Topdanmark A/S

Rådyr og mørke veje giver flere ulykker op til jul

Del
Der er langt flere rådyr påkørsler i månederne før jul, end resten af året, viser tal fra forsikringsselskabet Topdanmark. Årsagen er flere bukke på de mørke veje.
Hjorte på vejene og mørke vintre øger risikoen for ulykker i trafikken. Pas ekstra på i områder, hvor hjortene holder til. Foto: Brian Ilsø/Colourbox.
Hjorte på vejene og mørke vintre øger risikoen for ulykker i trafikken. Pas ekstra på i områder, hvor hjortene holder til. Foto: Brian Ilsø/Colourbox.

Det er mørkt, regnen siler ned og det er svært at se ud af bilruden. Pludselig lyder der et brag, og du har ramt et rådyr. Det oplever flere bilister i de mørke vintermåneder op til jul, der er højsæson for påkørsel af vilde dyr ifølge tal fra forsikringsselskabet Topdanmark.  

”Hold derfor ekstra øje med hvor stærkt du kører,” lyder rådet fra Rasmus Ruby-Johansen, skadesdirektør fra forsikringsselskabet.

Topdanmark får hvert år næsten 2.200 anmeldelser fra bilister, der har påkørt et rådyr eller skadet bilen i forsøget på at undgå det. 700 af dem skete i de mørke måneder i oktober, november og december 2018. Snittet per kvartal er godt 550. 

”Topdanmark oplever hvert år på denne tid en væsentlig stigning i antallet af anmeldelser fra bilister, der enten har påkørt et rådyr eller skadet bilen i forsøget på at vige udenom. Dermed er de måske braget ind i fx autoværnet eller et træ. Eller også har de bremset hårdt op for at undgå rådyret og er derfor blevet ramt af bilisten bagved i stedet,” siger Rasmus Ruby-Johansen.

Landevejsbilister er udsat 

Især bilister, der færdes om morgenen, aftenen eller natten på landevejene i de landlige regioner, er i risiko for at opleve påkørsler af vilde dyr herunder hjorte. 

”Det kan give alvorlige skader, hvis bilister påkører rådyr, dådyr eller kronvildt med fx 80 kilometer i timen. Det kan faktisk være livsfarligt, og vi ser alvorlige personskader ved den slags ulykker,” siger Rasmus Ruby-Johansen.  

Morgen- og aftentimerne er værst 

Dyrene er især aktive om morgenen, aftenen og natten. Det er især her, at bilisterne bør være agtpågivende, når de kører på landevejen. 

Jo mindre trafik, der er, jo større er sandsynligheden for, at hjortene vil forsøge at krydse veje. Derfor er der større risiko for bilisterne, når de kører på lavt trafikerede veje på landet i de mørke timer.  

De helt store krondyr er særligt aktive sent om aftenen, og risikoen for at påkøre en kronhjort er derfor størst der. 

Ramus Ruby-Johansen opfordrer bilister til at være opmærksom på farten især, når de kører gennem områder, hvor rådyr, dådyr eller kronvildt er almindelige. 

 

FAKTABOKSE  

Undgå sammenstød med hjorte:  

• Sæt farten ned ved kørsel om natten eller i skumring i områder, hvor der er skov, marker, enge, buskads eller levende hegn langs vejen 

• Du kan til tider se reflekser fra dyrenes øjne, så hold øje med dem 

• Så snart du ser et dyr nær vejen, så sæt farten ned 

• Hjorte færdes ofte i små grupper, så når du ser én, så er der sandsynligvis flere, så sæt farten ned.

Når uheldet er ude:  

• Aktiver havarilyset (begge blinklys) på bilen med det samme 

• Undersøg, om der er sket alvorlig personskade og ring efter en ambulance på 112, hvis der er 

• Er der ikke sket alvorlig personskade, så ring til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812, hvis dyret er i live, også selv om dyret løber væk

• Følg vagtcentralens anvisninger 

• Hvis bilen kan, så bak forsigtigt væk fra dyret uden at gøre yderligere skade, og kør forsigtigt bilen ind til siden af vejen, så du ikke er til fare for andre 

• Kan bilen ikke køre, så stig forsigtigt ud af bilen og hold dig væk fra dyret, så du ikke forskrækker det og sæt advarselstrekant op 

• Advarselstrekant opsættes 50 meter fra bilen på almindelige veje eller 100 meter bag bilen på motorveje 

• Kun hvis det er muligt, så fjern evt. store stykker, der er røget af bilen som fx et stykke kofanger eller lignende fra vejen 

• Er dyret dødt, så læg det ind til siden af vejen, hvis det er muligt. Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt dyret er dødt, så ring alligevel til Dyrenes Beskyttelse på 1812 

• Ophold dig ikke i eller nær bilen og gå væk fra vejen, da det kan være farligt at sidde i bilen, hvis en bagvedkørende kører ind den 

• Ophold dig heller ikke i nærheden af dyret, da det stresser dyret 

• Bliv på stedet, indtil dyreredningsbilen ankommer 

• Kan bilen ikke køre sikkert videre, så ring efter vejhjælp for at få bugseret bilen til værksted 

• Kan bilen køre sikkert videre, så skal du sikre dig, at du mentalt er i stand til at køre, før du begiver dig videre.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Hjorte på vejene og mørke vintre øger risikoen for ulykker i trafikken. Pas ekstra på i områder, hvor hjortene holder til. Foto: Brian Ilsø/Colourbox.
Hjorte på vejene og mørke vintre øger risikoen for ulykker i trafikken. Pas ekstra på i områder, hvor hjortene holder til. Foto: Brian Ilsø/Colourbox.
Download
Hjorte på vejene og mørke vintre øger risikoen for ulykker i trafikken. Pas ekstra på i områder, hvor hjortene holder til. Foto:Colourbox.
Hjorte på vejene og mørke vintre øger risikoen for ulykker i trafikken. Pas ekstra på i områder, hvor hjortene holder til. Foto:Colourbox.
Download
Udviklingen i antal anmeldte påkørsler per måned. Kilde: Topdanmark.
Udviklingen i antal anmeldte påkørsler per måned. Kilde: Topdanmark.
Download

Links

Information om Topdanmark A/S

Topdanmark A/S
Topdanmark A/S
Borupvang 4
2750 Ballerup

https://www.topdanmark.com/

Følg pressemeddelelser fra Topdanmark A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Topdanmark A/S

Topdanmark med løftet pegefinger: Tusindvis kommer til skade, når de laver havearbejde16.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Ifølge DMI kan påsken byde på varmt vejr, og det kan få mange danskere til at gå i haven for at slå græsset eller klippe hækken. Men gør det med omtanke, lyder opfordringen fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. Topdanmark modtager hvert år anmeldelser fra kunder, der er kommet til skade i haven, og de mange ulykker i haven mærker Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus også til – særligt i foråret og sommeren. Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen fra Odense Universitetshospital viser, at akutmodtagelsen ved Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus registrerede 828 tilskadekomne efter havearbejde i 2024. Det svarer til ca. 12.500 årligt på landsplan. ”Vi ser desværre mange ulykker relateret til havearbejde, fordi folk ikke er vant til så hårdt fysisk arbejde, og fordi de ikke er forsigtige eller opmærksomme nok. Man kan komme rigtig galt afsted, og man bør derfor tænke sig om en ekstra gang, før man flytter et ton fliser eller klipper hæk i flere meters

Peter Hermann har valgt at stoppe, når Topdanmarks integration i If er gennemført6.2.2025 07:40:32 CET | Pressemeddelelse

Peter Hermann har valgt at stoppe som adm. direktør i Topdanmark og viceadm. direktør i If, når Topdanmark er integreret i If 1. juli 2025. Integrationen betyder, at Topdanmark bliver en del af Nordens største forsikringsselskab og det næststørste forsikringsselskab i Danmark med en markedsandel på 21 procent. ”Jeg er stolt over den transformation, som Topdanmark er lykkedes med de seneste syv år. Sammen med dygtige medarbejdere har vi trods store forandringer formået at skabe stærke resultater med en solid kerneforretning, ansvarlig vækst og stigende tilfredshed blandt medarbejdere og kunder. Det betyder, at Topdanmark i dag er et fokuseret, moderne og veldrevet forsikringsselskab, der skaber værdi for kunder, aktionærer og samfundet,” siger Peter Hermann. Sampo-koncernens købstilbud på Topdanmark i august 2024 indledte Topdanmarks integration i If, som er ejet af Sampo. ”Det har været vigtigt for mig at bidrage til integrationen, og sammen har vi lagt en klar plan frem mod den juridi

Topdanmark i opråb: Afgørende at tjekke dette før skiferien30.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Tusindvis af danskere får snart travlt med at pakke kufferten for at komme afsted på ski. Uge 7 og 8 er to meget populære skiuger, som normalt plejer at give travlhed hos Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. ”Vi kan allerede se nu, at danskerne kommer til skade på ski og snowboard. Vi forventer især at få travlt med at hjælpe vores kunder i de klassiske vinterferieuger, som er højsæson for skiferier,” siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark. Topdanmarks kunder har foreløbigt anmeldt knap 190 skiskader i år. I januar og februar sidste år blev der anmeldt knap 700 skiskader. Ifølge SOS International, som Topdanmark samarbejder med, var det henholdsvis de 50-59-årige og 20-29-årige, der tegnede sig for flest skiskader i forbindelse med sidste års skisæson. Begge aldersgrupper stod for ca. 20 procent af skiskaderne hver. ”Det er især skader i knæ og underben, der giver mange danskere problemer på skiferien, men vi ser også altid en del, som slår skulderen,

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye