
Gammel tradition truer unge piger i Nepal

I Nepal bliver kønsmodne piger isoleret i faldefærdige ”menstruationshytter” under deres menstruation. Sidste år døde 13 unge piger i de kolde og uhumske hytter med slanger og kryb. For nylig døde også 21-årige Parwati Budha Rawat. Hun havde tændt bål i hytten for at holde varmen.
Politiet griber ind
For første gang nogensinde griber de nepalesiske myndigheder nu ind over for den rodfæstede tradition, der går under navnet chhaupadi. Politiet har arresteret pigens svoger, mens de undersøger, om han havde tvunget hende til at overnatte i hytten.
Chauppadi-traditionen bygger på forestillinger, der forbinder blodet fra kvinders menstruation med urenhed og potentiel fare for samfundet. Traditionen forbyder kvinder at røre ved mænd, hellige genstande, fødevarer, husdyr eller vand fra fællesbrønden under deres menstruation. For ellers nedkaldes en forbandelse.
Chauppadi går også ud over kvinder, der lige har født. Traditionen har været forbudt i Nepal siden 2005, men er svær at få bugt med i afsidesliggende landsbyer i de svært fremkommelige bjergegne, hvor Mission Øst arbejder.
Frygter overfald
Malati Bhandari på 18 år er en af de piger, der har lidt under den ældgamle og groft diskriminerende tradition. Hun blev tvunget til at sove i familiens stald, hver gang hun havde menstruation. Også selvom hun havde smerter og besvimelsesanfald. Men det var ikke det værste:
- Engang prøvede to drenge at bryde ind i stalden om natten. De begyndte at håne og mobbe mig. Jeg var så nervøs og bange! Jeg råbte med det samme efter min lillesøster, og det fik dem til at løbe væk. Den slags chikane og frygt oplever jeg i de fleste menstruationsperioder, fortæller Malati til Mission Øst.
Mænd inddrages
Den danske hjælpeorganisation Mission Øst hjælper Nepals piger til at stå op for deres rettigheder og inddrager deres familier sammen med skoler og lokale myndigheder for at få stoppet den ulovlige praksis. Drenge og mænd oplæres i menneskerettigheder for at blive forandringsagenter for et mere ligestillet familieliv.
Pigerne mister også vigtig skolegang og dropper ofte ud af skolen på grund af isolation i menstruationsperioderne. Derfor tilbyder Mission Øst også uddannelse og lektiehjælp i ungdomsgrupper.
- Piger må ikke røre bøger eller studere under menstruationen. Jeg gik glip af fire dages undervisning hver måned og endte derfor med at dumpe til eksamen, fortæller Malati.
Forebygger tragedier og katastrofer
Hun har nu kunnet genoptage sin skolegang med hjælp fra Mission Øst.
Den danske hjælpeorganisation har arbejdet i Nepals fattige bjergegne i 12 år. Ud over at kæmpe for pigers og kvinder rettigheder - og dermed forebygge forfærdelige familietragedier med smittefare, overfald og død i menstruationshytter - hjælper organisationen hele landsbysamfund med at forebygge naturkatastrofer ved oversvømmelser og jordskælv.
Samtidig lærer befolkningen at dyrke bæredygtigt og løfte sig selv ud af fattigdom for at skabe en fremtid for den enkelte – ikke mindst for piger og kvinder.
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefon 28 707 703
Billeder

Links
Information om Mission Øst
Mission Øst er en international hjælpeorganisation grundlagt i Danmark. Organisationen arbejder for at hjælpe sårbare mennesker og støtte lokalsamfunds kapacitet til at hjælpe sig selv gennem aktiviteter fra nødhjælp under katastrofer til langsigtet udviklingshjælp. Mission Øst arbejder direkte eller gennem lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea og Tadsjikistan. Mission Øst er certificeret af Core Humanitarian Standard.
Følg pressemeddelelser fra Mission Øst
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mission Øst
Mission Østs afghanske medarbejdere er i sikkerhed17.8.2021 15:19:23 CEST | Pressemeddelelse
Mission Østs over 100 lokale medarbejdere i Afghanistan opholder sig hjemme, mens vagter passer på organisationens fire kontorer. Hjælpeprogrammerne er indstillet, men genoptages så snart, Taleban kan garantere sikkerheden.
Mission Øst bliver i Afghanistan for at møde befolkningens behov11.8.2021 20:00:45 CEST | Pressemeddelelse
Den danske hjælpeorganisation har ydet nødhjælp og udvikling i Afghanistan i 20 år. Projektområdet er i dag under Talebans kontrol, men Mission Øst fortsætter hjælpearbejdet, selv om de allierede trækker den militære støtte den 11. september. ”Vi vil fortsætte med at møde befolkningens behov trods de svære forhold,” fortæller international chef.
Iværksætteri giver håb til unge i Syrien18.6.2021 09:59:27 CEST | Pressemeddelelse
FN’s Flygtningedag: Zaid og Naila er blandt de unge, der måtte flygte, men som nu har fået uddannelse og hjælp til at forsørge deres familier på et Mission Øst-støttet medborgercenter i den syriske by Aleppo.
Årsmøde viste en effektiv, men sårbar organisation31.5.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mission Østs årsmøde søndag viste en organisation, der kan omstille sig og nå langt ud med hjælp til de mest nødlidende. Men også, at der hurtigt kan skabes uro om bestyrelsesposter.
Mission Øst har hjulpet over 500.000 mennesker i 202026.5.2021 13:47:57 CEST | Pressemeddelelse
Hjælpeorganisationen kan ved årsmødet 30. maj fejre fremgang og overskud til gavn for verdens nødlidende.