Økologisk Landsforening præsenterer ny landbrugsmodel til et bæredygtigt fødevaresystem
Produktionen af fødevarer skal fremover gøres bæredygtig ved hjælp af en CO2-afgift og en Marknaturafgift. Det foreslår Økologisk Landsforening, der i denne uge præsenterer en helhedsorienteret model for, hvordan den nødvendige grønne omstilling af landbrugssektoren kan foregå.
Modellens opbygning betyder, at landmænd, der holder sig under en CO2-udledningsgrænse og som kan dokumentere, at de skaber plads til marknatur, belønnes via EU's landbrugsstøtteordning. Omvendt vil de bedrifter, der ikke opfylder kravene, blive opkrævet en afgift i form af mindre støtte.
”EU’s landbrugsbudget er samlet på over 400 milliarder, og der kan skabes meget grøn omstilling for de penge, hvis støttesystemet får en ny indretning. Økologisk Landsforenings model understøtter de landmænd, der gør en forskel for klima og natur samtidig med, at den bakker op om en grøn skattereform uden at sætte dansk landbrugs konkurrenceevne over styr,” siger Per Kølster, som er formand for Økologisk Landsforening.
Både regeringen med dens støttepartier og EU-kommissionen har en målsætning om, at det økologiske areal skal vokse frem til 2030, og samtidig er der mål om at øge biodiversiteten i landbruget og sætte ind med klimaindsatser.
”Det er ikke nok at se ensidigt på klimaproblematikken. Vi skal også sikre, at landbruget bidrager til at løse de øvrige bæredygtighedsudfordringer som fx plads til naturen. Vores model tænker hele vejen rundt og anvender et kendt og effektivt redskab, nemlig landbrugsstøtten, til at komme i mål,” siger han.
En naturlig konsekvens af modellen vil bl.a. være, at landbruget reducerer antallet af husdyr og skruer op for dyrkning af afgrøder, der kan danne basis for en relativt ny produktion af plantebaserede fødevarer.
”I dag er danske landmænd verdensmestre i produktion af husdyrprodukter. Med de rette prismekanismer, har Danmark og dansk landbrug potentiale til at blive verdensmester i kvalitetskød og leverandør til de plantebaserede fødevareprodukter og dermed bidrage markant til klimadagsordenen og frigøre plads til naturen,” siger Per Kølster.
FAKTABOKS:
Økologisk Landsforenings model Pris på Bæredygtighed indeholder fire forudsætninger:
- Der tages udgangspunkt i helhedstilgange – bæredygtighed indeholder, at man ikke kun ser på én enkelt parameter som klima
- Danske producenter skal opretholde deres konkurrenceevne. Danmark kan gå foran så længe, det ikke rammer danske producenters konkurrencedygtighed
- En ændring af landbrugsstøtteordninger væk fra passiv arealstøtte over til betaling for fælles goder er en uadskillelig del af modellen
- Eventuelt opkrævede/ tilbageholdte midler fra landbruget til at betale for negative eksternaliteter som CO2-belastning skal reinvesteres krone for krone i landbruget til fremme af helhedsorienteret landbrug, der leverer på klima, natur, rent drikkevand og dyrevelfærd
Og fire principper:
- Resultatorientering fremfor individuelle tilsagnsordninger på hvert enkelt tiltag
- Der introduceres både et CO2 adfærdsloft og et Marknaturindeks
- Klima- og naturtiltag finansieres af EU’s landbrugsstøttemidler - jo bedre der leveres jo højere betaling
- Udbetaling på grundlag af bruttoarealmodellen
Kontakter
Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening
Telefon: 24 65 23 92 Mail: sk@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening
Telefon: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening
Telefon: 22 22 07 37 Mail: pk@okologi.dk
Billeder
Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening skal have ny direktør5.9.2024 13:29:29 CEST | Pressemeddelelse
Administrerende direktør i Økologisk Landsforening, Helle Borup Friberg, har valgt at fratræde sin stilling med udgangen af september efter syv år i økologiens tjeneste. Økologisk Landsforening skal derfor på udkig efter en ny administrerende direktør.
Danmark inviterer til internationalt økologisk topmøde i Den Sorte Diamant3.9.2024 09:54:27 CEST | Pressemeddelelse
I august 2025 samles alle væsentlige internationale aktører i København til Organic Summit 2025 (OS25). Under titlen “Food for All on a Healthy Planet” vil politikere, forskere, landmænd, repræsentanter for virksomheder og toneangivende stemmer fra hele verden, mødes for at belyse økologiens betydning i verdens fremtidige fødevareforsyning.
Denne weekend: Økologisk Høstmarked over hele landet28.8.2024 13:29:52 CEST | Pressemeddelelse
Traktortur, pluk-selv-æbler og grøntsager, halm-hop, smag på vin, sanketure, kaffe og kage. Det bugner med oplevelser fra jord til bord denne weekend d. 31. august & 1. september, hvor de økologiske gårde åbner dørene til Økologisk Høstmarked. Det er for alle og gratis.
Kom til Økologisk Høstmarked20.8.2024 11:46:24 CEST | Pressemeddelelse
I over 30 år har økologer åbnet dørene og inviteret indenfor til høstfest. I år gentages succesen og Økologisk Landsforening og økologerne inviterer til Økologisk Høstmarked d. 31. august og 1. september over hele landet. Kom med ud på landet og oplev, hvor dyrene bor og grøntsagerne gror.
Økologien udvikler sin position i foodservice5.7.2024 08:51:45 CEST | Pressemeddelelse
Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med 13 pct. i 2023 i forhold til 2022. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed stiger økologiens markedsandel i de professionelle køkkener i 2023 til 14 pct.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum