Nye almene boliger er på vej på Papirøen
Christiansholm har undergået en større forvandling de sidste 300 år. Den lille ø midt i Københavns Havn er blandt andet brugt af militæret som oplagringsplads og senere som lager for papir til dagbladenes aviser – deraf tilnavnet Papirøen. Senest har øen huset Copenhagen Street Food, der var en populær turistattraktion i København frem til slutningen af 2017.
Om få år vil det attraktive område igen summe af liv. For nu skal den flere hundrede år gamle holm omdannes til en helt ny bydel med mere end 300 boliger, hvoraf en fjerdedel skal være almene, og et nyt vandkulturhus til københavnerne.
I går besluttede Økonomiudvalget i Københavns Kommune at give grønt lys til et såkaldt grundkapitallån fra kommunen, så der kan bygges de knap 90 almene boliger på øen – 63 familieboliger og 22 ungdomsboliger. Dermed kan der snart tages første spadestik til den nye bydel på Papirøen.
”København må aldrig blive en VIP-by. Derfor er det fuldstændigt afgørende, at vi får bygget flere almene boliger, som københavnere med helt almindelige indkomster har råd til. Papirøen bliver et attraktivt sted at bo, og der skal selvfølgelig også være plads til byens børnefamilier og studerende. Jeg er rigtig glad for, at vi har sikret, at hver fjerde bolig i det nye kvarter bliver almen – og jeg glæder mig til at se den lille bydel blomstre op i hjertet af København,” siger overborgmester Frank Jensen (S).
De nye almene boliger skal med en husleje, som er lavere end privat byggeri, bidrage til at sikre flere og billigere boliger i København, som der er stor efterspørgsel på. De nye boliger består af tre bygninger i syv etager med en blanding af ungdomsboliger og familieboliger, og en stor del af boligerne indgår i et bofællesskab.
Kvarteret bliver opført med respekt for fortiden. Cobe Arkitekter, der har tegnet projektet, har søgt inspiration i de gamle lagerhaller på Papirøen og de historiske pakhuse på Holmen og Christianshavn. Stedets unikke historie bliver videreført i huse med høje gavle placeret oven på haller, der blandt andet skal huse kulturfaciliteter. Og med metroen på Christianshavns Torv, havnebussen til kajkant og broer som nærmeste nabo, er det nye kvarter godt forbundet til resten af byen.
Københavns Borgerrepræsentation skal endeligt vedtage grundkapitallånet den 20. august. Det forventes, at opførelsen af boligerne kan gå i gang i slutningen 2020.
Fakta om byggeriet
- Ungdomsboligerne får en gennemsnitlig størrelse på 42 kvadratmeter og en gennemsnitlig husleje på cirka 4.000 kroner om måneden. Familieboligerne bliver gennemsnitlig 93 kvadratmeter store og får en gennemsnitlig husleje på cirka 10.000 kroner om måneden.
- Af de i alt 63 familieboliger indgår 53 i bofællesskaber, seks er små familieboliger til boligsocial anvisning og fire er almindelige familieboliger.
- Alle de almene boliger har adgang til en stor fælles taghave, og derudover etableres der fællesrum på alle etager.
- De 85 almene boliger blandes med private boliger i et samlet byggeri på Papirøen, så byggeriet lever op til kommunens krav om, at 25 procent af alle nye boliger ui byen skal være almene.
- Det er Cobe Arkitekter, der står for projektet med AKB/KAB som bygherre.
Fakta om almene boliger i København
- 20 pct. af Københavns boliger er i dag almene. Målet er, at hver fjerde nybyggede bolig skal være almen. Nyere almene boliger har husleje, der gennemsnitligt er ca. 24 pct. billigere end tilsvarende privat lejebyggeri.
- I perioden 2011-2019 er der opført 3.675 nye almene boliger i København – og der er mange på vej de kommende år. Samlet har kommunen siden 2011 sat over 1,4 milliarder kroner af til grundkapital til almene boliger.
Fakta om ungdomsboliger i København
- En nybygget almen ungdomsbolig på 35 m2 koster i gennemsnit 4.000 kr. pr. måned, mens en nybygget privat ungdomsbolig koster ca. 5.000 kr. I gennemsnit koster en almen ungdomsbolig på 35 m2 i København ca. 3.000 kr. pr. måned (ældre almene boliger er typisk billigere end nyopførte).
- De sidste fire år er der bygget cirka 1.000 nye ungdomsboliger om året og 5.000 nye er på vej. I Københavns Kommuneplan 2019 er der en ambition om, at der skal bygges 12.000 nye ungdomsboliger over de næste 12 år.
Kontakter
Overborgmester Frank Jensen via pressekonsulent Nikolai Evereth, tlf. 4044 7446
Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Rådhus
1599 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Supplerende miljøkonsekvensvurdering af metrolinje M5 kan snart sendes i offentlig høring30.4.2025 15:27:43 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune sender snart supplerende miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 i offentlig høring hos københavnerne. Metrolinjen skal gå fra Københavns Hovedbanegård til flere stop på Amager og senere også Refshaleøen og Lynetteholm.
For første gang: Københavns Kommune kortlægger biodiversiteten i byen23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangfoldigheden af natur og dyreliv er for første gang blevet kortlagt i København. En ny rapport viser, hvor der er potentiale for at bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet i Københavns Kommune.
Et år efter lukningen af Pusher Street: Sådan er trygheden i dag5.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På søndag er det et år siden, Pusher Street blev ryddet én gang for alle. Nu viser nye tal, hvordan trygheden ser ud et år efter rydningen.
Snydt af chefen: 203 ansatte fik for lidt i løn3.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
203 ansatte hos leverandører til Københavns Kommune kan se frem til en historisk høj efterbetaling. De er nemlig i 2024 blevet snydt for løn. Det viser Københavns Kommunes årlige rapport om social dumping. Rapporten konkluderer, at der blev snydt med løn i tre ud af fire kontroller, som kommunen udførte.
Københavns Kommune og regeringen indgår historisk aftale om byudvikling og infrastruktur28.3.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med aftalen vil parterne anlægge en ny M5-metrolinje og etablere første etape af en Østlig Ringvej, der skal dirigere trafikken uden om det centrale København. Aftalen løser kapacitetsudfordringerne for det eksisterende metronet og muliggør, at store områder i Københavns Østhavn kan byudvikles.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum