Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring

Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen en lang række danskere, der har forsikringsrelaterede spørgsmål eller brug for hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser vi får, samler vi hver måned en brevkasse, som landets redaktioner frit kan benytte ved angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen. Landets redaktioner er også velkomne til at anvende pressebilledet ved angivelse af fotograf.
Ønsker du at modtage den månedlige brevkasse direkte i din mailindbakke, kan du skrive en mail med besked herom til Anna G. Bach, agb@forsikringogpension.dk.
Fakta om Forsikringsoplysningen:
Forsikringsoplysningen har i mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 hverdage mellem 10-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/
Brevkasse for marts:
Spørgsmål: Hvilke rettigheder har vi, når vi må afbestille vores rejse pga. coronavirus??
Hej Forsikringsoplysning
Min kone og jeg har for længe siden bestilt en rejse til Rom med afrejse i slutningen af marts. I fredags frarådede Udenrigsministeriet al unødvendig rejse til hele verden indtil den 13. april – og dermed også til Rom.
Vi har to rejseforsikringer, en via vores MasterCard og en i det selskab, hvor vi har vores øvrige forsikringer i. Og det ser ud til, at de dækker forskelligt. Vi vil derfor gerne vide, hvordan er vi stillet, når vi nu ikke kan komme afsted?
Venlige hilsner
Pensionisterne
Svar:
Hej pensionister
Du har helt ret i, at der er forskel på, hvordan de enkelte forsikringsselskaber dækker, når det kommer til coronavirus.
Nogle dækker, hvis man er nødt til at afbestille sin rejse, fordi der er fare for smitte pga. epidemi, når Udenrigsministeriet fraråder indrejse - og andre gør ikke.
Hvis du vil aflyse en rejse, som du har bestilt, skal du dog altid først kontakte rejse- eller flyselskabet.
Dine rettigheder overfor rejse- eller flyselskab
Hvis du har købt en pakkerejse, er rejseselskabet forpligtet til at refundere rejsen, når Udenrigsministeriet fraråder indrejse, efter du har købt din rejse. Hvis du kun har købt flybilletter til din destination, eller hvis Udenrigsministeriet ikke fraråder indrejse, har du ikke automatisk krav på at få alle dine penge retur. Men i nogle tilfælde kan du alligevel aflyse eller ombooke mod et gebyr. Du kan læse mere om dine rettigheder hos Forbrugerrådet Tænk: https://taenk.dk/raadgivning-og-rettigheder/ferierejse-hvis-du-ikke-vil-afsted-paa-grund-af-katastrofer.
Afbestillingsforsikring
Hvis ikke du kan få refunderet rejsen hos din rejseudbyder, kan du undersøge om din rejseforsikring dækker. Der er som nævnt forskel på, hvordan de enkelte forsikringsselskaber dækker.
For at du kan få hjælp, er der som minimum tre betingelser, som skal være opfyldt:
- Du skal have udvidet din rejseforsikring med en afbestillingsforsikring
- Din afbestillingsforsikring skal dække i forbindelse med smittefare pga. epidemi
- Udenrigsministeriet skal have frarådt indrejse til dit feriemål, efter du har købt din rejse.
Da nogle forsikringsselskaber dækker ekstraordinært, selvom det ikke fremgår af vilkårene, vil jeg råde jer til at kontakte de to forsikringsselskaber, hvor I har en rejseforsikring. Men vær opmærksom på, at forsikringsselskaberne ofte først kan tage stilling kort før afrejsedatoen.
Jeg håber, at mit svar har hjulpet jer – og at I har mulighed for at få jeres penge tilbage for rejsen.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål - Hvorfor dækker forsikringen ikke skader efter oversvømmelse?
Hej Forsikringsoplysning
I forbindelse med de seneste måneders regn, har jeg gentagne gange hørt i medierne, at forsikringen ikke dækker vandskader fra oversvømmede søer og åer. Mit spørgsmål lyder nu, hvorfor gør den ikke det?
Når man har en forsikring og betaler i dyre domme i flere årtier, så regner de fleste jo med, at ens forsikring vil hjælpe, når uheldet er ude. Og hvad skal de stakkels beboere stille op.
Jeg håber, at I kan svare på og forklare, hvorfor nogle ting ikke er dækket - for det overrasker rigtig mange.
Venlig hilsen
Husejeren, som ikke bor tæt på vandet
Svar:
Hej husejer, som ikke bor tæt på vandet
Det er helt rigtigt, at der er en række situationer, hvor en hus- og indboforsikring ikke dækker, fx skader efter naturkatastrofer, herunder også efter oversvømmelse fra hav, fjord, sø og vandløb.
Årsagen er, at forsikringsselskaberne har meget svært ved at beregne sandsynligheden for, at der opstår en skade som følge af oversvømmelse eller stormflod. Det betyder også, at de har svært ved at fastsætte prisen for dækningen – og i givet fald at forsikringen blive meget dyr for alle danske forsikringskunder.
I stedet har Folketinget for år tilbage oprettet Stormrådet, hvorfra det kan være muligt at få erstatning for skader pga. oversvømmelse eller stormflod. Alle danske forsikringskunder betaler til denne ordning via deres brandforsikring i form af en stormflodsafgift på 60 kr. pr. brandforsikring.
Du kan læse mere på vores hjemmeside: https://forsikringsguiden.dk/forsikringsoplysningen/vaerd-at-vide-om-forsikring/bolig-og-familie/naar-skaden-er-sket/oversvoemmelse/ eller hos Stormrådet: https://www.stormraadet.dk/.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål - Er der forskel på, hvordan en forsikring ved kritisk sygdom dækker?
Hej
Jeg vil gerne købe en forsikring til kritisk sygdom og er i tvivl om, hvilket firma jeg skal købe forsikringen hos.
Jeg vil derfor gerne vide, om der er væsentlige forskelle på dækningen mellem de forskellige selskabers forsikringer ved kritisk sygdom?
Med venlig hilsen
Forsikrings-jægeren
Svar:
Hej forsikrings-jæger
En forsikring ved kritisk sygdom dækker visse alvorlige og i nogen tilfælde livstruende sygdomme. Særligt de mest udbredte livstruende sygdomme som kræft og sygdomme i hjerte og hjerne er omfattet.
Forsikringsselskaberne lytter til fagkundskaben, som kommer med anbefalinger til, hvad forsikringerne bør dække. Derfor er forsikringsbetingelserne også grundlæggende ret ens.Men der alligevel enkelte områder, hvor der kan være væsentlige forskelle.
Forsikringerne kan bl.a. variere i forhold til, hvilke sygdomme, der er dækket, hvilket også afhænger af efterspørgslen hos kunderne. Men der kan også være forskel på, hvilke krav der er til diagnosen for de forskellige kritiske sygdomme. Du kan se en oversigt over kritiske sygdomme, der KAN give ret til udbetaling her: https://info.faktaompension.dk/gode-raad-om-pension/hvis-du-bliver-syg/visse-kritiske-sygdomme/hvad-er-kritisk-sygdom/liste-med-sygdomme/.
Endelig kan det være forskelligt, hvor høj en forsikringssum, du kan få udbetalt, hvis du bliver syg, hvornår forsikringen ophører aldersmæssigt, og hvor længe efter, du kan anmelde en sygdom, hvis du fx skifter forsikringsselskab.
Jeg håber, at det har givet lidt inspiration til at træffe dit valg.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Forsikring & Pension
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Rekord: 80.000 danskere arbejder efter folkepensionsalderen21.4.2025 12:58:07 CEST | Pressemeddelelse
I morgen tirsdag skal Folketinget igen træffe beslutning om velfærdsaftalen, som denne gang hæver folkepensionsalderen til 70 år fra 2040. De seneste års udvikling viser da også en markant stigning i danskere, der arbejder frem til – og efter – folkepensionsalderen.
Nye tal: Region Syddanmark har flest skader efter skybrud i 202411.4.2025 11:12:16 CEST | Pressemeddelelse
2023 var det vådeste år nogensinde, og 2024 følger lige efter. Nu viser nye tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at Region Syddanmark indtager en tvivlsom førsteplads blandt alle regioner i antal skybrudsskader.
Regeringens psykiatriplan – en nødvendig plan for et nødlidende område8.4.2025 11:36:39 CEST | Pressemeddelelse
Godt at der er politisk fokus på at styrke psykiatrien. Det mener forsikrings- og pensionsbranchen, der længe har mærket, at den offentlige psykiatri er under alvorligt pres og gennem de seneste år, har hjulpet tusindvis af danskere.
Forsikringsbranchen: Konkurrencen på forsikringsmarkedet er stærk og velfungerende1.4.2025 08:59:22 CEST | Pressemeddelelse
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop offentliggjort sin rapport om konkurrencen inden for private skadesforsikringer. Næsten 500.000 danskere skifter forsikring hvert år, og efter tre års analysearbejde har styrelsen da heller ikke identificeret nogen barrierer for konkurrencen. Forsikringsmarkedet er i høj grad også kendetegnet ved at være velfungerende og mangfoldigt, understreger Forsikring & Pension. Branchen arbejder samtidig for, at endnu flere danskere løbende tjekker op på deres forsikringer og dækning
Finanssektoren efterspørger finansieringen til efteruddannelse i den nye uddannelsesreform26.3.2025 13:16:27 CET | Pressemeddelelse
Reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser er efter et meget langt tilløb nu landet, men mangler afgørende finansiering til efteruddannelse. Det mener organisationer på tværs af den finansielle sektor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum