
Dansk Energi: Klimaaftale gør grøn strøm til dansk styrkeposition
To nye energiøer og en næsten milliardstor startpulje til Power-to-X. Og så bliver afgiften på el til varme sat så langt ned, at det bliver markant billigere at opvarme sit hjem eller sin virksomhed med eldrevne varmepumper og elbaseret fjernvarme.
Det er tre vigtige elementer i den netop indgåede klimaaftale mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget, lyder det fra Dansk Energi.
- I dag er det svært at være pessimist på energikundernes vegne, siger Lars Aagaard, organisationens administrerende direktør.
- Regeringen og partierne bag aftalen har set en klar fordel i at gøre det attraktivt for energikunderne at bruge grøn elektricitet i stedet for olie og naturgas. En så markant nedsættelse af afgiften på el til varme er et stort skridt i den rigtige retning mod at udbrede eldrevne varmepumper hos både private og virksomheder, siger han.
Verdens første energi-øer
Lars Aagaard er samtidig begejstret for aftalens fokus på massiv udbygning af vedvarende energi og verdens første energi-øer.
- Grøn elektricitet fra vind og sol er nu omdrejningspunktet for Danmarks klimapolitik. Med beslutningen om at satse på to store energi-øer og omdannelse af el til brint og flydende brændsler – det såkaldte Power-to-X - åbner danske politikere et nyt kapitel for både sektoren og i klimakampen.
- Vores søterritorium rummer muligheder for at investere i enorme mængder af billig grøn el, som både kan sælges til vores nabolande og give energi til en helt ny industri bygget op omkring Power-to-X-brændsler, siger Lars Aagaard, og opfordrer myndighederne til at forfølge nye veje, i stedet for de traditionelle tidskrævende og detaljerede godkendelsesprocesesser, så energi-øerne ikke bliver forsinket.
Grøn skattereform på vej
Aftalen indeholder også en principbeslutning om, at der skal findes en model for en grøn skattereform. Og her ser Lars Aagaard frem til et konkret forslag fra regeringen i løbet af efteråret. Et forslag, der, ifølge ham, også skal fremme udbredelsen af el-biler.
- Det er godt, at diskussionen om en grøn skattereform nu tager form, og det er en god tanke at skrue op for afgifterne på fossil energi og ned for andre. Men udfordringen rammer for alvor Folketinget, når bilbeskatningen skal have et grundigt serviceeftersyn til efteråret. En grøn skattereform skal levere CO2-reduktioner på transportområdet, siger Lars Aagaard.
Et fremtidssikret elnet
Aftalen pålægger også regeringen at præsentere en elektrificeringsstrategi og initiativer, der skal sikre en omfattende elektrificering af samfundet, og at de nødvendige investeringer i elnettet kan foretages.
- Nu kommer der endelig en strategi for, hvordan vi for alvor får elektrificeret vores samfund. Her må elnettet ikke blive stopklods for, at strømmen fra vindmøller og solceller kommer ud til forbrugerne. Derfor er det godt med nye initiativer til at give de politiske rammer et nødvendigt løft, så elnetselskaberne får mulighed for at geare elnettet til at kunne yde det, som fremtidens mange varmepumper og elbiler kræver af det.
Uskønt hastværk
Lars Aagaard er ærgerlig over, at producenter af el fra landvind og sol med aftalen kan se frem til ekstra omkostninger. Det betyder, at de grønne investorer nu skal betale tilslutningsbidrag og tariffer for at føre strømmen ind på nettet:
- Afskaffelsen af udligningsordningen betyder at man vælter ekstra omkostninger over på producenterne af vedvarende energi, uden man først har foretaget en grundig analyse af konsekvenserne, siger Lars Aagaard.
Nøgleord
Kontakter
Birgitte HougaardPressechef
Tlf:35 30 04 78bho@danskenergi.dkInformation om Dansk Energi
Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.
Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi
Lars Aagaard stopper som administrerende direktør i Dansk Energi23.3.2022 15:25:12 CET | Pressemeddelelse
Som led i fødslen af Green Power Denmark fratræder Lars Aagaard efter gensidig aftale. Lars Aagaard har i 15 år stået i spidsen for Dansk Energi.
Power-to-X-strategi giver endelig bevægelse fra ord til handling15.3.2022 09:34:45 CET | Pressemeddelelse
Ny aftale om Power-to-X-strategi er første skridt på vej mod en stærk dansk Power-to-X-industri og på at gøre Danmark til foregangsland på området. Aftalen indvarsler historisk udbygning med grøn strøm og anerkender, at investorer i elektrolyse og elektrofuels skal have både klarhed og strategisk ambition, mener Dansk Energi.
Enig med Klimarådet: Mere grøn strøm skal bringe os i klimamål25.2.2022 10:45:38 CET | Pressemeddelelse
Der skal udbygges massivt med vindmøller og solceller til at producere langt mere grøn strøm, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Sådan lyder det fra Klimarådet i ny statusrapport, der vurderer udsigten til at komme i klimamål. Dansk Energi giver tommel op.
Viceadministrerende direktør Anders Stouge skal fremover stå i spidsen for DI Byggeri i Dansk Industri25.2.2022 10:02:22 CET | Pressemeddelelse
Anders Stouge har efter 10½ år i Dansk Energi valgt at skifte til ny stilling som branchedirektør for DI Byggeri i Dansk Industri. Anders Stouge kom til Dansk Energi i 2011 fra en stilling som underdirektør i Dansk Industri med ansvar for DI Energi.
Dansk Energi om varmecheckaftale: Godt med klart signal om udfasning af naturgas11.2.2022 10:44:20 CET | Pressemeddelelse
En skærpet tone mod naturgas i opvarmning af huse og løfter om en kommende klar plan for, hvordan Danmark kan skrotte det, er de vigtigste elementer i aftale om varmecheck, mener Dansk Energi, der samtidig anerkender behov for nødhjælp til økonomisk trængte varmekunder.