Under krisen: Lad VEU betale for online-efteruddannelse af medarbejdere
De små og mellemstore virksomheder er presset på økonomien og overvejer at hjemsende eller fyre medarbejdere.
Imens arbejder udbyderne af AMU-kurser, hvortil der kan fås refusion for løn- og kursusudgifter, intensivt på at digitalisere flest muligt kurser, så de kan udbydes online.
Det får Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) og de små og mellemstore virksomheders hovederhvervsorganisation, SMVdanmark, til at opfordre virksomhederne til at benytte mulighederne for at bruge ”nedetiden” på at efteruddanne deres medarbejdere på distancen.
Kurserne ligger klar
”Vi ved, at mange AMU-udbydere i den sidste uges tid har arbejdet på fuld kraft med at omforme deres kurser, så de kan gennemføres online. I forvejen kan mange kurser tages som fx fjernundervisning, så skolerne er lige nu klar til at tage imod onlinekursister,” konstaterer Lars Kunov, direktør hos DEG.
Det synes Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark, lyder som en oplagt mulighed for virksomhederne, der i stedet for at sende dem hjem fra arbejde, eller i værste fald fyre dem, kan få dygtigere medarbejdere til den lange bane.
Likviditeten er et problem
Eneste udfordring er, at en del af virksomhederne, som det er lige nu, trods gode refusionsordninger gennem videre- og efteruddannelsespuljen (VEU), som virksomhederne løbende betaler til, ikke har likviditeten til at hive penge op af lommen og lægge ud for efteruddannelse.
”For dem, der kan, er det for mig at se bare et spørgsmål om at komme i gang. Men hos mange er der ingen likviditet og ingen indtjening lige nu. Der har vi brug for nogle lynhurtige beslutninger om, at virksomhederne ikke skal betale løn under kurset og få refusion senere, men at kurserne betales direkte af virksomhedernes egne indbetalte VEU-midler,” siger Jakob Brandt.
Lars Kunov er af samme mening:
”Det er vigtigt, at de penge kommer ud og arbejde nu. Det vil give ro i virksomhederne, både hos ledelse og ansatte, og det vil give skolerne mulighed for at sikre i hvert fald en del af den indtægt, vi normalt budgetterer med på efteruddannelse. Så vi ser sådan set kun fordele ved at ændre ud-betalingsreglerne i den her situation,” siger han.
Hvis politikerne handler hurtigt, så midlerne kan bruges til at betale erhvervsskolernes kursusafgifter og erstatte lønudbetalinger i virksomhederne, kan resultatet blive opkvalificering i stedet for fyringer.
Hvad virksomhederne kan gøre nu
Det kræver dog ikke kun, at politikerne handler hurtigt, men også at de virksomheder, der kan sende deres medarbejdere på videre-/efteruddannelse kommer i gang.
”Det her er en mulighed for at hjælpe sin likviditet på vej. Så mit budskab til virksomhederne er: I stedet for at fyre dine ansatte nu, så tag fat i den lokale erhvervsskole og find ud af, hvilke tilbud, der passer til virksomheden, dine medarbejdere, dine opgaver – og hvilke kurser, der kan tages som onlineundervisning. Når krisen er ovre, vil du have dygtigere medarbejdere og en klogere virksomhed, hvis du bruger tiden rigtigt,” siger Jakob Brandt.
Mange erhvervsskoler vil i løbet af de næste dage have et særligt kontakttelefonnummer og information om de digitale tilbud på deres hjemmeside.
På https://deg.dk/uddannelserne/degs-medlemsskoler/kort/ findes en oversigt over de fleste af landets erhvervsskoler.
Pressekontakt:
Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier:
Direktør Lars Kunov
Mobil: + 45 20 72 03 21
Mail: lku@deg.dk
Kommunikationspartner Kitte Verup
Mobil: + 45 81 45 45 02
Mail: kv@deg.dk
SMVdanmark:
Vicedirektør Jakob Brandt
Mobil: + 45 24 25 27 27
Mail: brandt@SMVdanmark.dk
Chefkonsulent Heike Hoffmann
Mobil: +45 25 39 03 19
Mail: hoffmann@SMVdanmark.dk
Nøgleord
Kontakter
Jon ArskogKommunikationschef i SMVdanmark
Tlf:61 96 39 99arskog@SMVdanmark.dkInformation om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Nordjyske virksomheder har de dårligste oplevelser med offentlige myndigheder - fynboer er mere tilfredse14.5.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore virksomheder oplever store problemer med sagsbehandling i det offentlige på tværs af landet. Nordjylland skiller sig negativt ud, mens Fyn klarer sig relativt bedre, viser nye tal fra SMVdanmark.
SMVdanmark: Historisk løft til erhvervsuddannelserne sikrer flere faglærte6.5.2025 20:57:57 CEST | Pressemeddelelse
SMVdanmark roser ny politisk aftale, der med et historisk stort beløb skal løfte kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Det vil kunne mærkes hos tusindvis af unge over hele landet og sikre flere faglærte, lyder vurderingen.
Ny analyse: Skrankepaver stort problem for danske virksomheder28.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra SMVdanmark viser, at hver femte virksomhed har følt sig intimideret i mødet med det offentlige. Hver tredje har oplevet mangelfuld eller vildledende rådgivning. SMVdanmark kræver handling og et opgør med skrankepaveri, mistillid og dårlig sagsbehandlerkultur.
Djøf-festen fortsætter: 66 pct. flere kolde hænder i det offentlige på 10 år15.4.2025 19:43:19 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra SMVdanmark viser, at antallet af akademikere i den offentlige administration er steget markant det seneste årti – på trods af politiske løfter om det modsatte. Hver tredje ansatte i offentlig administration har nu en lang videregående uddannelse. Det er en bunden opgave at få vendt udviklingen, mener SMVdanmark.
Lancering af Det Danske Whiskymanifest: Dansk whisky skal på verdenskortet og tiltrække turister10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 10. april lancerer de mest toneangivende danske whiskyproducenter Det Danske Whiskymanifest, der sætter standarderne for danskproduceret whisky. Manifestet skal styrke Danmarks position i verden som whiskyproducerende land og tiltrække flere turister til de danske destillerier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum