Tandlægeskræk opstår ofte i barndommen – få tandlægens råd mod angsten
For 200 år siden var det smeden eller den omrejsende gøgler på scenen, der trak folks smertende tænder ud, og så sent som i 1940’erne var det i Danmark ganske almindeligt at få et gebis i konfirmationsgave. Trods nutidens teknologi ser mange stadig tandlægebehandling som smertefuld, og cirka 40 procent af danskerne bliver ifølge Rod Moore, der er doktor i odontologi på Aarhus Universitet, nervøse, bange eller slet og ret skrækslagne, hvis der er udsigt til et besøg hos tandlægen. Mens 30 procent har det i mildere former, lider ti procent af den voksne befolkning af tandlægeskræk i så svær en grad, at de enten undgår eller udsætter behandling som følge heraf.
En doktorafhandling af Rod Moore dokumenterer, at de fleste tilfælde af fobisk angst for tandbehandling skyldes dårlige oplevelser ved tandlægen – navnlig i barneårene.
– Dem, der har den værste angstform, og som undgår tandlægen i årevis, har i cirka 80 procent af tilfældene haft en dårlig oplevelse i forbindelse med en tandlægebehandling, inden de fyldte 12 år. En anerkendende pædagogisk tilgang er vejen frem, og det er heldigvis mit indtryk, at tandlæger i dag er blevet mere opmærksomme på og bedre til at håndtere tandlægeskræk end tidligere, fortæller Rod Moore.
Øget fokus på tandlægeskræk
For at gøre tandlægebesøget så godt som muligt for nervøse eller bange patienter har tandlægekæden Godt Smil stor opmærksomhed på, hvordan man skaber trygge rammer.
– Angsten stammer ofte fra tidligere dårlige oplevelser hos tandlægen, og den bunder tit i en dårlig relation til en tandlæge frem for frygt for den konkrete behandling. En håndfuld gode råd kan dog hjælpe rigtig mange mennesker til en bedre oplevelse, siger Lea Borre, der er tandlæge hos Godt Smil i Aarhus.
Fem råd til at håndtere tandlægeskræk
- Det vigtigste er, at du føler dig tryg ved din tandlæge. Det betyder, at personen skal tage dit udgangspunkt og din frygt for situationen alvorligt. Hvis du ikke oplever dette, bør du overveje, om du har den rigtige tandlæge.
- Det kan skabe tryghed, hvis du ved præcist, hvad der skal ske. Spørg eventuelt, om der er mulighed for et uforpligtende møde, hvor tandlægen gennemgår behandlingen trin for trin, og hvor du har mulighed for at spørge ind til alt, du måtte være i tvivl om.
- Det er vigtigt at slappe ordentligt af under behandlingen. Det kan i mange tilfælde hjælpe at forberede sig med afspændingsøvelser, og det kan også have en afstressende og beroligende effekt, hvis du har den rigtige musik i ørerne.
- Forsøg at være så udhvilet som muligt. Det hjælper dig til at slappe af, og ved at planlægge besøget hos tandlægen om formiddagen, hvor man typisk er mest udhvilet, undgår du samtidig at gå og vente mange timer umiddelbart inden, hvor nervøsiteten er på sit højeste.
- Spørg ind til, hvilke muligheder der er for bedøvelse, der kan gøre behandlingen så smertefri som muligt. I nogle tilfælde tilbydes sedering i kombination med lokalbedøvelse. Her kombineres smertestillende og beroligende medicin for at give en bedre helhedsoplevelse.
Fakta om tandlægeskræk
- Det anslås, at cirka 40 procent af voksne danskere lider af tandlægeskræk i sværere eller mildere grad.
- Omkring ti procent af voksne danskere er ekstremt bange for tandlægebehandling og undgår eller udsætter derfor behandling.
- De værste tilfælde af tandlægeskræk skyldes for det meste dårlige oplevelser hos tandlægen som barn.
- Tandlægeskræk kan resultere i ødelagte tænder, der både kan påvirke tyggeevne, udseende, samvittighed og selvværd.
- Med de rigtige behandlingsmetoder vil de fleste mennesker med tandlægeskræk være i stand til at gå til tandlæge regelmæssigt.
Nøgleord
Kontakter
Anders Bjergegaard
CEO, Godt Smil
(+45) 28 87 49 14
arb@godtsmil.dk
Billeder
Links
Information om Godt Smil
Godt Smil består af 26 tandlægeklinikker, der har som vision at tilbyde tandbehandling af høj kvalitet til priser, der matcher niveauet i Tyskland og Sverige. Klinikkerne behandler dagligt over 1.500 patienter.
Følg pressemeddelelser fra Godt Smil
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Godt Smil
Led af tandlægeskræk: Nu åbner kendt iværksætter tandklinik nummer 3030.3.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med åbningen af Godt Smil-klinikken i Randers runder serieiværksætter Anders Bjergegaards kæde 30 klinikker. Flere nye klinikker og indtog i Sverige og Norge er på tegnebrættet.
Har du tandpine eller brug for andre kritiske behandlinger – så er der stadig åbent på mange tandklinikker26.3.2020 12:04:37 CET | Pressemeddelelse
Selvom der nu er lukket ned for alle ikke-kritiske behandlinger hos tandlægerne, så er der stadig mange tandlæger rundt om i Danmark, der holder deres klinikker åbne for nødbehandling.
Trods tandlægemangel: Kæde tiltrækker tandlæger fra storbyerne30.10.2019 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen falder antallet af tandlæger markant frem mod 2030, og tandlægemanglen forværres. Det til trods pendler nyuddannet tandlæge fra Brøndby til Odense og jobbet hos Godt Smil.
Tandlægekæde fik hug for gratis ydelser15.7.2019 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2017 forsøgte tandlægekæden Godt Smil at give gratis eftersyn til kunderne, men initiativet blev stoppet af deres egen fagforening. Nu ser virksomheden frem til øget liberalisering i branchen.
Fire ud af ti har tandlægeskræk: Her er fagmandens fem bedste råd12.12.2018 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
40 procent af danskerne bliver enten nervøse, bange eller skrækslagne ved tanken om et tandlægebesøg. Med tandlægens gode råd kan mange dog komme frygten til livs.