Ny rapport viser solid global vækst for 3D-print
Flere og flere virksomheder tager 3D-print til sig, og udviklingen går hurtigt. Lige nu er der stort fokus på at øge hastigheden af 3D-printere og automatisere processerne til efterbehandling, så fremstillingsomkostningerne reduceres yderligere - og så steg det globale salg af maskiner og services i 2019 med 21 procent til en omsætning på ca. 12 mia. USD. Det er viser en ny global 3D-print rapport, som netop er udkommet.
Den amerikanske Wohlers Report betragtes af mange som biblen inden for prognoser og statistikker for 3D-print. 2020-udgaven af rapporten udkom i sidste uge, og her fremgår det, at det globale marked for 3D-print fortsætter den store vækst - og at potentialet er langt større end vi ser i dag.
Det samlede salg af maskiner og services til 3D-print steg sidste år med 21 procent til cirka 12 mia. USD, og der blev solgt 22.115 industrielle maskiner, hvilket er en vækst på 14,7 procent i forhold til året før.
- Tallene fra Wohlers Report understreger, at der er en fortsat bevægelse mod mere industriel brug af teknologien. Dog kan vi også se, at salget af de billigere 3D-printere ligeledes er gået op efter at have stagneret i 2018, fortæller Jeppe Byskov, souschef på Teknologisk Institut, som råder over Danmarks eneste Center for Industriel 3D-print.
Inden for metal 3D-print er der også stor vækst - især i salget af materialer, hvor metal oplevede en vækst på 27,9 procent - kun overgået af polymerpulver som fx nylon. Wohlers bemærker, at metal 3D-print gør et imponerende indhug i produktionen af slutkomponenter, og at der hos virksomhederne er en øget villighed til at ændre produktionsprocesser, når 3D-print viser sig at være mere omkostningseffektiv eller i stand til at forbedre produktydelse og værdi.
3D-print ER klar til industrien
Rapporten konkluderer, at 3D-print nu har nået et punkt, hvor materialeudviklingen sammen med hastigheden og pålideligheden af maskinerne samt de tilhørende softwaremuligheder har skabt en produktionsklar proces, der ikke kun bruges til nicheprodukter men også til mere mainstream fremstilling. Det gælder specielt inden for metal, hvor 3D-print er nu accepteret som en omkostningseffektiv produktionsproces til nogle af de mest krævende emner.
Teknologien bliver derfor i stigende grad integreret i produktionslinjer sammen med en række andre processer, som i fællesskab skal sikre kvaliteten af slutproduktet. Efterhånden som 3D-print er modnet til serieproduktion, handler det derfor mere om løsningerne og mindre om selve teknologien.
- Flere og flere begynder at interessere sig for, hvad 3D-print kan gøre for dem, og hvornår det giver mening at bruge det. Det er nogle vigtige spørgsmål at stille sig selv, for i dag kan vi printe det meste, men det betyder ikke, at det giver mening at printe det. Vi ser dog, at potentialet er der hos størstedelen fremstillingsvirksomhederne – det handler derfor om at finde frem til, hvad der skal printes, og udnytte de muligheder teknologien giver for at skabe merværdi i produkterne lyder det fra Jeppe Byskov.
Nu hvor 3D-print er klar til fabriksgulvet, handler det om at optimere på processerne, og ifølge Wohlers Report fokuserer udviklingen lige nu på at øge printhastigheden og automatisere efterbehandlingsprocesserne, så produktionsomkostningerne reduceres yderligere. Samtidig udvikles der software til bl.a. byggesimulering, som skal gøre systemerne endnu mere pålidelige og samtidig reducere de menneskelige vurderinger, der i øjeblikket er forud for et print.
Danmark er med - men savner flere kompetencer
Danmark er naturligvis også med i rapporten, og med tal fra AM-Hubs seneste rapport kan vi se, at 25% af danske virksomheder i dag bruger 3D-print - stadig mest til prototyper men i stigende grad også til slutproduktion. Dog fremgår det, at der er behov for mere fokus på uddannelse og træning, da dansk industri oplever en udfordring, når der skal rekrutteres medarbejdere med 3D-print kompetencer. I AM-Hubs rapport udtrykkes denne bekymring bl.a. af Grundfos og Danfoss:
- Det er vigtigt for os og Danmarks konkurrenceevne, at SMV’erne og vores kommende medarbejdere har de rette kompetencer inden for 3D-print. Teknologien er nødt til at komme ind i uddannelserne nu, lyder det fra Thorsten Brorson Otte, Additive Manufacturing Manager hos Grundfos.
Kigger vi ud i fremtiden, spår Wohlers Report, at 3D-print vil fortsætte væksten. I dag tegner teknologien sig kun for ca. 0,09 procent af fremstillingsmarkedet, men hvis den tager bare 5 procent, ville det betyde en omsætning omkring 640 mia. USD - og Wohlers mener, at potentialet er større end det.
Den fulde rapport på mere end 380 sider kan bestilles hos Wohlers Associates.
Nøgleord
Kontakter
Souschef Jeppe Byskov, Teknologisk Institut, mobil 7220 2865, mail: jpbn@teknologisk.dk
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Kunstig intelligens har stort potentiale i fødevareproduktionen12.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stor AI konference på Teknologisk Institut afdækker muligheder og giver gode råd om effektiv udnyttelse og optimering for fødevareindustrien.
Nyt projekt skal gøre det lettere at genanvende sportstøj6.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En let skalérbar metode til at fjerne elastan fra blandt andet sportstøj skal gøre det lettere at genanvende materialerne, når de er kasseret af forbrugerne.
Teknologisk Institut har udviklet ny PFAS-fri nanocoating28.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fugt, spyt og sved kan forringe levetiden af eksempelvis smart wearables og elektronik i kontakt med huden. Derfor har Teknologisk Institut nu udviklet en ny transparent nanocoating, der beskytter mod netop dette. Coatingen er PFAS-fri, og dermed mere miljøvenlig samt fremtidssikret ift. kommende EU-regulativer, der forventeligt vil forbyde brugen af PFAS i produkter hvor det ikke er essentielt.
Nu skal der fuld fart på genanvendelsen af bilplast6.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Genanvendelsen af plast fra skrottede og reparerede biler skal op i gear for at imødekomme skrappere EU-krav og stor efterspørgsel efter genanvendt plast.
Den maritime branche sætter sejl mod renere skibsfart med nyt ambitiøst projekt4.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt partnerskab vil måle effekterne af emissionsreducerende tiltag i realtid på Uni-Tankers skibe. De konkrete data og handlinger skal give den maritime sektor et stærkt indblik i de nødvendige initiativer i vejen mod en klimaneutral branche.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum