Vestjysk uddannelse i katastrofestyring er et internationalt hit
Det er bedre at forebygge end at helbrede – og forebyggelse kræver viden. Det er præcis, hvad masteruddannelsen i sikkerheds- og risikostyring på AAU Esbjerg handler om. Her får studerende indsigt i både ingeniørfaglige, økonomiske, statistiske og social- og sundhedsfaglige områder på højt niveau, så de kan analysere krise- og katastrofesituationer og forebygge ulykker i fremtiden.
Uddannelsen er et samarbejde mellem AAU Esbjerg og Syddansk Universitet og er primært målrettet ingeniører og bygningskonstruktører. Den er dog ogsåinteressant for et meget bredt segment, forklarer Anders Schmidt Kristensen, der er forsker og underviser tilknyttet uddannelsen ved AAU Esbjerg.
- På Risk and Safety Management er der en meget holistisk tilgang til risikostyringVores studerende lærer både at anvende avancerede sandsynlighedsbaserede metoder og at se mønstre i tal over tid. Samtidig er der også stærke elementer af organisationsteori, sundhed og kommunikation, som gør, at de studerende efterfølgende kan gå direkte ud i erhvervslivet og tilføre virksomheder stor værdi, siger han.
DSB-katastrofe som eksempel
Anders Schmidt Kristensen nævner katastrofen 2. januar 2019, hvor et DSB-tog kolliderede med en godsvogn på Storebælt som et eksempel på et ulykke, som de studerende typisk vil arbejde med for at forebygge at noget lignende kan ske igen.
Ved at analysere de tekniske aspekter af hændelsen og se på strukturer omkring sikkerhedstjek, vedligehold, arbejdspres, vagtplaner osv. lærer de studerende at udarbejde procedurer, der lærer af fortidens fejl og at identificere sikkerhedsproblemer inden de opstår.
- Det handler om at skabe en sikkerhedskultur og en robusthed. Og om at synliggøre, at sikkerhed også er en god forretningsmodel, forklarer Anders Schmidt Kristensen.
- Udover tragiske personulykker er uheld også årsag til dyre nedbrud, dårlig CSR og har en lang række andre negative og fordyrende konsekvenser. Derfor er det en del af uddannelsen, at de studerende skal lære at italesætte, hvorfor det er vigtigt at følge procedurerne og arbejde for, at sikkerhed bliver til en naturlig del af en virksomheds kultur.
International succes
Uddannelsen i risikostyring begyndte i 2014, og siden det første hold studerende dimitterede i 2016, har AAU Esbjerg hvert år udklækket 20 nye mastere i Risk and Safety Management,. En stor del er efterfølgende blevet ansat i store virksomheder som Simens, Carlsberg eller Novo Nordisk – enten herhjemme eller i udlandet.
- Uddannelsen tiltrækker studerende langvejs fraDer kommer studerende til Esbjerg fra København, Aarhus og andre større byer, men også ude fra den store verden. De seks år, vi har tilbudt uddannelsen, har vi haft studerende fra Kina, Venezuela, Indien, Bangladesh og mange steder i Europa.
Gode karrieremuligheder
En af de studerende, der har taget turen til det vestjyske er Saqib Mahmood, der oprindeligt er fra Pakistan. Efter at have taget en kandidatgrad i økonomi på Københavns Universitet, gennemførte han masteruddannelsen i Risk and Safety Management på AAU Esbjerg i 2017. Lige nu er han i gang med at færdiggøre sin ph.d. i Esbjerg og satser på en karriere indenfor området.
- Uddannelsen åbner for en lang række karrieremuligheder for mig i hele verden. Risiko- og sikkerhedsstyring er et område i enorm udvikling og meget stort potentiale i fremtiden, og AAU er kendt som et af verdens absolut bedste universiteter, når det kommer til ingeniøruddannelser, siger han.
Eksporterer sikkerhed til Bangladesh
Sikder Mohammed Tawhidul Hassan er i færd med at gennemføre uddannelsen på et Danida-stipendiat som led i et samarbejde mellem Beskæftigelsesministerierne i Danmark og Bangladesh.
Til daglig arbejder han med at forbedre arbejdsforholdene i tekstilindustrien i Bangladesh, og når han afslutter sin ph.d. ved udgangen af denne måned, tager han hjem med en dybere forståelse af, hvordan risiko konkret kan forebygges.
- Det bedste ved uddannelsen er, at den hele tiden tager udgangspunkt i virkelige situationer. Det betyder, at man lærer at gennemskue komplekse systemer. Jeg har også sat stor pris på, at fagene dækker så bredt, og at de studerende kommer med mange forskellige faglige baggrunde. Det giver en høj grad af vidensdeling de studerende imellem, siger han.
- Nu skal jeg tilbage til Bangladesh og gøre min viden tilgængelig for andre, så vi kan få taget hul på de uløste udfordringer med sikkerhed på arbejdsmarkedet.
Nøgleord
Kontakter
Anders Schmidt Kristensen, lektor ved AAU Esbjerg, askr@et.aau.dk / 9940 7673 / 4128 0842
Kommunikationsmedarbejder Line Jørgensen, lj@staff.aau.dk / 9940 7630 / 6061 3904.
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ekstraordinære studerende fra Aalborg Universitet udgiver videnskabelig artikel allerede på andet semester14.5.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter blot to semestre på Aalborg Universitet kan en gruppe studerende nu kalde sig forfattere til en videnskabelig artikel om elektrospinning.
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum