Region Hovedstaden

Nu får unge besked om, hvilket gymnasium de er optaget på

Del
Alle unge, der har søgt om optagelse på almene gymnasier (STX) eller HF i Region Hovedstaden, holder ekstra øje med e-Boks d. 30. april. Her får de svar på, om de har fået reserveret foreløbig plads på deres 1. prioritet.

9.758 unge (88,7%) i hovedstadsregionen er kommet ind på det gymnasium, de har angivet som 1. prioritet. 660 unge (6%) er kommet ind på deres 2.- 5. prioritet, og en gruppe på 472 unge (4,3%) er blevet fordelt til gymnasier, de ikke selv har søgt.

For unge, der har søgt HF, er 2363 (96,4%) kommet ind på deres 1. prioritet. 35 unge (1,5%) har fået plads på deres 2. - 5. prioritet, og blot 13 (0,6%) er blevet fordelt til en HF-uddannelse, de ikke selv har søgt.


De fleste unge optages på 1. prioriteten

Selv om langt de fleste unge optages på deres 1. prioritet, er der i år flere unge der optages på 2. – 5. prioritet eller fordeles til gymnasier, de ikke selv har søgt. Årsagen er en overraskende stor søgning, samt at unge i modsætning til tidligere ikke i samme grad vælger et gymnasium tæt på deres bopæl. De tiltrækkes bl.a. af gymnasier med særlige profiler og gymnasier tæt på de større byer - og her er der ikke plads til alle kan få plads.

”Der er mange ansøgere i år, og det er helt forventet at lidt flere bliver fordelt til 2. – 5. prioritet, og til gymnasier de ikke selv har søgt. Søgemønstret har også ændret sig, og på en række gymnasier er der et loft over, hvor mange elever de kan optage. Men det er væsentligt at forstå, at loft over antallet af ansøgere er vigtigt, hvis vi fortsat ønsker lokale gymnasietilbud til de unge i hele regionen.” Det fortæller Lars Gaardhøj (S), formand for udvalget for forskning, innovation og uddannelse i Region Hovedstaden.

Han understreger, at han har stor forståelse for de unge der bliver skuffede over at blive tilbudt plads på et gymnasium, de ikke selv har søgt, men håber og tror de unge vil blive glad for det tilbud, de får i stedet.

Data for endelig fordeling for hver skole, fordelingsudvalg samt offentlige hhv. private skoler ligger nu offentligt tilgængelige på optag.dk.I de kommende 14 dage har alle mulighed for at klage til fordelingsudvalgene.


Uddannelsespladser på HHX og HTX fordeles ikke centralt

Når unge angiver deres fem ønsker til ungdomsuddannelse i optag.dk, er der også mulighed for at vælge HHX og HTX. Men selvom alle får prøvet deres uddannelsesønsker i prioriteret rækkefølge uanset hvilke uddannelser, man har søgt, bliver uddannelsespladserne på HHX og HTX ikke fordelt i samme koordinerede system som til gymnasier og HF. Det kan skabe forvirring hos borgerne, som skal hente deres information flere steder, eller kan få tilbud om optagelsesprøver på flere institutioner på en gang.

”For borgerne vil det klart være en fordel, hvis alle de gymnasiale uddannelser kommer under samme fordelingssystem og under de samme regler. På den måde vil både kommunikationen og fordelingsprocessen være mere gennemskuelig,” siger Lars Gaardhøj.

Fakta: Sådan fordeles eleverne

Alle elever angiver deres uddannelsesønsker i prioriteret rækkefølge på www.optagelse.dk.

Ansøgere, som har søgt et gymnasium/HF, der har plads til at optage alle sine 1. prioritetsansøgere, optages af skolen. De ansøgere, der har søgt en skole, som ikke har pladser nok til alle sine 1. prioritetsansøgere, bliver fordelt af et fordelingsudvalg efter et afstandskriterium. Udvalget sikrer, at alle ansøgere bliver fordelt efter gældende regler.
Fordelingsudvalget består af repræsentanter fra uddannelsesinstitutionerne og Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden har ansvaret for årligt at anbefale kapaciteten i forhold til den forventede efterspørgsel. Det er Børne- og Undervisningsministeriet der træffer endelig afgørelse om kapaciteten.

Tal 2020


STX

  • 10.996 har søgt stx i Region H som 1. prioritet
  • Der var 11.159 pladser på stx i Region H
  • 17 gymnasier har fået flere ansøgere, end der var plads til at optage
  • 6.738 søgte disse gymnasier og er blevet fordelt af et fordelingsudvalg
  • 9.758 har fået plads på deres 1. prioritetsønske (88,7 %)
  • 660 har fået plads på deres 2. – 5. prioritetsønske (6 %)
  • 472 ansøgere har fået plads på et gymnasium, de ikke selv har søgt (4,3 %)
  • 279 ud af 472 henviste bor i København eller Frederiksberg kommuner (59 %)

HF

  • 2363 har søgt hf i Region H som 1. prioritet
  • Der var 4070 pladser på hf i Region H
  • 2.279 har fået plads på deres 1. prioritetsønske (96,4 %)
  • 35 har fået plads på deres 2.-5. prioritetsønske (1,5 %)
  • 13 har fået plads på et hf-kursus, de ikke selv har søgt (0,6 %)

Ansøgere til gymnasiale uddannelser til Bornholm er ikke medtaget.

Yderligere oplysninger:

  • Lars Gaardhøj (S), formand for udvalget for forskning, innovation og uddannelse i Region Hovedstaden via pressevagten i Region Hovedstaden, Tlf. 7020 9588
  • Cecilie Bredenfeld Matzen, chefkonsulent i Region Hovedstaden, Tlf. 3866 5538

Nøgleord

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye