Flere søger ind på VIA i Aarhus

Søndag den 5. juli kl. 12.00 var der sidste frist for at søge ind på en videregående uddannelse gennem kvote 1, hvor ansøgerne optages på baggrund af karaktergennemsnittet fra deres ungdomsuddannelse. Da ansøgningsfristen udløb havde VIA University College modtaget 9.326 ansøgninger til sine uddannelser i Aarhus – en fremgang på 2,7 procent sammenlignet med sidste år. Ud af de 9.326 ansøgninger havde 4.475 ansøgere en af VIAs uddannelser i Aarhus som deres førsteprioritet – og det er en pæn fremgang på godt 6 procent sammenlignet med sidste år.
”Vi er meget glade for ansøgningstallene, der igen i år viser en stigende søgning til VIAs mange uddannelser i Aarhus. Især er det glædeligt, at der både er stor interesse for velfærdsuddannelserne og for vores ingeniøruddannelser, for samfundet har brug for dem alle. Samtidig ser vi også en tendens til, at de unge søger uddannelser, der i høj grad giver mening – vi har jo eksempelvis under coronakrisen tydeligt set, hvor vigtig en rolle blandt andet sygeplejersker og bioanalytikere spiller for samfundet,” siger prorektor på VIA, Gitte Sommer Harrits.
I alt har godt 21 procent flere ansøgere bioanalytikeruddannelsen som deres førsteprioritet i år sammenlignet med sidste år, men sygeplejerskeuddannelsen i alt har modtaget 1.363 ansøgninger, heraf 629 førsteprioritetsansøgninger, til de omkring 600 pladser.
Sundhed og socialt arbejde hitter hos de unge
Dykker man længere ned i tallene for de enkelte uddannelser, så tegner særligt flere af VIAs sundhedsfaglige og samfundsrettede uddannelser sig for en markant fremgang i antallet af førsteprioritetsansøgere.
Uddannelsen i ernæring og sundhed og den engelsksprogede pendant Global Nutrition and Health har i år begge modtaget omkring en tredjedel flere ansøgninger, som har én af de to uddannelser som førsteprioritet.
Ligeledes ser de unge ud til at være tiltrukket af de mere socialfaglige studier. Knap 20 procent flere har søgt socialrådgiveruddannelsen i Aarhus som førsteprioritet, mens over 56 procent flere ansøgere har den netbaserede socialrådgiveruddannelse, som også har base i Aarhus, som deres førsteprioritet. Samme tendens gør sig gældende på Diakonhøjskolen i Aarhus, hvor uddannelserne i diakoni og socialpædagogik samt kristendom, kultur og kommunikation oplever fremgang i antallet af førsteprioritetsansøgere på henholdsvis knap 20 procent og godt 26 procent.
Læreruddannelsen er forsat blandt de mest populære studier på VIA i Aarhus. I alt har uddannelsen modtaget 1.012 ansøgninger, hvoraf 541 ansøgere i år havde læreruddannelsen i Aarhus som deres førsteprioritet – en fremgang fra sidste års 525 førsteprioritetsansøgere.
Fortsat fremgang til ingeniøruddannelserne
Blandt VIAs privatrettede uddannelser i Aarhus tegner særligt Global Business Engineering sig for en fin søgning. I alt har uddannelsen modtaget 166 ansøgninger, hvoraf 59 ansøgere har uddannelsen som førsteprioritet – det er en fremgang på godt 73 procent sammenlignet med sidste år. Den dansksprogede diplomingeniør i eksport og teknologi har en fremgang i det samlede antal ansøgninger på 20,8 procent, men tegner sig dog for en tilbagegang i antallet af ansøgere med uddannelsen som førsteprioritet.
Samtidig tegner en af de mindste uddannelser på VIA i Aarhus sig for en af de største fremgange. Ortopædi-ingeniøruddannelsen, der er bedre kendt som Bandagist, får nemlig 17 førsteprioritetsansøgninger mod bare 8 sidste år. Det er en procentmæssig fremgang på 112 procent.
Forventning om fuldt hus og flere pladser
Både bygningskonstruktør-, pædagog- og fysioterapeutuddannelserne i Aarhus har fået en smule færre kvote 2-ansøgninger i år. Alligevel forventer VIA, at der i sidste ende vil komme mange flere ansøgere, end der er studiepladser til, så man ifølge prorektoren kan forvente fuldt hus på langt de fleste uddannelser efter sommerferien.
”Til langt de fleste af VIAs uddannelser har vi modtaget langt flere ansøgninger, end vi har studiepladser til. Men i år har vi glædeligvis også haft flere pladser at tilbyde som følge af en aftale med uddannelses- og forskningsministeriet i lyset af coronasituationen. Derfor får flere unge forhåbentligt mulighed for at starte på deres drømmestudie efter sommerferien,” siger Gitte Sommer Harrits.
Konkret har VIA i kølvandet på corona og efter aftale med Uddannelses- og Forskningsministeriet skabt godt 200 ekstra studiepladser i år – fordelt på både velfærdsuddannelser og privatrettede studier med lav ledighed. Baggrunden er, at der har været ønske om at give flere unge mulighed for at komme i gang med at studere denne sommer, da corona har gjort det vanskeligere for de unge at tage sabbatår med rejser i udlandet eller at få job.
Alle ansøgere får den 28. juli 2020 besked om, hvorvidt de er blevet optaget på baggrund af deres ansøgning. Herefter vil det stadig være muligt at søge eventuelt ledige pladser, hvis man ikke er blevet tilbudt optagelse på drømmestudiet.
FAKTA: Det kan du læse på VIA i Aarhus
Pædagogiske- og samfundsrettede uddannelser
- Professionsbachelor, folkeskolelærer
- Professionsbachelor, pædagog
- Professionsbachelor, socialrådgiver
- Professionsbachelor, socialrådgiver (netbaseret)
- Professionsbachelor i offentlig administration
- Professionsbachelor i diakoni og socialpædagogik
- Professionsbachelor i kristendom, kultur og kommunikation
Sundhedsuddannelser
- Professionsbachelor, fysioterapeut
- Professionsbachelor, ergoterapeut
- Professionsbachelor, bioanalytiker
- Professionsbachelor, sygeplejerske
- Professionsbachelor i ernæring og sundhed
- Bachelor of Global Nutrition and Health
Ingeniøruddannelser
- Bachelor of Engineering in Global Business Engineering
- Diplomingeniør, eksport og teknologi
- Bandagist/Ortopædi-ingeniør
Byggeri-, design- og businessuddannelser
- Bachelor in Multiplatform Storytelling and Production (kun kvote 2)
- Bachelor of Architectural Technology and Construction Management
- Professionsbachelor, Bygningskonstruktør
- Bachelor of Value Chain Management
- Professionsbachelor, procesøkonomi og værdikædeledelse
FAKTA: Kvote 1 og kvote 2
Årets ansøgninger til VIAs uddannelser omfatter kvote 1- og kvote 2-ansøgninger samlet.
I kvote 1, som hvert år har ansøgningsfrist den 5. juli kl. 12.00, bliver ansøgerne udelukkende vurderet på basis af deres karaktergennemsnit fra gymnasiet.
I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de uddannelser, de har søgt ind på. Der er hvert år ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts kl. 12.00.
Kontakt for yderligere oplysninger
Gitte Sommer Harrits
Prorektor i VIA
Mobiltelefon: 87 55 18 76
E-mail: gish@via.dk
Helle Doktor Simonsen
Chef for Studieservice i VIA
Mobiltelefon: 87 55 10 20
E-mail: heds@via.dk
Casper Grud Nielsen
Journalist i VIA
Mobiltelefon: 87 55 15 16.
E-mail: grud@via.dk
Billeder
Information om VIA University College
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
VIA University College: Reformaftalen er et afgørende løft af professionsuddannelserne26.3.2025 15:35:48 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om de erhvervs- og professionsrettede uddannelser vil styrke både uddannelser og karriereveje for de professionsuddannede i Danmark og har potentialet til at gøre uddannelserne mere populære blandt kommende generationer. Det mener rektor i VIA, Gitte Sommer Harrits.
VIA venter flere studerende med kommende reform af professionsuddannelserne15.3.2025 14:07:33 CET | Pressemeddelelse
I år har VIA modtaget 9.533 kvote 2-ansøgninger til sine uddannelser i Region Midtjylland, hvilket er en mindre fremgang i forhold til sidste år. VIAs rektor forventer, at den kommende reform af professionsuddannelserne fremover vil få flere til at uddanne sig til blandt andet sygeplejerske og pædagog.
Fire kommuner går sammen med VIA University College om ny, skolebaseret læreruddannelse i Skive.3.2.2025 09:53:21 CET | Pressemeddelelse
Viborg, Thisted, Morsø og Skive kommuner er blevet enige om hver at oprette 4 nye lærerstillinger til en skolebaseret læreruddannelse på VIAs læreruddannelse i Skive. Med de nye uddannelsesstillinger håber kommunerne på at rekruttere og fastholde flere studerende til uddannelsen og mindske antallet af ikke-uddannede lærere på deres skoler.
National pris til VIA-vejleder fra Viborg3.2.2025 08:34:54 CET | Pressemeddelelse
Hun har bidraget til stærkere studiestart og bedre studiemiljø for de studerende på The Animation Workshop i Viborg – og for den indsats får Sofie Krogh Appel den nationale pris, Vejlederprisen 2025.
I tvivl om uddannelse? Kom på besøg hos VIA i Aarhus til u-days30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan er hverdagen på studiet? Hvordan foregår praktikken? Hvad er en professionsbachelor egentlig? Dét og mange andre spørgsmål kan uddannelsessøgende få svar på til åbent hus på VIAs adresser i Aarhus 20.-22. februar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum