Fire nye institutter skal styrke ingeniørområdet på Aarhus Universitet
Med ingeniørsatsningen lagde Aarhus Universitet i 2016 en ambitiøs udviklingsplan for ingeniørområdet, der skal placere universitetets teknisk videnskabelige miljøer på højeste internationale niveau samt styrke rekrutteringen til diplom- og civilingeniøruddannelserne. For fortsat at kunne levere dygtige diplom- og civilingeniører til det danske erhvervsliv har Faculty of Technical Sciences indledt en proces for at etablere en ny organisering af ingeniørområdet.
”Vi har behov for et stærkt og sammenhængende ingeniørområde for at stå bedst muligt i konkurrencen om de dygtigste studerende og de bedste forskere. Vi vil være kendt som det fakultet i landet, der leverer de bedste ingeniører til et stadigt mere krævende arbejdsmarked, og for at nå det mål er der brug for en ny organisering. Ingeniørområdet skal have en mere klar og tydelig profil, der er genkendelig og attraktiv for vores samarbejdspartnere,” siger Eskild Holm Nielsen, dekan for Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet.
Ifølge dekanen udnytter den nuværende organisering, hvor diplomingeniørerne tilhører Ingeniørhøjskolen og civilingeniørerne hører til Institut for Ingeniørvidenskab, ikke potentialerne på området fuldt ud.
”En ny organisering med klare sammenhængende fagindgange er en forudsætning for, at vi kan udnytte det fulde potentiale på ingeniørområdet og dermed lave forskning i verdensklasse og levere de bedste dimittender til erhvervslivet. Vi skal skabe et vækstscenarie på ingeniørområdet, så vi kan nå de ambitiøse mål i ingeniørsatsningen,” siger Eskild Holm Nielsen.
Fire nye institutter med faglige indgange
Dekanen foreslår, at der oprettes fire nye ingeniørinstitutter centreret om faglige fællesskaber, der hvert indeholder både diplom- og civilingeniøruddannelser. De fire fagområder er Bioteknologi og Kemiteknologi, Elektro- og Computerteknologi, Byggeri og Bygningsdesign samt Mekanik.
”Med de fire nye institutter kan vi skabe en mere gennemsigtig og tydelig profil for AU’s ingeniørområde med klare og faglige indgange. Organiseringen favner og fremmer ingeniørhøjskolens stærke faglige miljøer og mange års erfaring med at udvikle og drive velfungerende diplomingeniøruddannelser såvel som ingeniørinstituttets internationalt anerkendte forskningsmiljøer,” forklarer han.
Nødvendigt at sprænge rammerne
En konsekvens af den foreslåede, nye organisering er, at de to eksisterende ingeniørenheder, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og Institut for Ingeniørvidenskab, bliver nedlagt. Ifølge dekanen er det nødvendigt at sprænge de eksisterende rammer for at kunne nå de ambitiøse vækstmål i ingeniørsatsningen.
”Vi har i dag nogle af de bedste diplomuddannelser i landet, og det skal vi blive ved med. Det stærke brand, vi har i diplomingeniøruddannelsen, er grundlaget for den foreslåede nye organisering, der samtidig styrkes af den anerkendte forskning, vi har inden for civilingeniørområdet Vi ønsker at skabe en øget synergi og udnytte de eksisterende styrker og derved skabe en klarere profil for ingeniørområdet,” siger Eskild Holm Nielsen.
Ingeniører er en del af de grønne løsninger
AU’s ingeniørsatsning blev til på baggrund af et stigende behov for ingeniører i det danske erhvervsliv, samtidig med at samfundet i stigende grad efterspørger teknisk videnskabelige løsninger på verdens store udfordringer.
”På Faculty of Technical Sciences har vi noget af den mest centrale viden, der er brug for i den grønne omstilling, og det giver os et stort potentiale for at bidrage med løsninger. Det gør vi i høj grad allerede, men en tydeligere ingeniørprofil med de fire faglige indgange vil være med til at understøtte vores ambitiøse mål om vækst – også når det gælder de bæredygtige løsninger,” slutter Eskild Holm Nielsen.
Processen for den nye organisering af ingeniørområdet på Aarhus Universitet forventes at forløbe hen over sommeren og efteråret, så de fire nye institutter kan åbne 1. januar 2021.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikationskonsulent Tina Fruelund,
Mobil 2921 9632
Mail fruelund@au.dk
Billeder

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet deltager i globalt initiativ med en bevilling på 27,4 millioner dollars, der skal reducere metanudledning fra kvægbesætninger8.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske programs målsætning er at reducere besætningers udledning ved hjælp af naturlige avlsmetoder som en del af et nyt, internationalt samarbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum