Røde Kors

Jan fra Frederikshavn nomineret til Årets Førstehjælper: Reddede sin søns liv

Del
Jan Jacobsen er nomineret til Årets Førstehjælper 2020, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler. Jan ydede livreddende førstehjælp, da hans søn faldt om med hjertestop i august sidste år.

Den 3. august sidste år fik 14-årige Victor Jacobsen hjertestop i genboens have i Frederikshavn. Men heldigvis var hans 46-årige far, Jan Jacobsen, der til at yde førstehjælp. Derfor er han nomineret til Årets Førstehjælper 2020, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler.

Jan Jacobsen hyggede sig med vin på genboens terrasse, mens sønnen Victor spillede fodbold i haven. Pludselige kom genboens dreng løbende - der var noget galt med Victor.

Jan rejste sig og så Victor ligge stille på græsplænen. Han løb derned og konstaterede, at Victor ikke trak vejret. Han begyndte derfor omgående på hjerte-lunge-redning.

Imens havde familiens 11-årige datter hentet Jans kone Christina samt familiens 19-årige datter Sille i deres eget hus. Jan fik Sille til at ringe til alarmcentralen. Samtidig gik Christina i panik og skreg ved synet af Jan, der gav førstehjælp til Victor.

Men Jan sagde bestemt til Christina, at hun skulle hjælpe til med førstehjælpen. Så hun pustede, mens han trykkede. Sammen fortsatte de med hjerte-lunge-redningen.

”Jeg har haft mange førstehjælpskurser, og du repeterer egentlig det samme, men det glemmer jeg aldrig nu,” siger Jan.

Og det er vigtigt, at alle kan førstehjælp, ifølge Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors:

”Uheldet kan ske alle steder, og derfor er det så vigtigt, at vi alle kan førstehjælp. Du bør stille dig selv spørgsmålet, om der altid er nogen i nærheden af dig, der kan førstehjælp? Og så kan du jo starte med at tage dine venner, familie og kollegaer med på førstehjælpskursus,” siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.      

Hjertet slår igen

Ambulancen kom frem efter cirka otte minutter, og paramedicineren sagde til Jan, at de bare skulle fortsætte. I mellemtiden satte han hjerterstarten på Victor. Herefter stoppede de alle op, hvorefter hjertestarteren gav et enkelt stød.

Efter ni minutter med hjertestop, så slog Victors hjerte igen. Han levede igen.

”Jeg var simpelthen så glad, og jeg kunne snakke med ham og kommunikere med ham. Jeg tænkte hold op, han er jo helt sig selv. Jeg var virkelig lettet,” siger Jan.

Lægerne har efterfølgende fundet ud af, at årsagen til hjertestoppet var arvæv fra en hjerteoperation, som Victor fik som spæd. Han fik derfor indopereret en ICD-pacemaker. Men i dag er han igen en almindelige teenager, hvor mobilen og vennerne fylder mest.

Årets Førstehjælper 2020 bliver kåret den 3. juli. Vinderen modtager en pris på 10.000, som er sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler. Prisen bliver uddelt for 29. gang for at sætte fokus på vigtigheden af at kunne førstehjælp.

Fakta om hjertestop og førstehjælp:

-      I Danmark falder 5.400 hvert år om med hjertestop uden for hospitalet

-      76 procent af alle hjertestop sker i hjemmet og 11% af dem overlever.

-      Tre ud af fire, der falder om med hjertestop, får hjælp af vidner inden ambulancen kommer.

-      For hvert minut der går efter et hjertestop, falder chancen for overlevelse med 10%.

-      Kun hver tredje dansker har et opdateret førstehjælpsbevis, og 20 procent har aldrig taget et førstehjælpskursus

-      I dag får 77% førstehjælp ved hjertestop. Det er fire gange så mange som i 2001.

-      I dag overlever 16 procent et hjertestop. Det er fire gange så mange som i 2001.

De øvrige nominerede til Årets Førstehjælper 2020 er:

  • Rasmus Pander, der instinktivt udførte hjerte-lunge-redning, efter hans træningsven sidste år faldt om med hjertestop i ishockeyhallen.
  • Chano Hansen, som reddede sin stedfar med hjerte-lunge-redning, efter han faldt om med hjertestop til familiefødselsdag.

Kontakter

For yderligere information kontakt:


Kampagneleder i Røde Kors Merete McCarthy på 24 80 29 99


Pressevagten i Røde Kors på 35 29 96 99

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

80-års jubilæumsfejring i Røde Kors: Besøgstjenesten fylder 60 år og Vågetjenesten fylder 20 år.5.5.2025 17:46:53 CEST | Pressemeddelelse

6. maj er en helt særlig dag i Røde Kors i Danmark. Her fejres der nemlig runde fødselsdage for hele to store sociale aktiviteter: Besøgstjenesten, hvor frivillige over hele landet besøger primært ældre, der mangler én at tale med. Og Vågetjenesten, hvor frivillige våger over døende og skaber ro og tryghed i den sidste tid. Pressen er velkommen til fejringen 6. maj kl. 15-17 på Blegdamsvej 27, 2100 København Ø. Tilmelding til Line Nørremark, telefon 2012349

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye