkelse - men pas på øjnene12.3.2025 10:25:02 CET | Pressemeddelelse
Vær med til at markere årets astronomiske begivenhed 29. marts på Steno Museet. Gratis adgang for børn.
Magiske Robothjerner: Vinterferien på Steno Museet sætter fokus på kunstig intelligens23.1.2025 10:20:20 CET | Pressemeddelelse
Science Museerne inviterer hele familien til vinterferie på Steno Museet, hvor man kan udforske teknologi og videnskab på en sjov og lærerig måde.
Tandbørsten på skoleskemaet: Historien om et dansk sundhedseventyr14.1.2025 13:17:37 CET | Pressemeddelelse
Fra smerte til smil: På blot fem årtier er Danmark gået fra, at børn blev hjemme fra skole med tandsmerter til at have en af verdens bedste tandsundheder. Bag denne transformation ligger en sundhedsmæssig milepæl, som fejres og genfortælles ved seminaret "Tandbørsten på skoleskemaet" mandag den 20. januar 2025 på Steno Museet i Aarhus.
Science Museerne klipper navlestrengen til ny udstilling på Steno Museet9.1.2025 10:05:24 CET | Pressemeddelelse
Fra moderkager til crash test dummies. Steno Museets nye udstilling 'Den Oversete Krop' sætter fokus på forskningens blinde vinkler og inviterer til refleksion.
Smag på julens planter i Væksthusene1.11.2024 08:11:31 CET | Pressemeddelelse
Kom tæt på julens planter. Billetsalget til de populære julerundvisninger i Væksthusene er åbnet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum