Gladsaxe skal være vild med vilje
Gladsaxe er sammen med en række andre kommuner, virksomheder, institutioner, foreninger og private husejere blevet en del af foreningen Vild Med Vilje.
- Vild Med Vilje handler om, at vi allesammen skal tænke vores grønne områder på en ny måde, hvor vi skaber gode levesteder for dyr og planter. Samtidig får man som borger en mere mangfoldig og rig naturoplevelse. Det betyder, at vi skal gøre op med alt det velplejede og blive bedre til at lade naturen gå sin gang. Det passer rigtig godt sammen med vores ambition om at efterleve FN’s verdensmål om at være en grøn, levende og klimavenlig by, siger borgmester Trine Græse.
De ti grønne områder, der helt eller delvist skal vokse vildt, er Kong Hans Have, Høje Gladsaxe Park, Rådhusparken, Wergelandsparken, Søborg Park Allé, to områder ved Aldershvile Slotspark, Søborg Torv, Bagsværd Søpark og Bagsværd Vej ud for Møllegården.
- Gladsaxes ambitiøse samarbejder med en række aktører i bynaturen vil uden tvivl sætte nye standarder for kommunernes arbejde for en mere mangfoldig bynatur. Vi er oprigtigt glade for at byde Gladsaxe velkommen og ser meget frem til samarbejdet, siger Rikke Milbak, næstforkvinde i Vild Med Vilje-foreningen.
En ny måde at tænke grønne områder, haver og parker på
- Traditionelt tænker vi, at haver og grønne områder skal klippes, skæres til og ukrudt holdes nede. I Vild Med Vilje er det i stedet ambitionen at fremme levesteder for dyr og planter. Samtidig skal der være en vis struktur og orden, så det ikke bare ser uplejet ud, siger biolog Ayla Nurkan Gretoft, Gladsaxe Kommune.
De ti områder i Gladsaxe er Vild Med Vilje på mange forskellige måder. I Rådhusparken er en del af græsplænen fx sået til med blomster. Andre steder bliver der eksperimenteret med kun at klippe græs en gang om året for at fremme, at de vilde blomster kan spire frem. Derudover anvendes sten, kvas og døde stammer i områderne til at skabe naturlige strukturer og inddelinger. Ved hvert område bliver der sat et Vild Med Vilje-skilt op, som fortæller om den nye drift af området.
Gladsaxes indsats løber efter planen over fem år fra 2020-2024, hvor der hvert år inddrages nye områder til Vild Med Vilje. På de ti Vild Med Vilje-områder i Gladsaxe vil der årligt blive registreret planter og insekter, så udviklingen i biodiversitet kan dokumenteres.
Du kan også være med
Boligforeninger, virksomheder og private haveejere i Gladsaxe kan også være med til at gøre Gladsaxe vildere. Det betyder, at alle kan få kommunens råd og vejledning i, hvordan lige netop deres grønne områder eller haver kan blive lidt vildere.
Hvis du har lyst til at høre mere om, hvad du selv kan gøre for at fremme frodighed og artsrigdom i din have, så kontakt natur@gladsaxe.dk, så vender vi tilbage til dig snarest.
Ved at blive Vild Med Vilje gør Gladsaxe en indsats for at leve op til verdensmål 15 'Stop tab af biodiversitet', og mål 11 'Bæredygtige byer og lokalsamfund'.
Læs mere om Vild Med Vilje
Læs mere om, hvad planen er med de ti grønne områder i Gladsaxe, der bliver Vild Med Vilje på hjemmesiden: www.vildmedvilje.dk/gladsaxe – her kan du også læse mere om hele indsatsen, og hvordan du selv kan blive en del af Vild Med Vilje.
FAKTA
62 procent af Danmarks samlede areal er opdyrket med landbrugsafgrøder. Det gør Danmark til et at de mest opdyrkede lande i verden. (Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Naturfredningsforening)
Antallet af insektarter falder i øjeblikket med 2,5 procent om året. Fortsætter dette vil insekterne være væk om 100 år. (Kilde: Den danske Rødliste)
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Borgmester Trine Græs, Gladsaxe Kommune via Kommunikationschef Ulla Baden, telefon: 22 76 56 22
Biolog i Gladsaxe Kommune Ayla Nurkan Gretoft, telefon: 24 41 64 60
Næstforkvinde i Vild Med Vilje, Rikke Milbak, telefon: 22 32 60 15
Billeder
Links
Information om Gladsaxe Kommune
Gladsaxe er den første kommune i Danmark, der indarbejdede FN’s verdensmål i sin kommunestrategi. Med verdensmålene som ramme arbejder Gladsaxe for social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed samt en grøn omstilling. Det gør vi, fordi vi ønsker at gøre en forskel lokalt, der bidrager til en bæredygtig udvikling globalt. Gladsaxe Kommune har ca. 69.000 indbyggere og grænser op til København, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Furesø og Herlev kommuner.
Du kan læse mere om Gladsaxe Kommune på gladsaxe.dk.
Følg pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune
Minidrivhuse gør elever mere klimabevidste4.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever på Skovbrynet Skole i Gladsaxe har arbejdet med emner som bæredygtigt landbrug og klimaforandringer. Det sker gennem eksperimenter i små, specielle drivhuse.
Anne Sofie Stevnhoved bliver Gladsaxes nye skolechef4.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. november tiltræder Anne Sofie Stevnhoved som ny skolechef i Gladsaxe Kommune.
Green Mobility Shift initiativ: Adfærdsdesign skaber grønnere transportkultur i Gladsaxe og Ballerup3.10.2024 14:36:52 CEST | Pressemeddelelse
Onboarding, anerkendelse og kollegafortællinger sætter gang i en bevægelse mod mere grønne transportvaner hos virksomhederne Artelia i Gladsaxe og Ambu i Ballerup. Det er sket gennem adfærdsdesign på alle niveauer i virksomhederne.
Gladsaxe inviterer til debat om handicap og kærlighed27.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Gladsaxe Handicaptilbud og SUKA inviterer til det tankevækkende debatarrangement ’Alle har ret til kærlighed’.
Gladsaxe: Bredt forlig løfter velfærden med 121 millioner20.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Alle partier var med, da Gladsaxe Byråd onsdag aften indgik budgetforlig. Forliget løfter velfærden med 121 mio. kr. blandt andet til børn og unges trivsel, ældreområdet, et lønløft til udvalgte medarbejdergrupper og flere fysiske skolebøger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum