Ny ordning skaber gennemsigtigt marked for batterianlæg

Danskerne er allerede i fuld gang med at gøre sig uafhængige af fossile brændsler. Flere tusinde husstande har solceller med tilkoblet batterilager, så solcelleenergien kan bruges, når solen er gået ned. Men hvordan vælger de det rette batterianlæg? Teknologisk Institut etablerer ny prøvningsordning, som vil skabe et gennemsigtigt marked for husstandsbatterier.
I dag findes der ingen objektive data eller hjemmesider som gør det muligt at sammenligne batterianlæg. Teknologisk Institut etablerer derfor en frivillig prøvningsordning for batterianlæg på det danske marked.
– Batteriproducentens produktblade er det eneste sted, hvor data er tilgængelige. Disse data er ligeså svære at sammenligne som æbler og pærer. Forbrugerne har behov for et realistisk billede af f.eks. batterianlæggets effektivitet, siger projektleder Lars Overgaard.
Prøvningsordningen gik i luften den 28. november ved konferencen Avanceret Energilagring på Teknologisk Institut i Aarhus. Ordningen indbefatter automatiseret test af batterianlæg, vurdering af sikkerhed og forbrugerrettet information. Information og testede batterianlæg vil være at finde på www.husstandsbatterier.dk.
Transparens på markedet for batterianlæg
– En prøvningsordning vil skabe transparens på markedet for husstandsbatterier i Danmark. Ordningen giver forbrugerne et godt udgangspunkt for at vælge batterianlæg, siger senioranalytiker Henrik Sonne, Videncentret Bolius.
Han fortsætter med at forklare, at batterianlæg efter Bolius’ opfattelse stadig er forholdsvis nyt og har undersøgt folks brug af grønne energiformer.
– Vi har netop afsluttet en undersøgelse blandt danske husejere, som viser, at hver tredje gerne investerer mere i solceller eller andre grønne energiformer, hvis dette er tilkoblet et husstandsbatteri. Dermed må vi forvente at se mere til denne teknologi i hjemmene i fremtiden, siger Henrik Sonne.
Pris på batterianlæg falder
Faldende priser på solpaneler og batterianlæg kan også betyde, at husstandsbatterier bliver mere attraktive. Det amerikanske markedsdatabureau,
Test af batterianlæg på Teknologisk Institut
For at blive optaget i den nye og frivillige prøvningsordning skal et batterianlæg gennemgå en test på Teknologisk Institut, som bl.a. måler effektivitet, årsvirkningsgrad og tilgængelig kapacitet.
– Vores test ser på de væsentligste parametre for at vælge batterianlæg bl.a. kapacitet. Hvis en forbruger investerer i et 6 kWh anlæg men ifølge vores tests kun vil få 5,5 kWh tilgængelig kapacitet - så er dette væsentlig viden for at vurdere, hvilket batterianlæg man vil investere i for at få mere ud af ens solcelleproduktion, siger Lars Overgaard.
Sikkerhed
Ifølge Teknologisk Institut er sikkerhed også et væsentligt element at belyse, når batterianlæggene for alvor bliver en del af de danske husholdninger.
– Et batterianlæg har et stort energiindhold i et forholdsvis lille volumen og skal derfor installeres og placeres korrekt. På hjemmesiden vil der derfor være vejledning omkring placering og installation, siger Lars Overgaard.
Hvert batterianlæg vil desuden blive vurderet mht. sikkerhed ud fra visuel inspektion og produktdata.
– En forudsætning for ordningens succes er, at mange producenter og forhandlere nu vælger at lade deres anlæg teste hos os for derved at bidrage til bedre gennemsigtighed for forbrugerne. Vi er allerede i gang med den første prøvning og glæder os til endnu flere, siger Lars Overgaard.
Læs mere på www.husstandsbatterier.dk
Nøgleord
Kontakter
Lars Overgaard, forretningsleder på Teknologisk Institut, lod@teknologisk.dk, 7220 1295
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum