Børn skal skærmes mod luftforurening, når København åbner igen
Nedlukningen af Danmark har haft en positiv effekt på luftforureningen hele i landet og også i København. Det er godt for københavnernes sundhed – og særligt de mindste københavnere. For børnene er nemlig mere udsatte for de negative konsekvenser af luftforurening sammenlignet med voksne.
Nu åbner byen gradvist igen, og i den forbindelse bør vi tænke nyt og skabe en by med renere luft. Det mener Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i København. Hun har ved de netop afsluttede økonomiske forhandlinger på rådhuset forhandlet penge hjem til en analyse af, hvordan byen kan skærme børnene mod luftforureningen:
“Vores børn tager ekstra meget skade af luftforureningen, og de får flere skadelige stoffer fra luftforurening ned i lungerne sammenlignet med voksne. Nu har vi en enestående mulighed for at gøre noget andet, end vi plejer og skabe en by, hvor vores børn ikke bliver syge af den luft, de indånder. Derfor skal vi undersøge, hvordan vi kan arbejde med børnelivszoner, så vi kan beskytte børnene mod de skadelige partikler”, siger hun.
Bygger videre på stor indsats mod luftforurening
Arbejdet med børnelivszoner bygger videre på en stor indsats mod de sundhedsmæssige konsekvenser af luftforureningen i byen. Inden nedlukningen af København fremlagde en ekspertgruppe nedsat af sundheds- og omsorgsborgmesteren en række anbefalinger om at reducere de sundhedsmæssige konsekvenser af luftforurening i København.
Og nu vil borgmesteren undersøge, hvordan man helt konkret kan beskytte specifikt børnene mod de farlige partikler.
“Børn er primært ude i trafikken om morgenen og om eftermiddagen i myldretiden, når trafikken er værst. På steder, hvor der er mange børn – legepladser, institutioner, biblioteker og andre steder – skal vi finde ud af, hvordan vi kan beskytte børnene, så de bliver udsat for så få af de skadelige partikler som muligt", siger Sisse Marie Welling.
Solid viden om luftforureningen på gadeniveau skal sammen med viden om, hvor i byen, der færdes mange børn – børnelivszoner – danne grundlag for at beskytte børnene mod luftforurening.
Fakta:
• Rapporten fra februar 2020 viste blandt andet, at omkring 460 københavnere hvert år dør for tidligt på grund af luftforurening. Det svarer til omkring 12 procent af alle dødsfald i København. På landsplan er kun rygning og fysisk inaktivitet årsag til flere for tidlige dødsfald.
• En børnelivszone er et meget lokalt nærområde, hvis afgræsning bestemmes af de fysiske og strukturelle faciliteter i området, som benyttes af børn. Fx daginstitutioner, skoler, fritidsforeninger, legepladser, grønne områder, idrætsfaciliteter etc. afhængig af børnenes alder.
• Udover analysen af børnelivszoner blev der i aftalen også afsat penge til en tilbagevendende børnesundhedsprofil. Undersøgelsen skal sikre, at Københavns Kommune systematisk indsamler data om børns sundhed som f.eks. fysisk aktivitet, foreningsdeltagelse, sociale medier eller risikoadfærd såsom alkohol og stoffer blandt børn i de københavnske folkeskoler. Børnesundhedsprofilundersøgelsen vil være en spørgeskemaundersøgelse, som udfyldes i skoletiden af børn i 3., 6. og 9.klasse hvert 2. år og første gang i efteråret 2021.
Nøgleord
Kontakter
Helene Marie HassagerPressekonsulent
Tlf:31203160je10@kk.dkInformation om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Gratis tandpleje til Københavns udsatte er en stor succes25.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Socialtandpleje har stor succes med at passe på tænderne hos byens mest udsatte borgere. De oplever, at deres tænder bliver sundere og pænere efter at have besøgt socialtandplejen. Og det giver dem større overskud og mod på at tale med andre. Det viser ny evaluering.
København tager næste skridt mod renere luft18.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et forbud mod ældre brændeovne er rykket tættere på. Og borgere, der er særligt sårbare, skal have klar besked, når luften i byen er mest forurenet. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling glæder sig over, at partierne bag Københavns budgetaftale vil fortsætte kampen mod den luftforurening, som hvert år fører til, at hundredvis af københavnere dør for tidligt.
Københavnsk borgmester: 83 millioner til fastholdelse og rekruttering er et tiltrængt løft14.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den galoperende rekrutteringskrise i sundheds- og ældresektoren gør det vigtigere end nogensinde før, at politikerne prioriterer området, understreger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling. Derfor er det tiltrængt, at der med ny budgetaftale er 83 mio. kr. på vej til indsatser, der bl.a. skal få flere til at uddanne sig inden for sosu-fagene og fastholde de erfarne.
Markante sundhedsaftryk i ny budgetaftale13.9.2023 09:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Millioner til fastholdelse og rekruttering af medarbejdere til ældreplejen og et styrket fokus på luftforurening. Det er nogle af elementerne i Københavns nye budgetaftale, som sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling glæder sig mest over.
Københavnerforvaltning henter stærk profil tilbage til kommunen30.6.2023 12:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nuværende direktionsmedlem i PET Anna Schou Johansen bliver fra 1. august nyt medlem af direktionen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune. Her får hun som ressourcedirektør ansvaret for blandt andet økonomi, digitalisering og HR.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum