Ikke-vestlige efterkommere har oftere arbejde end deres forældre
Hovedparten af efterkommerne fra ikke-vestlige lande i Danmark er fortsat under 30 år, men flere og flere træder i disse år ind på arbejdsmarkedet. En ny analyse fra Danmarks Statistik viser, at deres beskæftigelse generelt er højere, end det var tilfældet for deres forældre, da de havde nogenlunde samme alder.
Opdeler man efterkommerne på køn, er mændenes beskæftigelsesfrekvens højere, end den var for begge deres forældre, da de havde samme alder. Beskæftigelsesfrekvensen for kvinderne ligger stort set på samme niveau, som deres fædres. Til gengæld er kvin-dernes beskæftigelsesfrekvens højere end deres mødres.
”Vores analyse viser, at 70 pct. af de 30-39-årige mandlige efterkommere fra ikke-vestlige lande var i beskæftigelse i 2017, mens det gjaldt for 65 pct. af efterkommerkvinderne. Hermed er deres beskæftigelse på niveau med eller højere end deres forældre, da de hav-de samme alder,” fortæller Kasper Marc Rose Nielsen og fortsætter:
”Med undtagelse af ufaglærte er andelen af efterkommere i beskæftigelse højere end for deres fædre, da de var i samme alder. Forskellen i beskæftigelsesfrekvensen er størst blandt efterkommere med en lang videregående uddannelse.”
Efterkommere har samme beskæftigelsessandsynlighed som personer af dansk oprindelse
I analysen er der også korrigeret for personernes baggrundskarakteristika såsom uddan-nelse, erhvervserfaring, civilstand og antal børn. Gør man dette og fokuserer på sandsyn-ligheden for, at 30-39-årige efterkommere fra ikke vestlige-lande er i arbejde, er den på niveau med sandsynligheden for, at 30-39-årige af dansk oprindelse er i arbejde.
Laves samme analyse for forældrene til de undersøgte efterkommere, ser man, at de hav-de en lavere sandsynlighed for at være i arbejde end fædrene med danske oprindelse.
”Når efterkommere har en sandsynlighed for at være beskæftigelse på niveau med perso-ner af dansk oprindelse kan det være et udtryk for, at integrationen på arbejdsmarkedet er steget fra 1. generation af indvandrere til 2. generation af efterkommere,” fortæller Kasper Marc Rose Nielsen.
Du kan læse hele analysen her: Efterkommere fra ikke-vestlige lande har en højere beskæftigelse end deres forældre
Nøgleord
Kontakter
Har du spørgsmål til indholdet i analysen, er du velkommen til at kontakte Kasper Marc Rose Nielsen (kmn@dst.dk, 39 17 33 13).
Information om Danmarks Statistik
Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik
Syv procent af danske familier har sommerhus15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De 224.000 familier, der har sommerhus, har højere løn og længere uddannelse end gennemsnittet. Også på andre områder skiller sommerhusejerne sig ud ift. gennemsnittet: Flere har bil, ejer også deres helårsbolig og har et toplederjob.
Fædre holder længere barselsorlov11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fædre holdt længere barselsorlov i 2023 end i 2021. Den gennemsnitlige barselsorlov for fædre steg fra cirka 5½ uge i 2021 til 10 uger i 2023. Forskellen mellem brancher er også mindsket.
175 år med statistik om og for det danske samfund7.4.2025 10:01:43 CEST | Pressemeddelelse
I 175 år har Danmarks Statistik leveret statistik om den danske befolkning og om Danmark. Det markerer vi blandt andet med ny temaside om statistik gennem tiden.
Knap hver tiende ejerlejlighed i Aarhus og København er forældrekøb4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forældrekøb udgjorde i 2023 knap en tiendedel af ejerlejlighederne i de største kommuner. Ny analyse fra Danmarks Statistik ser nærmere på, hvad der kendetegner forældrekøbsboligerne, beboerne og deres forældre.
Ny analyse giver unikt indblik i befolkningens kulturvaner gennem 60 år6.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Befolkningens kulturforbrug har på nogle områder ændret sig siden 1964. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik, som ser på befolkningens kulturvaner igennem 60 år. Den viser også, at personer, der voksede op med kulturaktiviteter i barndomshjemmet, oftere deltager i kulturaktiviteter som voksen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum