København: Flere unge skal testes for klamydia

Unge københavnere spreder klamydia i stor stil, når de nyder hinandens intime selskab. Sygdommen overføres ved ubeskyttet sex, og selvom mange ikke har symptomer, så kan den give alvorlige bivirkninger. Piger og kvinder risikerer aldrig at kunne få børn, mens drenge og mænd risikerer at få betændelse i bitestiklerne.
Den oplysning vil være at finde på de sociale og digitale medier i en ny oplysningskampagne fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København.
Har man sin krop kær, så bør man altså blive testet, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF):
”Selvom en seksuelt overført sygdom ofte starter med en behagelig oplevelse, så ender den altid i en fæl oplevelse. Først og fremmest skal de unge helst bruge kondom, men hvis man har haft ubeskyttet sex, så opfordrer jeg til, at man tager en test. Og hvis testen er positiv, så skal de unge huske at sige det videre til dem, det kunne være relevant for. Jeg ved jo godt, at det måske kan være et pinligt emne, men det forsvinder ikke ved, at man stikker hovedet i busken”.
Københavns Kommune har gennem en længere årrække tilbudt anonyme hjemmetest for klamydia til alle københavnere mellem 15 og 25 år. Tilbuddet er et supplement til muligheden for at blive testet hos egen læge og et forsøg på netop at få flere til at blive testet.
København i top-10
De nyeste tal fra 2018 viser, at 14,3 procent af de 15-29-årige i Københavns Kommune blev testet for klamydia. 20,8 procent af dem som tog testen, havde klamydia. Det placerer København i top-10 over kommuner med flest klamydiatilfælde med 28 tilfælde per 1000 15-29-årige.
Andelen af unge som tager testen, er dog meget ulige fordelt mellem kønnene. Kun 7,8 procent af drenge og mænd mellem 15 og 29 år tog testen, mens det tal for det modsatte køn var oppe på 21 procent. Og det kan gøres bedre, mener Sisse Marie Welling:
”Smitten kan undgås, hvis man bruger kondom. Og derudover, så kan spredningen begrænses, ved at vi tester så mange som muligt og får behandlingen i gang. Der er altid et stort mørketal, når det gælder klamydia. Og her må vi nok særligt sige, at drengene og mændene har et efterslæb i forhold til at få taget den test. Det er et personligt ansvar – både for din egen og andres sundhed”, siger hun.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har i oktober 2018 besluttet at afsætte 300.000 kr. årligt i 2019-2020 til øget test for smitte med klamydia og gonorré blandt unge, og 500.000 til flere klamydiahjemmetest til unge via Sex & Samfund.
Den anonyme hjemmetest bestilles på www.klamydiahjemmetest.dk. Hvis testen er positiv, kan man via Sex & Samfund sende en anonym sms til tidligere sexpartnere
Nøgleord
Kontakter
Helene Marie HassagerPressekonsulent
Tlf:31203160je10@kk.dkBilleder
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
Københavns Rådhus forvandlet til bordtennishal12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Rådhus lægger i dag og i morgen gulv til et stort bordtennisstævne for seniorer fra hele landet. Bordtennis er nemlig god træning for både fysikken og hjernen. Hvis du vil vide mere, så læg vejen forbi det smukke rådhus.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum