Sæt gang i Danmark: Giv danskerne 1000 kr. om måneden til forbrug

Coronakrisen har ramt danske virksomheder hårdt og sendt samfundsøkonomien ud på en glidebane. Det viser Finansministerets nye prognose for Danmarks økonomi, der forudser et fald i BNP på -5,3 pct. og et fald i privatforbruget på -3,0 pct. i år.
For at imødegå krisen er det nødvendigt med handling, der stimulerer forbruget. Dansk økonomi har brug for at blive sat i gang, lýder det fra SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt.
”Virksomhederne er blevet genåbnet, men mange af dem til markant færre kunder end før krisen. Hvis vi skal undgå fyringer og lukninger af virksomhederne, så er det bydende nødvendigt, at vi igen får gang i hjulene rundt omkring landet,” siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.
”Derfor har vi udarbejdet en række forslag til beslutningstagerne, der sigter på at øge aktivitetsniveauet i dansk økonomi, så virksomhederne kan tjene deres egne penge, klare sig uden hjælpepakker og deres medarbejdere igen kan gå på arbejde med løn i stedet for lønkompensation,” siger Jakob Brandt.
1000 kr. direkte i hånden
Et af forslagene er, at staten udbetaler 1000 kr. om måneden til hver enkelt dansker. Forslaget er inspireret af den økonomiske overvismand Carl-Johan Dalgaard, der har foreslået at sende 'Helikopter'-penge direkte ud til borgerne, ligesom man har gjort det i USA, hvor en stor del af amerikanerne har modtaget en check på 1.200 dollars.
”Vi foreslår, at alle danskere hver måned får 1.000 kr. fra det offentlige direkte ind på deres NemKonto indtil krisen er ovre. Det vil koste staten omkring 50-60 mia. kr. over et år, men kigger vi på erfaringerne fra udbetalingen af SP-pengene i 2009, så ved vi, at pengene kommer til at gøre gavn,” siger Jakob Brandt.
”Ud fra forskningen i effekterne af udbetalingen af SP-midlerne anslår SMVdanmark, at 60 pct. af midlerne bliver brugt til forbrug, mens resten vil blive brugt til forskellige typer opsparing, som i stort omfang vil kunne komme i spil som risikovillig kapital, når fx SMV’erne skal investere i deres virksomheder,” fortsætter han.
Udbetalinger et helt år vil koste statskassen 50-60 mia. kr. uden at effekterne medregnes.
19 forslag, der kan sætte gang i Danmark
SMVdanmark har udarbejdet et idékatalog med 19 forslag, som kan inspirere til konkrete veje til at få gang i Danmark igen. Forslagene skal ikke nødvendigvis ses i én sammenhæng, men kan udvælges enkeltvis.
- Giv alle danskere 1000 kr. i hånden om måneden
- Nedsæt momsen til 15 pct. resten af året
- BoligJobordningen skal udvides
- Brug penge i AUB på at oprette praktikpladser
- Indfør fuldt momsfradrag på virksomheders restaurantbesøg
- Indfør et oplevelsesfradrag
- Udsæt skattebetalinger
- SMV’er skal kunne få skat retur for tidligere overskud
- Indfør loft for betalingsfrister på 30 dage
- Øg beskæftigelsesfradraget med 5 mia. kr.
- Opret ny grøn pulje målrettet SMV'er
- Indfør skattefradrag for hjemmearbejde
- Flere grønne områder i byerne
- Giv stærkere lånefinansiering til vækst-SMV'er
- Indfør midlertidigt højere afskrivninger på investeringer
- Styrk digitalisering og automatisering
- Nedsæt selskabsskatten permanent til 20 pct.
- Øg eksportfremmebevilling målrettet SMV’ere
- Indfør ny SMV-rettet eksportmoms-låneordning
Læs idekataloget i detaljer her.
Nøgleord
Kontakter
Jon ArskogKommunikationschef i SMVdanmark
Tlf:61 96 39 99arskog@SMVdanmark.dkJakob BrandtVicedirektør i SMVdanmark
Tlf:24 25 27 27brandt@smvdanmark.dkBilleder

Information om SMVdanmark
SMVdanmark er hovederhvervsorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder.
SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan.
Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Nordjyske virksomheder har de dårligste oplevelser med offentlige myndigheder - fynboer er mere tilfredse14.5.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore virksomheder oplever store problemer med sagsbehandling i det offentlige på tværs af landet. Nordjylland skiller sig negativt ud, mens Fyn klarer sig relativt bedre, viser nye tal fra SMVdanmark.
SMVdanmark: Historisk løft til erhvervsuddannelserne sikrer flere faglærte6.5.2025 20:57:57 CEST | Pressemeddelelse
SMVdanmark roser ny politisk aftale, der med et historisk stort beløb skal løfte kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Det vil kunne mærkes hos tusindvis af unge over hele landet og sikre flere faglærte, lyder vurderingen.
Ny analyse: Skrankepaver stort problem for danske virksomheder28.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra SMVdanmark viser, at hver femte virksomhed har følt sig intimideret i mødet med det offentlige. Hver tredje har oplevet mangelfuld eller vildledende rådgivning. SMVdanmark kræver handling og et opgør med skrankepaveri, mistillid og dårlig sagsbehandlerkultur.
Djøf-festen fortsætter: 66 pct. flere kolde hænder i det offentlige på 10 år15.4.2025 19:43:19 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra SMVdanmark viser, at antallet af akademikere i den offentlige administration er steget markant det seneste årti – på trods af politiske løfter om det modsatte. Hver tredje ansatte i offentlig administration har nu en lang videregående uddannelse. Det er en bunden opgave at få vendt udviklingen, mener SMVdanmark.
Lancering af Det Danske Whiskymanifest: Dansk whisky skal på verdenskortet og tiltrække turister10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 10. april lancerer de mest toneangivende danske whiskyproducenter Det Danske Whiskymanifest, der sætter standarderne for danskproduceret whisky. Manifestet skal styrke Danmarks position i verden som whiskyproducerende land og tiltrække flere turister til de danske destillerier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum