Borgerlige partier vil snuppe lærlingenes penge

Fem borgerlige partier i Folketinget har netop fremsat forslag om, at arbejdsgivere skal have 2,5 mia. kr fra den såkaldte AUB-ordning. Rigsrevisionen konstaterede for nylig en opsparing i på 4, 5 mia. kr. i ordningen, der bl.a. skal betale for praktikpladser til lærlinge.
Men alle pengene bør selvfølgelig gå til netop dét formål, de blev indbetalt til: praktikpladser til lærlinge. Det understreger næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Nanna Højlund.
”Forslaget fra de borgerlige partier er ufatteligt kortsynet og nærmer sig det uanstændige. Pengene er indbetalt til at sikre tilstrækkelig praktikpladser til lærlinge og elever. Og de penge bør bringes i spil nu, så vi kan sikre at der også i fremtiden er det nødvendige antal faglært”, siger hun.
14.500 mangler praktikplads til sommer
Til sommer skal ca. 14.500 erhvervsskoleelever ud og finde en praktikplads. Det har i årevis været svært at finde praktikpladser. Nu hvor mange virksomheder lider økonomisk under følgerne af coronakrisen, bliver det markant sværere, påpeger Nanna Højlund.
Der er således her i foråret indgået over 80 procent færre praktikaftaler inden for erhvervsuddannelser sammenlignet med sidste år. Det viser tal fra uddannelsessekretariatet Industriens Uddannelser for perioden 12. marts til 29. april – målt på 35 erhverv.
”På grund af coronakrisen er der endnu mere brug for støtte til praktikpladser end nogensinde før. Der er jo bred enighed om, at Danmark kommer til at mangle et stort antal faglærte i fremtiden. Der er også bred politisk enighed om, at der er akut behov for hjælp til de tusindvis af erhvervsskoleelever, der inden længe skal ud at søge praktikplads. Så det eneste indlysende er da at bruge de penge, der er afsat til formålet”, siger Nanna Højlund.
Helt ekstraordinær situation
Meningen med AUB-ordningen er, at den skal balancere økonomisk; den skal ikke fungere som opsparing. Derfor skal arbejdsmarkedets parter nu se på, hvordan der fremover kan komme balance i ordningen.
”Det er fint med en justering fremover. Men de penge, der nu er i ordningen, bør bruges ekstraordinært til praktikpladser. Fordi vi ganske enkelt står i en helt ekstraordinær kritisk situation,” siger Nanna Højlund.
Hun peger på, at når landet har kunne køre så relativt normalt videre under coronakrisen, skyldes det i høj grad, at meget store grupper af faglærte er blevet på arbejde eller har udført deres arbejde hjemmefra.
”Der er blevet bygget videre, slagtet svin, passet ældre på plejehjem, udbetalt løn og produceret industriprodukter osv. Det er helt afgørende, at coronakrisen og den efterfølgende økonomiske krise ikke betyder, at vi får en nedgang i antallet af praktikpladser og dermed i antallet af faglærte, ” siger Nanna Højlund.
FAKTA om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag
Ordningen blev indført i 2018.
Mål: sikre 8.000-10.000 flere praktikpladser om året til erhvervsuddannede.
Metode: belønning af arbejdsgivere, der opretter nok praktikpladser – afgifter til de de arbejdsgivere, der ikke bidrager nok.
Obligatorisk for alle arbejdsgivere, der i det forudgående år har haft en eller flere fuldtidsmedarbejdere med en erhvervsuddannelse som højest fuldførte uddannelse.
Rigsrevisionens seneste rapport (fra slutn af april) viser, at der er en opsparing på 4,5 mia. og et løbende overskud på 1,5 mia. kr. i ordningen.
Hvis arbejdsgiverne får tilbagebetalt en del af deres indbetalinger, sådan som den borgerlige opposition foreslår, vil det estimerede overskud i 2020 vil blive vendt fra 1,5 mia. til et underskud på 1,4 mia.
Kontakter
FH's pressetelefon: 2611 9710
Næstformand FH, Nanna Højlund
Tlf: 3524 6136
e-mail: nho@fho.dk
Billeder

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum