Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp om Corona-virus i Afrika: Regningen kan blive ubegribelig stor

Del
Er vi bange for konsekvenserne, hvis vores eget sundhedssystem kollapser? Så bør vi være endnu mere bange for, hvad der sker, når Corona-smitten begynder at sprede i Afrika. Folkekirkens Nødhjælp opfordrer derfor regeringen til at lave akutte Corona-indsatser i verdens fattigste lande.
Foto: Jakob Dall Tekst: I Turkana i det nordlige Kenya har man ikke adgang til rindende vand, hvilket gør det svært at vaske hænder.
Foto: Jakob Dall Tekst: I Turkana i det nordlige Kenya har man ikke adgang til rindende vand, hvilket gør det svært at vaske hænder.

I skyggen af Corona-krisen ser vi konturerne til en decideret katastrofe, når smitten for alvor begynder at sprede sig i verdens fattigste lande. ”Vi skal passe på hinanden i denne svære tid, og vi skal også passe på verdens fattigste,” lyder opfordringen fra generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

”Vi skal hjælpe de afrikanske lande med at håndtere Corona-virus ud fra et solidarisk udgangspunkt. Samtidig er det en hård kendsgerning, at Corona-virus er global trussel, der bliver umulig at inddæmme på det store kontinent lige syd for Europa. Hvis vi ikke nu øger støtten til oplysning om smittefare og hygiejne, uddeler sæbe, sørger for adgang til håndvask etc., så vurderer vi i Folkekirkens Nødhjælp, at regningen kan blive ubegribelig stor,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Er det forsvarligt?

Selvom sundhedskrisen har skabt udfordringer for humanitære organisationer verden over, så har Folkekirkens Nødhjælp valgt at fastholde størstedelen af sine aktiviteter. Samtidig øger organisationen sit fokus på hygiejne herunder oplysningskampagner om smittefare af Corona-virus.

Når Birgitte Qvist-Sørensen bliver spurgt, om det er forsvarligt at fortsætte med at arbejde under de nuværende omstændigheder, er hendes svar et rungende ja: ”Jeg synes tværtimod, at det ville være uforsvarligt at nedlægge vores arbejde lige nu, hvor lokale sundhedsmyndigheder i udsatte lande har brug for vores støtte,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Hun begrunder sit synspunkt med, at Folkekirkens Nødhjælp altid har fokuseret på at ansætte lokalt og nationalt for at opbygge kapacitet og arbejdspladser i de fattigste lande. Det betyder, at programmerne i fx Kenya og Nepal hovedsageligt er drevet af kenyanere og nepalesere.

”Vores nationale medarbejdere bliver i deres hjemlande, men vi har naturligvis det samme fokus på deres sikkerhed, som vi har på vores meget få udsendte danske - og internationale medarbejdere, hvoraf mange har måtte rejse hjem for nuværende. Mange af dem arbejder hjemmefra, men vi fortsætter de aktiviteter, som omstændighederne tillader. Vi er en organisation med over tusind medarbejdere på verdensplan.”

Det bliver en kombination af sult og virus

Verdens fattigste er stadig udsatte for klimakatastrofer, sult, krig og forfølgelse. Birgitte Qvist-Sørensen understreger, at sundhedskrisen kun gør det hele værre: ”Der er 60 millioner underernærede børn i Afrika, og 69 procent af verdens HIV-positive mennesker lever på det afrikanske kontinent. Vi frygter, hvordan i forvejen udsatte mennesker vil reagere på Corona-virus. Derfor er der blot et endnu større behov for at give støtte og hjælp til de fattigste lande, som også har de svageste sundhedssystemer.”

Sammen med lokale partnere er Folkekirkens Nødhjælp i gang med at indarbejde oplysning om hygiejne, uddeling af sæbe, faciliteter til håndvask etc. i organisationens eksisterende arbejde i Afrika – og i Asien og Mellemøsten.

 

Billeder

Foto: Jakob Dall Tekst: I Turkana i det nordlige Kenya har man ikke adgang til rindende vand, hvilket gør det svært at vaske hænder.
Foto: Jakob Dall Tekst: I Turkana i det nordlige Kenya har man ikke adgang til rindende vand, hvilket gør det svært at vaske hænder.
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Simon Kvamm donerer en halv million kroner til Folkekirkens Nødhjælp9.4.2025 12:59:38 CEST | Pressemeddelelse

Kunstneren Simon Kvamm donerer en halv million kroner til Folkekirkens Nødhjælp. Pengene kommer fra salget af billetter til Kvamms kirketour 2025 ALLE SANGENE. Donationen er øremærket organisationens arbejde i Etiopien, der er hårdt ramt af Trump-administrationens nedlukning af USAID. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, udtaler: ”Det er en utrolig generøs og kærkommen donation. Jeg er meget taknemmelig for, at Simon har valgt at støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Etiopien. Vores arbejde i landet er kraftigt berørt af Trump-administrationens nedskæringer af den amerikanske udviklingsbistand. Mennesker på flugt fra krig og konflikt står uden hjælp, hvis ikke vi kan finde nye måder at finansiere nødhjælpen på. Derfor er Simons donation ekstra vigtig lige nu”. Folkekirkens Nødhjælps projekt i Etiopien fokuserer på at forbedre fødevaresikkerheden blandt de mest sårbare flygtninge i fire flygtningelejre i Afar og Gambella-regionerne. For en halv million kroner kan F

Folkekirkens Nødhjælp tvunget til at skære støtten til 1,1 mio mennesker28.2.2025 12:33:46 CET | Pressemeddelelse

Folkekirkens Nødhjælp er tvunget til at skære støtten til 1,1 mio. mennesker i nød på grund af det amerikanske bistandsstop. Samtidig har organisationen sat gang i en stor spareøvelse, der blandt andet betyder afskedigelser af omkring 10 procent af organisationens ansatte ude og hjemme. På hovedkontoret i København blev der i denne uge nedlagt 14 stillinger, og der skal nedlægges i alt 150 stillinger. “Det er dybt fortvivlende og surrealistisk. Behovet for nødhjælp til mennesker i krig og konflikt har aldrig været større. Men vi og mange andre humanitære organisationer er tvunget til at skære i hjælpen til verdens mest udsatte på grund af det amerikanske bistandsstop,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. “Vi må afvikle store dele af vores arbejde med at fjerne landminer i DR Congo, stoppe uddelingen af kontanter til familier på flugt i Sydsudan og skære dybt i madrationerne til flygtninge i det nordlige Etiopien.” Den amerikanske regering stod for 15 procent

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye