BAROMETER: Boliginteressen er fortsat lunken

Del
Ved indgangen til juli har 12 % af danskerne planer om boligkøb – præcis som kvartalet før. Det er noget lavere end ved indgangen til 2020. Men virkelighedens handler trodser planerne

Da vi ved indgangen til april, med hjælp fra analyseinstituttet YouGov, spurgte danskerne til deres planer om boligkøb det næste halve år – nogle få uger efter statsministeren havde lukket landet ned – var interessen markant lavere end det foregående kvartal. Ikke overraskende med den usikkerhed, COVID-19 spredte i samfundet.

I en ny udgave af Homes kvartalsmæssige Køberbarometer med over 2.000 besvarelser fra et repræsentativt udsnit af den voksne befolkning er det uændret 12 %, der svarer, at de har planer om boligkøb det næste halve år.

Dermed udtrykker danskerne for andet kvartal i træk den laveste interesse for boligkøb i barometerets fire års historik. For seks måneder siden var det over 15 % af befolkningen, der svarede, de ville købe bolig.

Overraskende lavt niveau
Det lave niveau for købsinteressen er til en vis grad overraskende, da der er løbet en del vand under broen – og sket mange delvise åbninger af samfundet – siden målingen for tre måneder siden.

”Logisk set burde der være en fremgang i planerne om boligkøb i forhold til for tre måneder siden, da mange usikkerhedsmomenter er afklaret i forhold til, da smittespredningen var helt ny for os i marts, og der er kommet godt styr på coronasmitten, ligesom mange brancher er i gang igen,” siger Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home.

Blandt andet er forbruget med kort og MobilePay tilbage omkring niveauet fra sidste år, viser helt nye tal fra Danske Bank, lige som forbrugertilliden har taget et hop op.

Og renten er faldet tilbage i sit ekstremt lave leje efter en stigning i coronasmittens start.

”Men der er selvfølgelig stadig usikkerhed i samfundet omkring økonomi og beskæftigelse – mere i nogle brancher end andre – og et job er en absolut forudsætning for et boligkøb, så det kan være baggrunden for at det lave niveau fra april fortsætter i denne måling,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Faktiske handler overgår barometer
Én ting er danskernes boligkøbsplanerne for de kommende seks måneder, noget andet er antallet af faktiske bolighandler.

Boligsalget i maj var ifølge Boligsiden det højeste i ti år, og udviklingen er fortsat ind i juni, der blev en af de bedste salgsmåneder i Home-kædens 30-årige historie - på niveau med de meget store boligårgange omkring årene 2004-2006.

Antallet af handler lå hele 53 % over juni 2019, viser Homes handelstal.

”Der er altså langt mere fut under de reelle antal handler, end danskernes boligkøbsplaner indikerer,” konstaterer Henrik Hauthorn Jensen.

På trods af, at sommerhussalget er eksploderet under corona-pandemien med fordoblede salgstal er det også fortsat kun 2 %, der siger i Home og YouGov’s barometer, at de har planer om et sommerhuskøb – præcis som i starten af april.

Ud af de 88 % der ikke har planer om at købe bolig de kommende seks måneder, er det 3 %, der svarer, at de har udskudt købet pga corona-situationen.

Mændene har flest planer
Homes køberbarometer for juli og de kommende seks måneder viser også, at det især er mænd, der har planer om boligkøb. 14 % af mændene svarer, at de har planer om at købe bolig det næste halve år, mens det kun er 10 % af kvinderne. Dette billede er typisk i de foregående målinger.

Blandt de unge - både gruppen fra 18-29 år og dem fra 30-39 år - er det 20 %, der svarer, at de har planer om boligkøb, mens det kun er 4 % af danskerne over 60 år.

Det er befolkningen i Københavns by og Østsjælland, der har flest boligkøbsplaner, 20 %, viser YouGovs undersøgelse for Home desuden. I Vestjylland og Syd-og Vestsjælland er det til sammenligning kun 4- 5 % der svarer, at de har planer om boligkøb i løbet af 2020.

Barometeret viser også, at flere danskere er aktive i deres boligsøgning nu end for tre måneder siden. 61 % af dem med planer om at købe bolig, svarer, at de allerede er aktivt søgende, mens 39 % ikke er i gang endnu. Det er en mindre stigning i forhold til målingen for tre måneder siden, hvor fordelingen var 58 % og 42 %.

Ud af 1.196, der svarer i barometeret, at de har en andels- eller ejerbolig, er det 12 %, der har planer om at sælge. Det er også uændret i forhold til YouGovs måling for Home i starten af april.
                            

FAKTA - Om home Køberbarometer, juli 2020
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Home. Der er i alt gennemført 2000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 3. - 13. juli med udgangspunkt i YouGov Panelet.

Data er vejet på dimensionerne køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik, således at resultaterne er repræsentative for befolkningen i relation til ovenstående målgruppe.

Kilde: Home/YouGov

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Information om home a/s

home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

  • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
  • home blev stiftet den 1. august 1989
  • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
  • home har ca. 870 ansatte
  • home er en franchise-kæde
  • home har ca. 130 franchisetagere
  • home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
  • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
  • home har særligt uddannede køberrådgivere
  • home har tre servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking
** maj 2024

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye