Mere plastikemballage er ikke løsningen på madspild

Vi har ifølge FN’s målsætning 10 år til at halvere vores madspild men det er vigtigt, at vi i forsøget på at opnå det mål ikke eskalerer et andet problem, der allerede er ubæredygtigt nemlig den stigende mængde af plastikemballage affald.
Lige nu ser vi uhensigtsmæssig overemballering af varer, multiemballager hvor et plastiknet med flere citroner har en anden plastikhank om sig, ”klar til at spise” mademner som opskåret frugt, samlebånds-forsmurt sandwiches, salater, sushi mv. med kort levetid på hylderne.
Plastikproduktion og plastikemballage udgør et stigende ressource-, CO2, miljø og økonomisk problem da vi producerer og forbruger for meget, som efter et kort livsformål som fødevareemballage skal håndteres som i et genanvendelsesaffaldssystem, der også er CO2 tungt og samtidig en forsættelse af den lineære økonomi, som vi også prøver at gøre op med. Dertil kommer stigende bekymring over de titusindvis af ukendte kemikalier som plastikemballager indeholder, som i mange tilfælde smitter af på de fødevarer, som emballagen skulle være designet til at beskytte, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende for mennesker.
Genanvendelse og plastikemballage spiller en rolle i fremtidens cirkulære økonomi, men vi skal reducere mængden og kompleksiteten af emballager og gentænke vores produktionssystemer. Vi bør i langt højere grad fokusere på forebyggende initiativer, hvor vi kigger på systemerne i fødevareproduktionen, bestræber os på kortere forsyningskæder for at sikre kvalitetsfødevarer fra jord til bord. Ved lokal produktion, agroøkologi, nulemballage butikker og genbrugs- og påfyldnings returemballager og logistik, samt innovation i nye emballeringsformer kan vi både minimere madspild og plastikaffald.
Ingen er uenige i, at vi skal reducere madspild, men vi er nødt til at slå flere fluer med et smæk. og Plastikemballage som har til formål at kompensere for en grundlæggende ubæredygtig fødevareproduktion bør aldrig blive en del af den cirkulære økonomi.
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk Direktør
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgBilleder
Links
Information om Plastic Change
Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte
Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.
Følg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
Klimaorganisationer anmelder plastikgigant for vildledende markedsføring29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimaorganisationerne Fossilfri Fremtid og Plastic Change har anmeldt virksomheden INEOS til Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring.
Afgørende slag venter, efter FN-aftale mod plastikforurening er udskudt2.12.2024 08:23:29 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en global aftale mod plastikforurening er udskudt, efter sidste planlagte møde endte uden enighed søndag. Udskydelsen giver mulighed for en mere ambitiøs aftale, lyder det fra danske Plastic Change.
149 NGO’er i nødråb under FN-forhandlinger: Vis mod og hold fast i ambitionerne!29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plastikforureningen vil kun kunne bremses i fremtiden, hvis ambitionerne hæves og en række lande, herunder Danmark, træder i karakter under de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale, lyder det i en erklæring fra Plastic Change og 148 andre NGO'er.
Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.
3500 NGO’er og millioner af underskrivere ønsker reduktion af plastikproduktionen i kommende FN-aftale25.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske Plastic Change deltager som del af en alliance af 3500 NGO’er i de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale mod plastikforurening. Håbet er, at verdens lande gør alvor af det oprindelige mandat og stopper den stigende plastikforurening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum