Hver fjerde ungarbejder får ikke den pause, de har ret til
Over 1.500 unge fritidsjobbere i alderen 13-17 år har indtil videre talt med Fagbevægelsens Jobpatrulje, som i disse uger traditionen tro kører land og rige rundt. Her midtvejs i årets rundtur, er der ingen tvivl: Det kniber med at leve op til reglerne hos alt for mange virksomheder. Så der er med andre ord stadig plads til forbedring af arbejdsmiljøet for de yngste på arbejdsmarkedet, siger Jon Henningsen, der er Landskoordinator for Jobpatruljen:
- Vi kan bl.a. se, at over hver fjerde ungarbejder fortæller os, at de ikke får de 30 minutters pause, som de ellers ifølge lovgivningen skal have.
Lovgivningen fastslår sort på hvidt, at arbejdsgivere skal tilbyde unge fritidsjobbere under 18 år minimum 30 minutters pause, når deres vagter overstiger 4,5 timer. Med god grund, understreger han.
- Det er ikke for sjov, at lovgivningen giver ungarbejdere ret til pause i løbet af en længere arbejdsdag. Det er for at sikre, at arbejdsgivere ikke overbelaster de yngste på arbejdsmarkedet. For de unge er det ofte deres første møde med et langt arbejdsliv, og det er afgørende, at de få en god start.
De manglende pauser er ekstra bekymrende, fordi hver ottende ungarbejder beretter om, at deres arbejde har givet dem fysiske mén.
- 1 ud af 8 unge får ondt af at være på arbejde. Det er hverken meningen eller acceptabelt. Og det sætter alvoren lidt i perspektiv, at så mange får smerter, slutter Jon Henningsen.
Jobpatruljen fortsætter sin oplysningskampagne om løn, rettigheder og arbejdsforhold i uge 29 og 30. En analyse af de samlede resultater for 2020 vil være klar i den årlige evalueringsrapport primo oktober.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere oplysninger kontakt venligst Jon Henningsen på tlf.: 23 62 60 66 eller mail: jon.henningsen@hk.dk
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
HK: Markant løft til erhvervsuddannelserne er helt rigtigt set5.3.2025 10:29:34 CET | Pressemeddelelse
”Det er en rigtig god dag for erhvervsuddannelserne. Fantastisk med et økonomisk løft, men vi er endnu mere glade for den nye eudfleks, som kan bane vejen for, at de sårbare elever får bedre mulighed for at få en erhvervsuddannelse”, siger Anja C. Jensen, formand for HK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum