Region Hovedstaden

Læger på Rigshospitalet implanterer det første kunstige hjerte i Danmark

Del
Læger på Rigshospitalet implanterer det første kunstige hjerte i Danmark

Det hele kunstige hjerte Carmat er for første gang implanteret i en patient på Rigshospitalet. Hjertet er det mest avancerede hele, kunstige hjerte, der er udviklet, og Danmark er det første sted i Nordeuropa og tredje sted i verden, der som led i et studie indopererer Carmat i en patient. Det er samtidig den første implantation af et helt, kunstigt hjerte i Danmark. 

13 patienter har nu i alt fået Carmat, fortæller Finn Gustafsson, der er overlæge og professor med speciale i avanceret hjertesvigt og transplantation ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

- Vi er glade for at være med i studiet og få klinisk erfaring med Carmat. Vi håber, at vi i fremtiden kan tilbyde implantationen til patienter, der er kritisk syge af hjertesvigt i begge sider af hjertet og ikke kan vente længere på et donorhjerte – eller af andre grunde ikke kan få en transplantation. Det er patienter, som vi indtil nu ikke har kunnet hjælpe, men som vi med det kunstige hjerte vil kunne gøre en kæmpe forskel for, siger Finn Gustafsson.

Kræver et trænet team
Carmat er verdens første fuldt elektriske kunstige hjerte og det første med et selvreguleringssystem, der tilpasser sig kroppen. Hvis en person med et Carmat-hjerte for eksempel cykler, går op ad en trappe, eller på anden måde bliver forpustet, vil hjertet reagere med at sætte pumperytmen op.

Overlæge og kirurg Peter Skov Olsen fra Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalet stod i spidsen for det team, der udførte operationen på den første patient i Danmark.

- Det kræver et trænet team af kirurger, anæstesiologer, hjertelæger, sygeplejersker og fysioterapeuter at få operationen og resten af processen til at lykkes. Det er en holdindsats, der kræver samarbejde og en maksimal indsats fra alle sider. Jeg er stolt over, at operationen er gået godt, og at vi på Rigshospitalet kan tilbyde en bestemt patientgruppe en ny mulighed, siger Peter Skov Olsen.

Det er ikke muligt for hverken Rigshospitalet eller producenten af Carmat at give oplysninger om enkelte patienters data eller helbredstilstand.

Fakta om studiet

  • Danmark er det tredje land i verden, der indopererer Carmat i en patient. Tidligere har patienter fået Carmat i Tjekkiet og Kasakhstan.
  • 13 patienter har nu fået Carmat.
  • Over de næste fire-fem måneder er det planen at nå op på i alt 20 patienter med Carmat.
  • Rigshospitalet er udvalgt som testcenter på grund af sin ekspertise i at behandle og forske i avanceret hjertesvigt.

Fakta - det kunstige hjerte Carmat:

  • Det mest avancerede og første fuldt elektriske kunstige hjerte, som tilpasser sig brugerens fysiske udfoldelse.
  • Vejer 1.055 g og måler 12,3 cm x 10,2 cm x 14,5 cm.
  • Maksimal pumpekraft: 8,5 liter i minuttet.
  • Produceret af den franske medicovirksomhed Carmat, der er en del af luftfartsvirksomheden Airbus Group.
  • Omkring 70.000 personer i Danmark lider af hjertesvigt. For patienter, hvor sygdommen er livstruende, og hvor en transplantation ikke er en mulighed, kan Carmat i nogle tilfælde komme på tale.

For yderligere information kontakt:
Finn Gustafsson og Peter Skov Olsen via pressekonsulent Louise A. Poulsen, Center for Hjerte-, Kar-, Lunge- og Infektionssygdomme, louise.andresen.poulsen@regionh.dk eller 2977 8813

Nøgleord

Billeder

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Få akut hjælp i julenattelivet: Mobil behandlingsplads opstilles midt i København27.11.2023 11:49:50 CET | Pressemeddelelse

Fra fredag den 1. december kan man i weekenden komme ind fra gaden og blive behandlet på Regnbuepladsen ved Københavns Rådhus i aften- og nattetimerne. Pressen inviteres fredag kl. 14.00 til at besøge den mobile behandlingsplads, inden den åbner for behandling af borgere. Her vil formand for regionens sundhedsudvalg Christoffer Buster Reinhardt (C) og cheflæge Anders Damm-Hejmdal fra Akutberedskabet vise rundt og fortælle om behandlingspladsen og formålet med den fremskudte indsats.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum