MSC – Marine Stewardship Council

Stort fiskeri i Østersøen MSC-certificeret

Del
Fiskeriet efter sild og brisling i den centrale og østlige Østersø er blevet certificeret som bæredygtigt og er nu en del af MSC-programmet. Fiskeriet lever op til de skrappe krav i MSCs standard, hvilket indebærer at bestandene er levedygtige og at fangstmetoderne kun har en minimal indflydelse på havmiljøet.
Sild ombord på kutter i Østersøen
Sild ombord på kutter i Østersøen
  • Det føles godt at endelig være i havn med certificeringen. Vi har været igennem en lang og meget grundig vurdering, hvor vi har indsamlet data og videnskabeligt grundlag for at kunne vise, at vi lever op til MSCs standard, siger Esben Sverdrup-Jensen, adm. direktør i Dansk Pelagisk Producentorganisation.
  • Vi er utroligt glade for at få dette fiskeri med i vores program. Både fordi det nu lever op til vores krav for bæredygtighed, og fordi det viser, at det er muligt at fiske bæredygtigt selv i et område, der er så presset som Østersøen, siger Ole Schmidt, landechef for MSC i Danmark.

 
Fiskeriet efter sild og brisling foregår primært med flydetrawl og snurrevod, der er ingen påvirkning af havbunden og kun meget små bifangster af andre fisk, fugle eller havpattedyr. Der er dog særlige krav til fiskeriet om at demonstrere, at der ikke fanges nogle marsvin, da marsvinet er stærkt truet i nogle af de områder, hvor fiskeriet finder sted.
 
Fiskeriet er især vigtigt for svenske fiskere, men det spiller også en vigtig rolle i Danmark, ikke mindst fordi størstedelen af fangsten landes i danske havne. Her bliver fiskene brugt til forarbejdning på fabrikker i Danmark, hvor de bliver til foder – bl.a. til dambrug.
 
  • Uanset hvad man i øvrigt mener om opdræt af fisk, kan vi hurtigt blive enige om, at det er vigtigt at det fiskemel og fiskeolie man bruger som foder, stammer fra et bæredygtigt fiskeri, siger Ole Schmidt
 
Alle fiskerier, der bliver MSC-certificerede er bæredygtige, og der stilles krav til bestandens levedygtighed, til fiskeriets påvirkning af omgivelserne samt til forvaltningen. Desuden er der ofte indbygget krav om yderligere forbedringer, hvilket også er tilfældet her, hvor der bl.a. er krav om styrket rapportering af fangstmængderne
 
  • Dansk fiskeri er bæredygtigt, og størstedelen af fiskeriet er MSC-certificeret. At der nu kommer endnu en fisk i den grønne familie er en god nyhed for både fiskerne og for vores farvande og fisk, siger direktøren i Danmarks Fiskeriforening, Kenn Skau Fischer.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Sild ombord på kutter i Østersøen
Sild ombord på kutter i Østersøen
Download

Links

Information om MSC – Marine Stewardship Council

MSC – Marine Stewardship Council
MSC – Marine Stewardship Council
Marine House, 1-3 Snow Hill
FC1A-2DH London

http://www.msc.org

Om fiskeriet:

  • Sverige, Estland og Tyskland indgår sammen med Danmark i dette fiskeri. Det finske fiskeri efter samme bestande er allerede omfattet af et MSC-certifikat.
  • Langt størstedelen er svensk (109 tusind ton i 2018), men med 36 ton er den danske andel også betydelig.
  • Fiskeriet foregår i alle dele af Østersøen – for sild dog undtaget sektor 22, 23 og 24, der er farvandet vest for Bornholm og de indre danske farvande (hvor den hjemmehørende bestand af sild ikke er i en tilstand, der gør det muligt at opnå MSC certificering)
  • Certifikatet omfatter i alt 103 både fra 4 lande med en størrelse fra 11 til 60 meter i længde

 

Om Marine Stewardship Council (MSC)

 

Marine Stewardship Council (MSC) er en international Non-Profit organisation, der står bag MSC-mærket, der er kendetegnet af en blå fisk. MSC driver et globalt program, hvor vi samarbejder med vores partnere om at fremme bæredygtige fiskeriprincipper for fisk og skaldyr over hele verden. MSC blev etableret for 20 år siden og er i dag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr.

 

For at blive solgt med MSCs blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en tredjeparts certificeringsorganisation efter MSC´s fiskerimiljøstandard for bæredygtigt fiskeri.

 

Standarden sikrer:

 

  • At fiskebestandene er bæredygtige/er fra en sund bestand - der er nok fisk tilbage i havet for at reproducere.
  • At havmiljøet bevares, så det kan understøtte livet i havet.
  • At fiskeriet har implementeret effektive forvaltningsplaner, der sikrer at man hurtigt kan reagere ved ændringer i status quo.

 

Mere end 390 fiskerier i over 35 lande er certificeret i henhold til MSCs standard. Disse fiskerier står for ca. 15 procent af den globale fangst af fisk og skaldyr. Mere end 41.000 fiske- og skaldyrsprodukter verden over bærer MSCs miljømærke. For yderligere oplysninger besøg www.msc.org.

 

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Salget af miljømærket tun stiger med 24% – nycertificering af tunfiskerier fra Japan til Senegal øger tilgængeligheden af den bæredygtig tun2.5.2025 08:53:13 CEST | Pressemeddelelse

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 % fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra fiskedisken, frossen tun, tun i færdigretter eller foder til kæledyr samt tun på dåse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye