Kan det betale sig at tage firmabilen på skiferie?

Har du firmabil, men skal selv betale for benzinkøb i udlandet, kan du nemt få en skattebesparelse via din lønseddel, påpeger skatteekspert i PwC:
“Som firmabilist skal man blot aflevere kvitteringerne til sin arbejdsgiver og få arbejdsgiveren til at behandle beløbene som egenbetaling. Dermed kan arbejdsgiveren nedsætte bilens skattepligtige værdi på lønsedlen med udgiften til benzinen,” fortæller Per Ørtoft Jensen, skatteekspert og partner i PwC.
Nogle virksomheder sætter ikke begrænsninger på medarbejderens private brug af bilen, mens andre ikke dækker udgifter til benzinkøb uden for Danmarks grænser, også selvom medarbejderen har betalt skat for at bruge firmabilen privat. For sidstnævnte kan det være attraktivt at få reguleret den skattepligtige værdi på lønsedlen. Det er dog et krav, at arbejdsgiveren udgiftsfører beløbene som udlæg efter regning og indtægtsfører benzinudgifterne som egenbetaling i firmabilsregnskabet, så udlægget skal ikke udbetales til medarbejderen. Det medfører samtidig, at der ikke er omkostninger for arbejdsgiver.
“Beløbet på den private benzinregning udbetales ikke direkte til firmabilisten, men posteres som udlæg, og dermed bliver beskatningsgrundlaget på bilen nedskrevet på lønsedlen med beløbet på benzinregningen,” forklarer Per Ørtoft Jensen. Han uddyber:
“Det betyder, at hvis du fx selv har betalt brændstofudgifter for 1.500 kr. og normalt beskattes af 6.000 kr. hver måned for fri bil, kan beskatningsgrundlaget nedskrives til 4.500 kr. den pågældende måned. Dermed kan du spare ca. 600-840 kr., afhængig af om du betaler topskat eller ej,” forklarer Per Ørtoft Jensen.
Skal firmabilisten selv lægge ud, når der tankes i udlandet, men får refunderet udlæg efter regning ved at aflevere benzinkvitteringerne fra udlandet til arbejdsgiver, er der selvfølgelig ikke nogen skattebesparelse i udsigt, idet man i den situation ikke har haft nogen udgift.
Pas på med at få refunderet visse øvrige udgifter end benzin, olie, vask og sprinklervæske
Det er også værd at være opmærksom på, at det ikke er alle udgifter, som arbejdsgiveren må betale eller refundere, uden at medarbejderen bliver beskattet ud over den almindelige firmabilsbeskatning. Ferieturens udgifter til fx. parkering/parkeringsbøder, bro-/færgebilletter, biltog og motorvejsafgifter m.v. er således ikke indeholdt i den skattemæssige værdi af firmabil.
“Betaler eller refunderer arbejdsgiver sådanne udgifter, venter der således ikke en skattebesparelse, men en skatteregning efter ferien”, forklarer Per Ørtoft Jensen og tilføjer, at der dog ikke sker beskatning, hvis arbejdsgiveren refunderer eventuelle reparations- og vedligeholdelsesudgifter, som måtte blive afholdt i ferien, idet sådanne udgifter har den tilstrækkelige driftsmæssige sammenhæng med brugen af bilen.
Ferietur på gule plader?
Kører du i gulpladebil, giverskattereglerne dig mulighed for at købe såkaldte dagsbeviser, som gør det muligt at bruge en gulpladebil - som ellers normalt ikke må bruges til privat kørsel - til alle former for privat kørsel uden moms- eller skattemæssige konsekvenser for hverken arbejdsgiver eller medarbejder. Dette gælder også, når det drejer sig om en ferietur til udlandet. Der kan dog højst købes 20 dagsbeviser årligt pr. bil og pr. medarbejder til i de fleste tilfælde 225 kr. i døgnet.
“Hvis din arbejdsgiver tillader det, er det altså muligt at få næsten tre ugers bilferie i gulpladebilen med fri kilometer for 4.500 kr.,” siger Per Ørtoft Jensen og tilføjer, at man dog skal huske, at man bliver beskattet af dagsbevisets værdi, hvis arbejdsgiveren betaler for dagsbeviset.
Nøgleord
Billeder

Information om PwC
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Whistleblower-indberetninger i C25-virksomheder: En fortsat stigning og øget åbenhed24.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af whistleblower-indberetninger blandt C25-virksomheder er steget med 18 % fra 2023 til 2024 og med 80 % over en fire-årig periode fra 2021 til 2024. Det viser en ny opgørelse fra PwC.
Kørselsfradrag for studerende er på trapperne15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Studerende i yderkommuner og på øerne kan se frem til et nyt kørselsfradrag med samme kilometersats og grundlag som ved et lønnet arbejde. Det fremgår af et nyt lovforslag i Folketinget, der forventes at træde i starten af 2026.
Nu kommer årsopgørelsen for 2024: Dét skal du være opmærksom på24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag åbner årsopgørelsen for 2024 officielt. Her kan du se, om du får penge tilbage i skat eller står over for en ekstraregning. PwC har samlet en række råd, som du skal være særligt opmærksom på og kan bruge til at kontrollere, om skatteoplysningerne og fradragene for 2024 er korrekte.
PwC opruster på NewLaw-området10.3.2025 09:53:53 CET | Pressemeddelelse
PwC styrker nu sit NewLaw-team yderligere med ansættelsen af en førende ekspert inden for Legal Operations og juridisk transformation. Lena Ernlund Malmberg tiltræder som partner og skal lede PwC's NewLaw-område, som er en del af PwC Legal.
PwC hilser EU's kommende regelforenkling velkommen: Vejen er banet for en mere hensigtsmæssig bæredygtighedsrapportering, som bedre balancerer virksomhedernes konkurrenceevne og fokus på bæredygtige løsninger.27.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har d. 26. februar 2025 fremlagt en såkaldt Omnibus-pakke, der skal forenkle Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), EU-taksonomiforordningen og Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). PwC ser positivt på EU's forenklingspakke, som vil reducere de administrative byrder for virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og samtidig sikre fokus på bæredygtige løsninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum